Sök

Skrivandet är den röda tråden i Julias val

Skrivandet är den röda tråden i Julia Bromans utbildnings- och yrkesval. Hon hittade programmet Språk, textbearbetning och digital kommunikation lite av en slump, men kände direkt att det var något för henne – utbildningens bredd innebär bland annat att man får prova på olika sorters skrivande, vilket hon uppskattade mycket.

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

– Jag älskar att skriva och det var det förstås mycket av under utbildningen. Det var väldigt bra att det var många olika sorters skrivande.

Vad hon skulle jobba med efter utbildningen var till en början lite oklart.

– Min tanke var att jag skulle komma på längs vägen vad jag ville göra sen, därför passade det mig bra att vi fick testa olika grejer inom utbildningen.

Webbredaktör, marknadsförare och kommunikatör

Sedan hon gick ut från programmet 2018 har hon hunnit med att arbeta som webbredaktör på en e-handelsbutik och som marknadsförare på Iduna i Varberg, och sedan ett tag tillbaka är hon kommunikatör på Byggföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation.

– Jag trivs jättebra, det är superkul verkligen! Byggföretagen är en ganska stor organisation som gör många olika saker, bland annat erbjuder vi rådgivning för medlemsföretag och vi jobbar också mycket med branschfrågor. Som kommunikatör har jag varierande uppgifter och arbetar med både extern och intern kommunikation. Det kan vara allt från att skriva artiklar till webben, skapa innehåll till nyhetsbrev och sociala medier, till att anordna event och stötta kollegor i kommunikationsfrågor.

Bredden i kommunikatörsyrket tilltalar Julia Broman, som gärna också jobbar med foto och film, utöver textförfattandet. Hon tycker att utbildningen har gett en bra grund som hon har med sig i sin arbetsvardag.

– Jag har verkligen nytta idag av det jag lärt mig under utbildningen. På mitt förra arbete var det en hel del textproduktion, men jag jobbade dessutom mycket med bilder och grafiskt material, bland annat till nyhetsbrev och sociala medier. Nu blir det något mer fokus på skrivande – både nyheter till webb samt debattartiklar och annat – vilket är kul. Att skapa innehåll är roligt, oavsett om det är text eller bild, men skrivandet kommer alltid att ligga mig varmast om hjärtat.

Profilerade sig genom att välja till kurser

Julia Broman säger att det bästa med programmet var allt skrivande, textbearbetning och att fördjupa sig i svenska språket. Under utbildningen fick hon även inblick i pågående språkvetenskaplig forskning.

– Det var väldigt kul, vi hade lärare som forskar om personnamn och ortsnamn, vilket var jätteintressant.

När hon blickar tillbaka är hon glad över att hon gick utbildningen, trots att hon inte riktigt visste vad som väntade efteråt.

– Utbildningen var jättebra och vi hade väldigt bra lärare. För mig var det en bra ingång, och så kompletterade jag med fristående kurser i sådant jag ville lära mig mer om, bland annat en kurs i hållbar kommunikation.

– Det var roligt att läsa på högskola, jag hade nog alltid tänkt att jag ville plugga vidare. Sen är ju Halmstad fantastiskt, jag är från Uddevalla från början men kände mig direkt hemma i Halmstad och på Högskolan. Det är mycket som händer och det var en rolig nollning – Halmstad är en jättebra pluggstad!

Att njuta av studietiden

– Mitt tips till nya studenter är att njuta av pluggtiden, för det går väldigt fort! Det är en superrolig tid, man träffar många nya människor och har verkligen kul, så man får ta tillvara tiden.

Framtiden får gärna bjuda på ännu mer skrivande, om Julia Broman får bestämma.

– Jag trivs väldigt bra i den roll jag har nu och älskar att jobba med kommunikation, så det vill jag fortsätta med ett bra tag till. Men en liten dröm jag har är att jobba med böcker, kanske till och med skriva en bok själv.

Text: Karin Bergstrand
Film: Ida Fridvall

Julia Broman

  • Bakgrund: Studerade Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning som nu heter Språk, textbearbetning och digital kommunikation.
  • Gör nu: Kommunikatör på Byggföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt