Sök Stäng

4,6 miljoner kronor från Erasmus+ för forskning om framtidens lärande för barn

Hur kan små barn upptäcka vetenskap, teknik och problemlösning genom lek? Det är utgångspunkten i ett nytt EU-projekt vid Högskolan i Halmstad som har beviljats 4,6 miljoner kronor.

Person som tittar in i kameran. Foto

Emma Edstrand.

Bakom projektet Co-Play STEAM står Emma Edstrand, universitetslektor i lärandemiljöer och digitalisering, Eva Brooks, gästprofessor i digitalt lärande och Anne-Marie Cederqvist, biträdande universitetslektor i digitalt lärande i skolan och lärarutbildning. De ska ta fram nya sätt att arbeta med STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) i förskolan och de tidiga skolåren.

Projektet handlar om att göra avancerade ämnen begripliga och roliga för barn – med hjälp av något så grundläggande som lek. Genom så kallad computational play, som innebär lek där barn får utforska både digital teknik och kreativa uttrycksformer, får barnen chansen att lösa problem, tänka logiskt och skapa med fantasi.

– Vi vet att intresset för STEAM ökar i skolan, men det är fortfarande svårt för många lärare att veta hur de ska jobba med det i praktiken, särskilt i förskolan, säger Emma Edstrand.

Som en del av projektet tas så kallade Playboxes fram – lådor fyllda med idéer, material och övningar som gör det lättare för pedagoger att komma i gång. Dessutom ska ett pedagogiskt ramverk utvecklas, som ska stödja ett långsiktigt arbete med STEAM i förskole- och lågstadieverksamhet.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt