Sök

”Kvinnor måste också få vara delaktiga i att forma vår gemensamma framtid”

Drömmer du om att bli ingenjör men oroar dig för att det ska vara svårt att som kvinna eller icke-binär ta dig fram i en mansdominerad bransch? Ema Krcic som pluggar på programmet Civilingenjör i datateknik vid Högskolan i Halmstad bestämde sig för att arbeta för att bryta yrkets mansnorm. Hon startade föreningen Amazing Digital Amazons (ADA) som ett forum för tjejer och icke-binära vid några av Högskolans ingenjörs- och informatikutbildningar.

– Jag har gjort det till min livsuppgift att få fler tjejer att plugga teknik, säger Ema Krcic.

”Teknik och teknikutveckling är alldeles för viktigt för att exkludera halva befolkningen. Kvinnor måste också få vara delaktiga i arbetet med att skapa och forma vår gemensamma framtid.”

Ema Krcic

ADA är en studentförening för tjejer och icke-binära som läser en ingenjörs- eller informatikutbildning vid Akademin för informationsteknologi på Högskolan i Halmstad. Föreningen grundades år 2017 med syfte att välkomna tjejer och icke-binära in i teknikvärlden.

Ett porträtt av en person med långt, mörkt hår och färgglad blus.

– Föreningen finns till för att stärka kvinnor och icke-binära som pluggar olika teknikrelaterade utbildningar. Inom ADA stöttar vi varandra i studierna, men vi hittar också på mycket annat. Vi brukar till exempel arrangera studiebesök till olika teknikföretag. På det sättet får vi en chans att knyta viktiga kontakter redan under studietiden, berättar Ema Krcic.

Kvinnor viktiga inom datavetenskapen

År 2019 var 35 procent av dem som tog examen från svenska ingenjörsutbildningar kvinnor, en siffra som Ema Krcic och medlemmarna i ADA är fast beslutna att förbättra.

ADA som en hyllning till Ada Lovelace

Amazing Digital Amazons förkortas ADA som en hyllning till världens första programmerare Ada Lovelace. Föreningens namn är tänkt att påminna om kvinnors självklara plats inom tekniksektorn.

– När jag började plugga till civilingenjör kände jag mig ibland ganska ensam. Jag har ett tydligt minne av hur jag en dag i början av min utbildning såg mig omkring i föreläsningssalen och insåg hur få tjejer vi var. Där och då såddes fröet till ADA. Jag bestämde mig för att arbeta aktivt för att skapa förändring, säger hon och fortsätter:

– Karen Spärck Jones, brittisk forskare i datavetenskap, sade en gång att ”computing is too important to be left to men”, och jag kan inte annat än att hålla med. Teknik och teknikutveckling är alldeles för viktigt för att exkludera halva befolkningen. Kvinnor måste också få vara delaktiga i arbetet med att skapa och forma vår gemensamma framtid.

”Jag är väldigt glad att jag valde en ingenjörsutbildning. Jag vill vara med och utveckla morgondagens teknik, och förhoppningsvis samtidigt bidra till att skapa en bättre framtid.”

Ema Krcic

Ema Krcic är väldigt nöjd med sitt studieval. Hon läser nu sista året på programmet och är snart redo att ta steget ut i arbetslivet:

– Att plugga till ingenjör är fantastiskt roligt! Teknik är ett otroligt spännande område, och det är vår framtid. Jag är väldigt glad att jag valde en ingenjörsutbildning. Jag vill vara med och utveckla morgondagens teknik, och förhoppningsvis samtidigt bidra till att skapa en bättre framtid.

Text: Christa Amnell
Bild: Privat

Vinnare: ”Kvinnor som är goda förebilder i Halland”

I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars 2021 blev Ema Krcic en av vinnarna i kampanjen ”Kvinnor som är goda förbilder i Halland”, som Länsstyrelsen i Hallands län hade tagit initiativ till. Motiveringen löd:

Ema studerar till ingenjör på Högskolan i Halmstad och går nu sitt sista år på programmet. Under denna tid har hon åstadkommit en hel del när det kommer till jämställdhet.

Hon har grundat ADA – Amazing Digital Amazon, som är en studentförening för kvinnliga ingenjörer på Högskolan i Halmstad med målet att skapa en starkare gemenskap bland de få kvinnliga ingenjörsstudenterna, samt att locka nya kvinnor att söka till ingenjörsprogrammen. Ema har också arbetat på KomTek, en fritidsskola för teknik, som kursansvarig och utvecklingsledare. Detta med mål att få unga kvinnor intresserade av teknik redan i tidig ålder.

I samband med KomTek, ADA och Högskolan har Ema varit delaktig i ett flertal event, såsom ”Vera Roadshow”, där hon bland annat deltog som talare för att berätta och inspirera om sin resa inom tech men även förberedelse av eventet. Techella är ett annat nätverk hon varit delaktig i, där hon i samarbete med KomTek ansvarat för ett event. Hon har även föreläst för gymnasietjejer med mål att inspirera och locka dem till tekniska utbildningar. Hon har också varit delaktig i Högskolans kampanj att locka fler kvinnliga ingenjörer genom att bland annat vara delaktig i reklamfilmen för programmet.

Publicerad

kontakt

Dela