Sök Stäng

Samverkansplattform för social hållbarhet i organisationer

Samverkansplattformen fokuserar på strategisk utveckling av socialt och etiskt hållbara organisationer och är kopplad till utbildningsprogrammet Sociologi för social hållbarhet.

Vad innebär samarbetet?

Vi har skapat en plattform för att samverka kring utvecklingen av socialt och etiskt hållbara organisationer som är kopplad till utbildningen Sociologi för social hållbarhet. Vi fokuserar främst på offentlig sektor, näringsliv och idéburen sektor i Hallands län, men välkomnar samarbeten från hela Sverige och internationellt.

Samarbetet omfattar tre områden:

  • Programmet Sociologi för social hållbarhet
  • Samarbetsprojekt kring social hållbarhet
  • Sociologisk och samhällsvetenskaplig forskning

Programmet Sociologi för social hållbarhet

För att Sociologi för social hållbarhet ska vara förankrat i verkligheten är praktiskt socialt hållbarhetsarbete en central del i programmet. Under utbildningen planerar och genomför studenterna sociala hållbarhetsprojekt i samarbete med olika organisationer, som fokuserar på socialt hållbarhetsarbete på strategisk och operativ nivå. De har också möjlighet att göra aktionsforskningsprojekt för social hållbarhet eller verksamhetsförlagda studier (VFS) i organisationer.

För er som organisation kan ett samarbete med en studentgrupp kring ett projekt bidra till att stärka den sociala hållbarheten i er organisation, eller att ni tillsammans med en student som gör praktik hos er kan utforska sociala hållbarhetsfrågor.

Om ni vill ta emot en student som läser Sociologi för socialt hållbarhet är ni välkomna att kontakta oss.

Samarbetsprojekt kring social hållbarhet

Fokuset i samverkansplattformen är framför allt hur man kan arbeta strategiskt och operativt med att stärka den spciala hållbarheten i och mellan organisationer. Det arbetet kan ske i lite olika former, till exempel:

  • Ett samarbetsprojekt med kommunerna i Halland eller ett aktionsforskningsprojekt i samarbete med företag eller andra organisationer.
  • Ett lokalt projekt som involverar våra forskare och/eller studenter, för att stärka social hållbarhet i en organisation, i ett bostadsområde eller för en bestämd grupp i samhället.
  • En kompetensförstärkning av yrkesverksamma, där programmet erbjuder fortbildning genom föreläsningar, seminarier och uppdragsutbildningar.

Om ni har tankar på ett projekt där vi tillsammans kan stärka den sociala hållbarheten är ni välkomna att kontakta oss.

Sociologisk och samhällsvetenskaplig forskning

Vi vill stärka sociologisk och (tvär)samhällsvetenskaplig forskning, som kan guida och främja praktiskt socialt hållbarhetsarbete. Det vill vi göra genom att samarbeta med dem som är verksamma som sociala hållbarhetsstrateger och sociologiska samhällsanalytiker, eller motsvarande. Det kan också handla om att samverka kring externa och interna ansökningar om forskningsmedel, som också kan vara knutna till regionala och lokala projekt som rör olika sociala hållbarhetsfrågor. Det innebär ett fokus på kunskapsutveckling, som är relevant för lokala och regionala sociala hållbarhetsutmaningar.

Om ni har behov av analyser, utredningar, eller andra forskningsuppdrag, som är av relevans för social hållbarhet, är ni välkomna att kontakta oss.

Aktuellt

April 2025

Programmet Sociologi för social hållbarhet håller i en miniföreläsning och samtal med Kriminalvården om Framtidsverkstäder, och hur dessa kan användas i ett pilotprojekt som man kommer att arbeta med under år 2025–2026.

April–juni 2025

Studenterna som går programmets sista termin skriver sina C-uppsatser inom sociologi, som bygger på forskning om en rad sociologiskt relevanta problem. Till exempel brister i jämställdhet, hedersrelaterat våld och återintegrering av ex-kriminella i samhället. Studenterna som går termin 4 gör mindre aktionsforskningsprojekt för social hållbarhet i samverkan med en rad organisationer i Halland, bland annat Röda Korsets second hand butik Kupan, Arbetsförmedlingen och Rögle BK.

Exempel på genomförda samarbetsprojekt

  • Mars 2025 – Studenterna i Sociologi för social hållbarhet som går fjärde terminen gjorde ett besök på Barnvänlig plats, ett projekt som drivs av Rädda Barnens lokalförening i Halmstad, Hylte och Laholm.
  • Januari 2025 – Studenterna i Sociologi för social hållbarhet som går femte terminen presenterade sina rapporter från sina verksamhetsförlagda studier respektive rapporter från de aktionsforskningsprojekt för social hållbarhet, som de genomfört i samarbete med olika organisationer.
  • Januari 2025 – En grupp lärare från gymnasieskolor i Halmstad kommun deltog i en föreläsning om sociologisk samhällsanalys, som omfattade innehåll som förbereder för att kunna undervisa i sociologi på de utökade extra 100 poäng i sociologi som finns, i enlighet med ämnesplanen 2025 för sociologi på gymnasiet.
  • Oktober 2024 – I samarbete med Rädda Barnen och Rättighetscentrum, genomfördes panelsamtalet ”Barnrättsagenda, uppväxtvillkor och förebyggande arbete”. Rädda Barnens förbundsordförande presenterade Rädda Barnens nya barnrättsagenda. Tillsammans med en jurist och en verksamhetsutvecklare från Rättighetscentrum Halland och en forskare från medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan i Halmstad samtalade panelen sedan om frågor, som rör barns och ungdomars uppväxtvillkor, och möjliga strategier för att stärka social hållbarhet.
  • Oktober 2024 – Ett forskningsseminarium om ungdomskultur och uppväxtvillkor genomfördes i samverkan mellan representanter för de samhällsvetenskapliga ämnena medie- och kommunikationsvetenskap, arbetsvetenskap och sociologi.
  • November 2023 – En minikonferens om social hållbarhet anordnades av lärargruppen i sociologi, som bjöd in sociala hållbarhetsstrateger för samtal om praktiskt socialt hållbarhetsarbete.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt