Sök

Lyckad sommarkurs när designprojekt stod på schemat

Från början av juni till mitten av augusti surrar det högt i laboratoriet, och samverkansarenan, Fab Lab. Här pågår varje sommar en mycket omtyckt designkurs, där deltagarna får utveckla produkter och system i nära samarbete med uppdragsgivare i samhället. Sommaren 2023 hölls kursen i samarbete med Stena Recycling AB.

Stena Recycling AB bjöd på ett högaktuellt och spännande tema ­i sitt uppdrag till studenterna, nämligen cirkularitet. Trots att företagets kärna är återvinning vill de inte ha fler produkter att återvinna, snarare tvärtom – de vill utforska hur Stena Recycling kan bistå med hjälp ännu tidigare i kedjan. Det var här studenterna förväntades bidra med sin uppfinningsrikedom och komma med förslag på lösningar.

– Vi vill jobba uppströms och se vilka fler roller vi kan ta i den cirkulära ekonomin, säger Hitomi Lorentsson, projektledare på Stena Recyclings forskning- och utvecklingsavdelning.

Brett lösningsspektrum

Den tio veckor långa kursen började med ett studiebesök på Stena Recycling. Där fick studenterna absorbera kunskap om företagets verksamhet och vision innan de samlades i sina grupper för att diskutera idéer. Efter besöket var tempot högt och progressionen snabb. Det var med stor skicklighet som sommarens kursdeltagare tog sig an den kluriga uppgiften och presenterade respektive lösning till uppdragsgivarna i sluttampen av kursen.

– Vissa av grupperna har valt att fokusera på appar, medan andra har valt tekniktunga lösningar, förklarar Björn Hall, även han projektledare på avdelningen för forskning och utveckling på Stena Recycling.

Efter slutpresentationerna ställde Malte Lindeberg och hans grupp ut sitt projekt på campus. Projekten finns att se utomhus bakom hus S.

”Kartong är ett typiskt slit och släng-material. Med vårt koncept blir det mindre material i omlopp.”

– Malte Lindeberg, kursdeltagare

Webbplats ska blåsa nytt liv i kartong

Malte Lindeberg, som till vardags studerar till civilingenjör på Chalmers tekniska högskola, berättar att han fastnade för möjligheten att läsa en intressant och givande kurs som kunde kombineras med stranddagar på Tylösand. Enligt honom var hjärnstormningen med gruppen kursens allra roligaste del. I hans grupp fanns deltagare med väldigt olika kompetenser och bakgrunder, vilket gjorde diskussionerna under idégenereringen extra intressanta.

– Jag har inte jobbat med många designprocesser, och det blev därför väldigt svårt i början, men när vi bestämde riktning i projektet så tyckte jag bara att det var kul – hela vägen, säger Malte Lindeberg.

Kursdeltagarna har bland annat lärt sig hur man trendspanar, gör en hållbarhetsanalys, och upprättar en aktörskarta. Malte Lindbergs grupp arbetade fram en webbplats som ska uppmuntra allmänheten till att återanvända kartong. Plattformen låter användare söka efter olika kartongdesigner och tillhandahåller instruktioner för att bygga dem.

– Kartong är ett typiskt slit och släng-material. Med vårt koncept blir det mindre material i omlopp, förklarar Malte Lindeberg och fortsätter med stort engagemang:

– Det går också att expandera konceptet till företag. Det skulle kunna genomföras genom att uppmana företagen att trycka en mall av en kartongprodukt på insidan av emballaget och en QR-kod till hemsidan som visar en beskrivning på hur konsumenten bygger ihop den.

En hand håller i en vas gjord av kartong. I bakgrunden finns två ytterligare vaser i olika storlekar. Foto.

Malte Lindeberg visar upp en vas tillverkad i kartong.

”Jag skulle vilja göra det här varje år”

Föregående års uppdragsgivare, bastuspecialisten Tylö, hade en konkret konsumentprodukt som kursdeltagarna kunde låta sig inspireras av. Kurshandledare och forskningsingenjör Joakim Wahlberg instämmer med Malte Lindeberg om att årets uppdrag var en svår utmaning, men tycker att kursdeltagarna ändå löste det med bravur.

– Årets studenter har trots utmaningen lyckats utveckla saker och demokratisera kunskapen kring olika material, vilket i slutändan inte bara gynnar Stena Recycling, men även konsumenter och vår miljö, säger Joakim Wahlberg.

Stena Recyclings representanter var mycket nöjda med det engagemang och den kreativitet som studenterna bjöd på, och menar att deltagarna har löst uppgiften väl tack vare gott samarbete inom grupperna. För att ta vara på den nya kunskapen har Stena Recycling bjudit in studenterna till att pitcha sina idéer till flera personer på företaget. Hitomi Lorentsson ser också en stor potential till framtida rekryteringar.

– Jag är jättepositivt överraskad. Jag skulle vilja göra det här varje år, säger Hitomi Lorentsson och skrattar.

Text och foto: Katarina Tran

Högskolan i Halmstad i samverkan med Stena Recycling AB

Ett av Högskolans fokusområden är Smarta städer och samhällen som är en mångvetenskaplig, lärosätesövergripande forsknings- och utbildningssatsning. Fokusområdets målsättning är att förbereda människor och samhällen för att tackla industriella och samhälleliga utmaningar. Högskolan har samverkansavtal med några särskilt viktiga partner inom forskning och utbildning, där Stena Recycling AB är en.

Stena Recycling är ett återvinningsföretag som skapar lösningar för ett mer cirkulärt samhälle. Företaget samlar in allt tänkbart restmaterial som uppstår från både verksamhet och produktion. Materialen förädlas och kan därefter leva vidare som råvaror till nya produkter eller ny energi.

uppdaterad

Kontakt

Dela