Sök Stäng

Hållbara innovationer: en möjlighet, inte en begränsning

Hallå där, Per-Ola Ulvenblad, universitetsadjunkt i företagsekonomi! Din forskning har blivit internationellt uppmärksammad i boken The Innovation Revolution in Agriculture. Boken publicerades våren 2021 och har laddats ner över 77 000 gånger.

En man med ett barn i famnen i ett majsfält i solnedgång. Foto

Innehållet har sådan global tyngd att den finansierades av Bill & Melinda Gates Foundation. Varför är den så viktig och vad är ditt bidrag?

– Boken belyser innovationer i jordbruket och hur värde kan skapas på olika sätt, särskilt genom ökat fokus på hållbarhet. Mitt kapitel baseras på åtta casestudier av svenska lantbruks- och skogsföretag och handlar om ansvarstagande entreprenörskap som riktar in sig på såväl social och miljömässig som ekonomisk hållbarhet. Medan svenska staten vill att livsmedelsproduktionen ska öka på ett hållbart sätt, synliggör mitt kapitel hur enbart effektivisering av produktionen inte kommer att få lantbruket att uppnå den målbilden. Det uppnås snarare genom en kombination av produktionseffektivisering och att företagarna drivs av en vilja att förvalta och utveckla sina företag och fastigheter på ett hållbart sätt för kommande generationer. Detta förhållningssätt kan ses som att företagen drivs ur ett ”stewardship-perspektiv”, vilket innebär att de inte bara motiveras av finansiella mål.

Ett cirkeldiagram i fyra lika stora delar. I övre vänstra delen står ”Value intention. Ägarens/ledarens tankesätt, avsikt.” I övre högra delen står: ”Value propostion. Produkt/service. Kundsegment och relationer.” I nedre högra delen står: Value creation and delivery. Centrala aktiviteter, resurser, partners, teknologi.” I nedre vänstra delen står: ”Value capture. Kostnadsstruktur. Väderströmmar”. Illustration

Den hållbara affärsmodellen kompletteras nu med en fjärde byggsten, Value intention.

Porträttbild. Foto

Per-Ola Ulvenblad.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt