Sök

Fem frågor till RIU-studenten Victor Svensson

Victor Svensson är professionell ishockeyspelare i Tyskland och är student på programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv. Efter sin idrottskarriär vill han arbeta med idrottspsykologi.

Varför valde du att läsa det här programmet?

– Jag kände att Professionell idrottskarriär och arbetsliv skulle passa mig perfekt som elitidrottare. Programmet låter mig kombinera idrott och skola.

Kille i full hockeyutrustning spelar match.

Victor Svensson har spelat fyra säsonger i klubben Düsseldorfer EG i den tyska högstaligan.

Vad tycker du om din utbildning?

– Utbildningen ger en bra och bred bas. Det passar mig som inte är helt säker på vad jag vill jobba med efter idrottskarriären. Jag tycker också om att jag lär mig av alla som läser mitt program – vi är likasinnade trots att vi har olika idrottsbakgrund.

Hur är det att läsa på ett Riksidrottsuniversitet och hur hjälper det extra stödet dig?

– Det har varit utmanande i vissa kurser där föreläsningarna har legat under min träningstid. Jag har fått göra mycket på distans, men Linette Törnqvist, som är programansvarig, har stöttat mig enormt för att jag ska få allt att gå ihop – även när jag har legat efter. Det har varit väldigt skönt för mig att ha det stödet.

Var i karriären är du just nu?

– Jag har Malmö Redhawks som moderklubb och spelade i seniorlaget där. Jag har därefter varit proffs i snart 14 år och har spelat i bland annat Storhamar i Norge, där jag blev norsk mästare. Idag är jag ishockeyproffs i Düsseldorf i Tyskland. Trycket här är enormt. Tyskland är ett fantastiskt idrottsland rent publikmässigt.

”Det är aldrig för sent att börja plugga!”

Victor Svensson

Har du något tips till elitidrottare som funderar på att börja plugga?

– Det är aldrig för sent att börja plugga! Jag återupptog studierna när jag var 31 år gammal. Professionell idrottskarriär och arbetsliv ger aktiva elitidrottare en unik chans att kombinera studier med idrott.

Victor Svensson

Utbildning: Professionell idrottskarriär och arbetsliv.

Idrott: Ishockey.

Hemort: Malmö.

Intressen: Utöver ishockeyn gillar jag att spela golf, att spendera tid med min familj som består av fru och två barn, och mina studier.

Gör om tio år: Jag hoppas på att vara kvar inom idrotten i någon form, gärna i Sverige. Idrottspsykologi är något som jag tycker är väldigt intressant och jag vet att det finns mycket jobb inom området.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt