Sök

Anton behövde inte gå tillbaka till ruta ett

Tanken på att bli lärare uppstod när Anton Andersson insåg att han kunde bli det utan att börja om från början. Med sin tidigare utbildning i biologi kunde han tillgodoräkna sig allt han redan lärt sig, tack vare KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning.

Det var när Anton studerade till biolog som tankarna på att bli lärare började komma. Utbildningen kändes inte helt rätt för honom, men han ville ändå fortsätta med biologi på något sätt.

– Under utbildningens gång övervägde jag olika alternativ, och kom så småningom fram till att lärare var det som passade mig bäst, berättar Anton Andersson.

Men det tog emot att kasta bort alla de timmar som han redan hade lagt ner på sin utbildning och börja om från början på en lärarutbildning. Då blev KPU det perfekta alternativet för Anton. Genom Kompletterande pedagogisk utbildning kan de med en grundläggande utbildning i olika ämneskunskaper lägga till de kunskaper i pedagogik som behövs för att bli en behörig lärare.

Så istället för att hoppa av biologiutbildningen läste han klart den och kompletterade med kurser i kemi. Efter det hade han alla ämneskunskaper som han behövde för att bli behörig lärare i två ämnen, och kunde påbörja sin kompletterande pedagogiska utbildning.

”För de som redan har ämneskunskaperna, och funderar på att läsa till lärare, rekommenderar jag verkligen KPU.”

Anton Andersson

Många intressanta perspektiv

I utbildningen möts studenter med många olika ämneskunskaper, vilket Anton tycker har varit väldigt positivt. Det är en styrka att studenter med så vitt skilda bakgrunder får arbeta tillsammans.

Alla har med sig helt olika erfarenheter. Det gör att man lär sig och kan få ut väldigt mycket av de andra kursdeltagarna också. Det som egentligen ska vara rena föreläsningar, blir ofta istället en typ av diskussioner mellan oss och lärarna, säger Anton Andersson.

Man med skjorta som står i en trappa. Foto.

Anton Andersson pluggar KPU för att komplettera sin examen i biologi.

Direkt ut i verkligheten

I utbildningen ingår 20 veckor VFU, Verksamhetsförlagd utbildning, där studenterna får komma ut och undervisa elever på riktigt i olika skolor. Studenterna blir handledda av lärare på skolan, som delar sina erfarenheter och kunskaper med studenten.

– Man lär sig så otroligt mycket av att få vara ute i verksamheten och prova allt man lärt sig teoretiskt på Högskolan. Det är framför allt alla möten med eleverna och hur man hanterar olika situationer som är en väldigt värdefull erfarenhet, säger Anton Andersson.

Rätt val

Att läsa KPU blev helt rätt val för Anton. Han känner redan att läraryrket passar honom bra.

– Jag får dela med mig av ämnen som verkligen intresserar mig. Sen tycker jag verkligen om variationen i yrket. Man har alltid något på gång och ingen dag är den andra lik. Du gör allt från att undervisa och möta eleverna till att planera undervisning, säger Anton Andersson.

Han är ännu inte klar med sin utbildning, men rekommenderar den varmt. Tack vare den är han snart behörig lärare i biologi och kemi.

– För de som redan har ämneskunskaperna, och funderar på att läsa till lärare, rekommenderar jag verkligen KPU. Kontrollera först att du har de kurser som krävs för behörighet i ditt ämne, och ta kontakt med Högskolans studievägledare om du är osäker så får du hjälp, säger Anton Andersson.

Text: David Sveder
Bild: Dan Bergmark

uppdaterad

Kontakt

Dela