Sök

Frida Stranne får Högskolans pris för samverkan och innovation 2020

För fjärde året i rad delar Högskolan i Halmstad ut ett pris för samverkan och innovation. Priset går till Frida Stranne, universitetslektor med särskilt forskningsfokus på amerikansk politik och samhällsutveckling. Frida Stranne får priset bland annat för sitt långvariga arbete att dela med sig av kunskap, inte minst som efterfrågad expert i medierna. Hon är också en förebild för kvinnor genom att våga ta plats och på en bred arena synliggöra kvinnliga forskare.

”I dagens samhällsklimat är det viktigare än någonsin att som forskare finnas med och stå stadigt när det blåser vindar av desinformation och fritt tyckande överallt.”

Frida Stranne, 2020 års mottagare av Högskolans pris för samverkan och innovation

En tevestudio med en man och en kvinna som pratar med varandra. En stor tevekamera i förgrunden. Foto

Frida Stranne har hunnit vara hemma i några veckor nu – i lugnet på landet och med barnbarnet som kom i våras – efter att under flera veckor ha gjort ett riktigt ”race” i Stockholm inför presidentvalet i USA i början av november. Hon har bland annat medverkat mycket i TV4.

– Det är alltid trevligt att få ett erkännande när man har slitit hårt för något. Eftersom Högskolan i Halmstad har så många forskare som är oerhört duktiga på samverkan blir det särskilt hedersamt. Det finns många som förtjänar det här priset! säger Frida Stranne.

Anders Nelson är vicerektor för samverkan, innovation och internationalisering.

– Fridas stora engagemang i att tillföra akademiska perspektiv i samhällsdebatten är outtröttligt och det har jag mycket stor respekt för. Hennes arbete och kunskaper har verkligen bidragit till att ge Högskolan i Halmstad betydande synlighet, säger Anders Nelson.

De som möter Frida Stranne i jobbet känner henne som en strukturerad, kompetent person med stort engagemang i allt som hon företar sig, oavsett om det handlar om rollen som universitetslektor med undervisning och forskning, eller forskningsstödskoordinator inom forskningsmiljön CLKS, Centrum för lärande, kultur och samhälle. Tidigare ledde hon utvecklingen av konceptet Common Core på hela lärosätet. Som forskare är hon även knuten till Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.

Många och skiftande åtaganden

Frida Stranne är också en mycket efterfrågad expertkommentator och föreläsare vad gäller frågor om amerikansk politik och samhällsutveckling. Listan på åtaganden kan göras lång! I höst har vi bland annat kunnat se och höra när hon på olika sätt har bidragit med kunskap om USA i TV4, och via krönikor och en reportageserie i Expressen. Hon driver dessutom bloggen och podden Amerikaanalys tillsammans med forskarkollegor.

Ett tidningsuppslag som handlar om presidentvalet i USA 2020.

Under året har Frida Stranne skrivit såväl krönikor som en reportageserie i Expressen.

En del av Frida Strannes samverkansarbete

  • Har medverkat i alla stora svenska medier och är den av Högskolans forskare som är mest synlig i svenska medier.
  • Svenska Dagbladets expert i samband med presidentvalet i USA 2012.
  • Expressens expert 2016 och därefter krönikör i tidningen.
  • Expertkommentator i TV4 i under 2020.
  • Skribent i Nationalencyklopedin Länk till annan webbplats., skriver artiklar i uppslagsverket om USA.
  • Driver podden respektive bloggen Amerikaanalys Länk till annan webbplats..
  • En av forskarna i ”Stjärnspäckat – reflektioner från amerikanska presidentvalet 2020 av ledande forskare”. Läs mer på stjarnspackat.se
  • Flitigt anlitad föredragshållare och paneldeltagare.
  • Har tidigare drivit samarbete ​mellan Försvarsmakten och Högskolan liksom samverkansprojekt med Polismyndigheten
  • Coach i ett gendercoachprogram för jämställda chefer Länk till annan webbplats..
  • Tidigare programchef för Common Core på Högskolan, som bygger på samverkan mellan Högskolan och andra samhällsaktörer.

Den offentliga rollen har medfört ett ständigt växande nätverk av allt från politiker, kulturarbetare, och näringslivsrepresentanter till andra debattörer, journalister och författare. Människor med kompetenser som ger Frida Stranne helt andra perspektiv på det forskningsområde som hon ägnar sig åt.

– Det är fantastiskt roligt och spännande att jag genom mitt arbete hamnar i så många sammanhang som jag aldrig annars hade fått vara med i. Jag lär mig så mycket i möten med människor som har mött USA på andra sätt än jag själv har gjort och tittar på det med andra ögon. Jag har till och med varit inbjuden till en uppsättning på Dramaten för att, inför en pjäs som de skulle sätta upp som hade anknytning till USA, ägna en dag med skådespelarna till att prata om livsvillkoren i USA. Att jag får träffa och lära känna många människor som jag aldrig skulle möta annars ger också massor av spännande ”ringar på vattnet–effekter”.

Samverkan och fältstudier

Ibland uppstår idéer om gränsöverskridande projekt. I år har Frida Stranne gett ut en bok med DN-journalisten Sanna Thorén Björling och gjort en reportageserie i Expressen med journalisten Magda Gad. Hon blir ständigt inbjuden att prata om USA i många intressanta sammanhang.

Samverkan är roligt, men också utmanande. Den tar tid, Frida Stranne jobbar verkligen ofta på tok för mycket.

– På något sätt får jag energi för att mitt arbete blir så varierat. Jag har alltid brunnit för att hämta intryck och ta lärdomar av andra verksamheter – och av andra människor. Våra samhällsutmaningar kräver att vi letar nya möjligheter överallt och försöker klustra ihop kompetenser till en helhet. Det är svårt, men det är så jag alltid försöker att arbeta, genom att möta andra, lära av dem och dela med mig av det som jag kan och vet något om.

Forskningen fick stryka på foten ett tag, men genom åren har hon alltid hållit fast vid att göra fältstudier i USA parallellt med undervisning, administration och medieuppdrag. Även medierollen i sig har gett henne värdefulla erfarenheter som nu leder till forskningsprojekt.

Det absolut svåraste är att leva med medievillkoren och att lyckas få sagt något meningsfullt på väldigt kort tid – att göra det som händer begripligt utan att det blir banalt.

– Jag har kommenterat USA i alla svenska medier sedan 2012 och det är först nu som jag börjar känna mig något så när bekväm i det. Då har jag ändå varit med i hundratals TV- och radiointervjuer och skrivit en lång rad krönikor, debattartiklar med mera i dagspress och tidskrifter.

Den starkaste drivkraften

Frida Stranne har aldrig sökt rampljuset eller tyckt om att synas – tvärtom har hon brottats med den rollen. Inom akademin fnyses det ibland åt mediemedverkan, men Frida Strannes starkaste drivkraft är att synliggöra kvinnliga forskare.

– År 2012, året efter att jag hade disputerat, fick jag frågan från Svenska Dagbladet om att vara deras expert under presidentvalet i USA. Jag var ytterst tveksam, men frågan kom samtidigt som en rapport publicerades som visade att endast 18 procent av alla experter inom politik och ekonomi var kvinnor. Vill man förändra det måste man tacka ja när det öppnas en möjlighet.

En annan viktig drivkraft för henne är att hon genom sin forskning har upplevt att bilden av USA i Sverige har varit ytlig och till delar problematisk, något som hon har velat försöka att förändra.

Frida Stranne är numera en offentlig person. Att bli igenkänd och ständigt förväntas kommentera eller konversera om USA i alla sammanhang är inte alltid kul.

– Att stå ut med allt hat och olika hot är det tuffaste och det som gör att man ofta vill kasta in handduken, säger hon och fortsätter:

– Men det är roligt med alla människor som kommer fram eller hör av sig och berättar att de har lyckats förstå något om USA lite bättre utifrån någon krönika, TV-inslag eller boken som kom ut i år. Vi har fått så enormt mycket positiv respons på den, från alla möjliga oväntade håll. Med en offentlig roll följer makt, vilket man måste vara medveten om och hantera med respekt.

En mörkhårig kvinna tittar in i kameran och ler. I bakgrund en kvist från en växt.

Frida Stranne är mottagare av Högskolans pris för samverkan och innovation 2020. ”Det är alltid trevligt att få ett erkännande när man har slitit hårt för något” säger hon. Bild: Tove Falk Olsson

Frida Stranne ser också vikten av att synas i bredare mediesammanhang. Hon växte själv upp i ett arbetarklasshem och vill verkligen tillgängliggöra kunskap utanför ”finrummen”.

– I dagens samhällsklimat är det dessutom viktigare än någonsin att som forskare finnas med och stå stadigt när det blåser vindar av desinformation och fritt tyckande överallt.

Text: Kristina Rörström

Priset för samverkan och innovation – motivering

”Frida Stranne har under lång tid arbetat aktivt för att föra ut kunskap från egen och andras forskning till allmänhet, politik och andra målgrupper. Hon har särskilt värnat om att kunskapen tillgängliggörs för barn och unga människor – inte minst unga kvinnor – utan akademisk erfarenhet. Frida Strannes arbete hedrar högskolelagens paragraf om att högskolor och universitet ska samverka med omgivande samhälle, informera om verksamheten och verka för att resultat kommer till nytta i samhället. Hennes långvariga arbete att dela med sig av kunskap har gjort henne till en efterfrågad expert i såväl nationella som internationella medier. Hon har långsiktigt byggt stabila processer och utvecklat en unik position. Hon har hela tiden funnit och nyttjat nya kanaler för att nå ut och skapa värden och öka kunskaperna om amerikansk politik genom expertmedverkan i medier, i populärföreläsningar för allmänheten, i workshoppar på gymnasieskolor, i egen blogg och podd samt genom boken ”Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA” (utgiven 2020).

Frida Stranne har därtill på ett innovationsdrivande sätt utvecklat Högskolan i Halmstads utbildning. Hon var den drivande kraften bakom och drog upp huvudlinjerna för Common Core, en unik utbildningssatsning som bidrar till samverkan över ämnes- och programgränser för att möta samhällsutmaningar, och där omfattande samverkan med samhälle och näringsliv har gett – och ger – inspel till utformningen.

Frida Strannes arbete och kunskaper har också bidragit till att ge Högskolan i Halmstad betydande synlighet.”

Läs mer

Priset för samverkan och innovation


Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt