Fem frågor till alumnen Kasper Sjöström
Hej Kasper Sjöström, elkonstruktör på BAE Systems Hägglunds och alumn vid programmet Civilingenjör i intelligenta system, vad kul att du vill dela med dig om din utbildning!
Varför valde du att läsa programmet Civilingenjör i intelligenta system?
– Mitt stora teknikintresse har hängt med sedan barndomen och jag visste redan i gymnasiet att jag ville läsa vidare till ingenjör. Civilingenjör i intelligenta system var då en ny, spännande utbildning som hade goda jobbmöjligheter, och att utbilda sig mot en elektronikmarknad i snabb utveckling kändes som rätt väg att gå. Utbildningen såg ut att ha många intressanta kurser som kändes relevanta för framtiden och det som lockade mest var att jag kunde bestämma en inriktning efter år tre.
”Det är en stor fördel med att studera på ett mindre lärosäte.”
Kasper Sjöström, alumn
Hur var det att studera på programmet?
– Det var mycket kul! Jag ångrade att jag inte var med på nollningen för sammanhållningens skull, men det gick även bra att lära känna ingenjörsstudenter från andra utbildningar genom gemensamma kurser. Jag lär mig bäst när jag studerar i grupp, och jag kände aldrig tvivel om att kunna fråga någon studiekamrat eller kursansvarig om jag inte förstod något. Det är en stor fördel med att studera på ett mindre lärosäte.
Vad hände efter din examen och vad gör du nu?
– Jag hann bli erbjuden ett jobb innan jag tog examen i juni 2023. Bara en vecka efter examen flyttade jag 100 mil norrut för att påbörja ett nytt äventyr i Örnsköldsvik. I dag jobbar jag som elkonstruktör på BAE Systems Hägglunds, som utvecklar och producerar bandvagnar och Stridsfordon 90. Jag har en hybridtjänst, vilket innebär elkonstruktion i kombination med ansvar för elektromagnetisk kompabilitet (EMC). EMC är ett tillstånd där flera olika elektroniska produkter ska fungera tillsammans utan att de påverkar varandra negativt.
– Som elkonstruktör designar jag elektronik och andra system så att de får rätt förutsättningar, signaler och kraftförsörjning med hjälp av kablage. Med mitt ansvar för EMC ser jag till att uppfylla de hårda EMC-krav som är reglerat på systemen. Dessa krav verifieras sedan i olika testhus, vilket innebär en hel del resor i mitt arbete.
Hur har utbildningen hjälpt dig i jobbet?
– Utbildningens bredd har helt klart varit en stor hjälp. Jag tog med mig en grundförståelse för mängder av områden inom elektronik. Min praktik och examensarbetet har också bidragit till bra förkunskaper inför arbetslivet, medan mina timmar i grupparbeten har vässat min samarbetsförmåga, vilket är en viktig del i många jobb. Utbildningen har lärt mig hur jag, på ett effektivt sätt, tar in kunskap, vilket är en färdighet som är väldigt användbar i mitt arbete.
Har du tips till blivande studenter?
– Tveka inte på att börja studera! Det är verkligen en underbar period där man knyter kontakter för livet, utvecklas och skapar möjligheter. Se till att du är intresserad av det du tänker studera. Det blir mycket roligare och lättare då. Och fråga på – det har hjälpt mig väldigt mycket både under studietiden och på jobbet.
Text: Katarina Tran
Bild: Privat