Sök

Lärare om dubbla karriärer

Om du är en elitidrottande student behöver du ha en god kommunikation med dina lärare i respektive kurs för att kunna planera in årets tävlingar och träningsläger så de fungerar ihop med dina kurser och examinationsmoment. Hur ser lärare på studenter med en idrottskarriär vid sidan av studierna?

Programansvarig om dubbla karriärer

Jette Trolle-Schultz Jensen – programansvarig

I vilket program har du studenter med dubbla karriärer?

– Jag är programansvarig för Statsvetenskap – Samhällsanalys och kommunikation där jag haft två studenter med helt olika idrottskarriärer som är elitidrottare.

Hur fungerar upplägg och kommunikation med de här studenterna, tycker du?

– Jag tycker att det fungerar bra! Jag tror att man som elitidrottare är van vid att vara fokuserad, att ge järnet och strukturera sin vardag så att allt klaffar. En bra start på studier i den här formen har varit att studenten, samordnaren och jag har ett möte i början på utbildningen så att studenten får en bild av vilka krav studierna ställer samt att jag får en bild av hur studentens träningsupplägg ser ut. Struktur och fokus har idrottaren med sig och det är definitivt egenskaper som behövs i studier.

Ser du några positiva effekter för studenter som pluggar och satsar på sin idrott samtidigt? Vilka i så fall?

– Det finns en del positiva effekter, men främst att studenten kan få en trygghet med sig. Studenten är igång med en alternativ karriär som kan bli vägen ut i arbetslivet när man inte längre är aktiv som elitidrottare. Idrottsutövandet kan ju också få ett abrupt slut, exempelvis vid en skada, och då finns det redan något annat man kan fokusera på.

Vad skulle du vilja säga som lärare och programansvarig till elitidrottare som funderar på att satsa på dubbla karriärer?

– Gör det! Starta med att ta kontakt med vår samordnare. Hon kan kanske ordna ett möte med programansvarig för den utbildning du är nyfiken på.

uppdaterad

Kontakt

Dela