Sök

Fem frågor till studenten Alexander Ekstrand

Alexander Ekstrand, student på programmet Tillämpad artificiell intelligens (AI), drömmer om att jobba internationellt för att utveckla artificiell intelligens som kan underlätta identifiering och förebyggande av allvarliga sjukdomar.

Varför valde du att läsa programmet Tillämpad artificiell intelligens (AI)?

– Jag var splittrad mellan att läsa till mjukvaruingenjör eller civilingenjör i artificiell intelligens på ett annat lärosäte, men jag kände att de båda utbildningarna var för breda. Det var då jag såg att Högskolan i Halmstad precis hade startat upp en utbildning som verkade perfekt för mig. Det var just kombinationen av programmering, matte och specialiseringen hälso- och sjukvård som fick mig att välja detta program. AI är extremt intressant och framtiden inom branschen är enorm. Det är en stor del till varför jag valde den vägen inom programmering.

”Det är en utmanande utbildning som är väldigt lärorik och rolig. Utbildningen ger också fantastiska möjligheter inom arbetslivet och till att läsa vidare på avancerad nivå.”

Alexander Ekstrand

Vad tycker du om din utbildning?

– Jag tror att problemet för många nya utbildningar är just vilken nivå man ska placera svårighetsgraden på och vad innehållet ska vara, men jag tycker att Högskolan i Halmstad har lyckats fånga kombinationen på ett bra sätt. Det är en utmanande utbildning som är väldigt lärorik och rolig. Utbildningen ger också fantastiska möjligheter inom arbetslivet och till att läsa vidare på avancerad nivå.

Hur är det att läsa på högskola?

– Det är väldigt roligt! Kombinationen av studentlivet, relationerna som skapas och kunskapen som ges gör allting värt det. Till en början hade jag en rädsla för att det skulle vara för tufft – att näsan alltid skulle ligga i böckerna och att det skulle finnas en oro över om man hade gjort fel val. Det blev tidigt rätt så tydligt att det endast var hjärnspöken och så länge jag bara ville och lade ner tiden blev studierna inte så svåra, utan snarare tvärtom – väldigt roliga.

Kille i rött hår, rött skägg och svarta glasögon ler mot kameran. Foto.

Alexander Ekstrand lockades av programmets unika kombination av artificiell intelligens och hälso- och sjukvård.

Vad tycker du om Halmstad som studentstad?

– Halmstad är en väldigt bra studentstad. Vi har studentpuben Smålands nation som är öppen varje onsdag. Där kan du träffa väldigt många roliga människor och skapa bra studentminnen. Fredagar är också alltid händelserika. Studentföreningarna och studentklubben Lilla Hjärtat har då oftast evenemang som många studenter deltar i.

Har du något tips till blivande studenter?

– Mitt första råd är att planera dina studier under veckorna så att du kan ta del av studentlivet. Det kommer att ge dig många nya vänner och extremt roliga minnen. Mitt andra råd är att våga höra av dig till någon i årskursen över dig om det är något som du inte förstår eller behöver hjälp med. Mitt tredje råd är att försök hitta på aktiviteter med din klass. Gemenskapen underlättar väldigt mycket under grupparbeten, men också när du behöver hjälp. Mitt sista råd låter som en kliché: våga tro på dig själv. Inför både prov och redovisningar är det lätt att du glömmer hur mycket du faktiskt har lärt dig.

Alexander Ekstrand

Utbildning: Tillämpad artrificiell intelligens.

Hemort: Malmö.

Intressen: Läsa böcker, spela datorspel, festa och lyssna på musik.

Gör om tio år: Jag ser mig arbeta internationellt med inriktning mot sjukhus för att skapa ny AI som underlättar identifiering och förebyggande av allvarliga sjukdomar. Jag vill också bygga AI som hjälper till att rädda livet på både svårt skadade och sjuka människor.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt