Internationell forskargrupp möts i Halmstad för att diskutera förnybar energi
Mellan den 5 och 7 maj träffas medlemmarna i det internationella fjärrvärmeprojektet IEA DHC Annex TS5 i Halmstad för första gången. Förutom att ge deltagarna en möjlighet att lära känna varandra bättre och diskutera frågor i projektet, vill arrangörerna även initiera ett större samtal om förnybar energi genom att bjuda in allmänheten till ett öppet seminarium.
”Vi tycker att det här ska bli intressant och roligt, och hoppas att både projektmedlemmarna och de som vill komma på vårt seminarium känner samma sak.”
Urban Persson, professor i förnybara energisystem
Projektet IEA TS5 är ett fyraårigt projekt inom ramen för IEA:s (International Energy Agency) tekniksamarbetsprogram kring fjärrvärme och fjärrkyla. Projektet handlar om hur dagens fjärrvärmesystem kan använda mer förnybara och uthålliga energikällor för att fasa ut fossil värmeproduktion.
Vad hoppas ni att projektet ska leda till?
– Den vetskap som vi har i dag om fjärrvärmens fördelaktiga egenskaper vad gäller energi- och resurseffektivitet rent allmänt, liksom dess specifika roll som möjliggörare för användning av mer förnybara och uthålliga energislag inom värme och kyla, gör det rimligt att ha vissa förhoppningar kring denna typ av systemlösningar för framtiden, säger Urban Persson.
Vad händer på projektmötet?
– Det är väldigt roligt att få tillfälle att välkomna en internationell forskargrupp till Högskolan i Halmstad för att diskutera dessa frågor vidare. Under projektets gång har liknande projektmöten hållits i till exempel Milano, Graz, och Darmstadt. Vi räknar med cirka 20 deltagare på plats och ungefär hälften så många online.
Vad ser du mest fram emot med mötet?
– Förutom själva projektmötet, som kommer att ha huvudfokus på projektets resultat och hur dessa ska dokumenteras och kommuniceras, ser jag mycket fram mot den stadsvandring i centrala Halmstad som vi har lagt in som en social aktivitet i programmet. Jag ser också mycket fram emot det öppna seminariet om fjärrvärmens avkolning som kommer att avsluta projektmötet.
Kan du berätta lite mer om det här öppna seminariet och varför du tycker att man ska gå på det?
– Jag är glad över att vi kan arrangera ett publikt tvåtimmarsseminarium om fjärrvärmens roll som avslutning på projektmötet. Förutom ett inledande föredrag av professor emeritus, Sven Werner, kommer några av våra inbjudna projektgäster att hålla korta snabbpresentationer, så kallade ”speed lectures”. Seminariet är tänkt att avslutas med en halvtimme för frågor och öppen diskussion. Om man till exempel läser på något av Högskolans program med anknytning till samhällsutveckling, hållbarhetsfrågor, uthållig energiteknik och smarta energisystem, tror jag att detta seminarium kan vara av värde. Men det är öppet för allmänheten, så alla är välkomna!
Fotnot. Det öppna seminariet hålls på engelska.
Mer information
Publicerad
kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela