Sök Stäng

Elever som satsar på elitidrott levde i en berg- och dalbana under pandemin

Vardagen för elitidrottssatsande gymnasieelever ställdes på ända under pandemin. Från att ha idrottat större delen av sin tid, både i skolan och på fritiden, gick skolan över till distansundervisning och träningar och tävlingar inom idrotten ställdes in. Hur hanterade eleverna utmaningarna som följde? Det har forskare vid Högskolan i Halmstad undersökt.

”Hela mitt liv var en berg- och dalbana, allt gick upp och ner. Ena stunden fick vi träffa 50 personer, andra stunden fick vi bara träffa fem. Vi fick först träna, sedan blev vi tillsagda att sluta med all fysisk träning. Du visste aldrig riktigt hur vi skulle organisera vår fysiska träning, lägga upp det sociala nätverkandet och vårt skolarbete.”

Elev på ett idrottsgymnasium (ur rapporten)

En kvinna står i så kallad planka på en yogamatta. Foto
Porträttbild. Foto

Urban Johnson, professor i psykologi – inriktning idrottspsykologi, har varit projektledare för projektet som startade hösten 2020.

Om studien

Medverkande forskare i studien:

  • Urban Johnson, professor i psykologi inriktning idrottspsykologi
  • Krister Hertting, docent i pedagogik
  • Andreas Ivarsson, docent i psykologi inriktning idrottspsykologi
  • Eva-Carin Lindgren, professor i idrottsvetenskap inriktning hälsopromotion.

I studien genomfördes intervjuer vid två tillfällen med fokusgrupper med gymnasieelever vid två gymnasieskolor med idrottsinriktning. Den första intervjun skedde i oktober/november 2020 och handlade om situationen från mars 2020 och framåt. En uppföljande intervju gjordes i maj 2021. Det gav forskarna en bättre uppfattning om hur läget hade utvecklats och hur eleverna hade påverkats av pandemins konsekvenser. På grund av pandemin kunde intervjuerna på den ena gymnasieskolan bara genomföras vid det andra tillfället.

Totalt deltog 53 idrottselever inom var golf, handboll, badminton, simning och fotboll. Eleverna studerade teoretiska program vid båda skolorna.

Studien ingår i en rapport från Centrum för idrottsforskning som heter Stöd till idrotten – uppföljning 2021. Studien är finansierad av Centrum för idrottsforskning.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt