Digitala simuleringar i lärarutbildningen
Ett par dagar före midsommar hölls en workshop i STEAM-labbet på Högskolan i Halmstad om hur man kan arbeta med digitala simuleringar i lärarutbildningen.

Helene Salinas, universitetsadjunkt och lärarutbildare och Veronica Granlund, doktorand i informatik, digitalt lärande vid Högskolan i Halmstad.
I lärarutbildningen fyller digitala simuleringar ett hålrum mellan teori och praktik, speciellt under utbildningens första år. Digitala simuleringar ger lärarstudenter möjlighet att öva på utmanande situationer som omnämns i kursmaterial, förbereda sig för VFU (verksamhetsförlagd utbildning) och möjlighet att efter VFU reflektera över och teoretiskt förankra sina erfarenheter från praktiken.
I forskningsprojektet Design och användning av digitala simuleringar i lärarutbildningen skapas simuleringar genom samarbete mellan yrkesverksamma lärare, lärarutbildare, skådespelare från Kulturskolans teaterklasser och produktionsteam från Högskolans utbildning Medier och kommunikation i teori och praktik. De simuleringar som designas består av videobaserade scenarion som föreställer vanliga utmaningar och dilemman som lärare ställs inför i och utanför klassrummet.
I workshoppen höll Veronica Granlund, doktorand i informatik, digitalt lärande och Helene Salinas, universitetsadjunkt och lärarutbildare vid Högskolan i Halmstad. Workshoppen är en del av ett projekt på grundlärarutbildningen. Projektledare är Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik.
Om STEAM-labbet
STEAM-labbet ska främja tvärvetenskaplig forskning inom digitalt lärande. Forskare från hela Högskolan kan i labbet mötas och forska kring frågor om hur digitalisering förändrar förutsättningarna för undervisning och lärande, samt människors och organisationers kompetens att hantera digitala miljöer.
Labbet är en miljö för utveckling och testning av digitala verktyg. Det möjliggör forskning om lärande relaterat till bland annat användning av sensorer för mätning i forskningsprojekt, programmering, förstärkt verklighet (AR), virtuell verklighet (VR) och olika typer av simuleringar inom teknologi, matematik, artificiell intelligens (AI), 3D-printning och spelbaserat lärande.