Sök

Digital verksamhetsutveckling förenar studenter och näringsliv

Evenemanget Arena affärssystem är en årlig höjdpunkt för studenterna på Affärssystemprogrammet på Högskolan i Halmstad. Då samlas studenter från alla årskurser, lärare, och företag och organisationer för att lyssna på avgångsstudenterna när de berättar om sina uppdrag och projekt som de har haft under sin praktik. Förra veckan var det sjätte gången som evenemanget ordnades.

”Här får jag verkligen visa vad jag går för. Det här kan inte företagen se på min Linkedin-profil eller ett cv.”

Alma Cederquist, student på Affärssystemprogrammet

Förutom presentationerna om praktikperioden har Arena affärssystem blivit en mötesplats för branschen, och lockar lokala och nationella företag inom digital verksamhetsutveckling att visa upp sina verksamheter i montrar och träffa potentiella nya medarbetare. Det är också ett ypperligt tillfälle för företagen att omvärldsbevaka. Här kan de se vilka uppdrag som andra företag har genomfört och hitta inspiration till hur de kan utveckla den egna verksamheten.

– Varje år får mellan 50 och 75 procent av avgångsstudenterna jobb hos företag som besöker Arena affärssystem, berättar Lars-Göran Persson, universitetsadjunkt och ansvarig för evenemanget.

Rekordmånga alumner på plats

I år samlades 170 personer under samma tak, varav 24 är alumner från Högskolan i Halmstad. En av dem var Christopher Malmquist, som i dag är business applikation specialist på HemoCue och tog examen från Affärssystemprogrammet år 2020. Det var tack vare praktiken på företaget som han fick jobb där.

– Jag jobbar bland annat med processkartläggning, vilket jag framför allt lärde mig när jag studerade på Högskolan. Utbildningen är väldigt nära knuten till näringslivet genom projekt och praktik, vilket har varit obeskrivligt lärorikt. Nu står jag i andra ändan och vill att studenterna ska hitta till oss, säger Christopher Malmquist.

Man i blont, kort hår och röd polotröja står framför sin monter och ler mot kameran. Besökare minglar i bakgrunden. Foto.

Christopher Malmquist är glad att äntligen få delta i eventet. Pandemin satte stopp för Arena affärssystem 2020, året då Christopher Malmquist tog examen, och han fick därför aldrig möjlighet att presentera sin praktik på eventet.

Praktik gav bra erfarenhet

Avgångsstudenten Alma Cederquist tycker att utbildningen har en tydlig struktur och förbereder studenterna väl för arbetslivet.

– Jag ger min utbildning toppbetyg! Det allra bästa med Affärssystemprogrammet är kontakten med näringslivet. Programmet har en väletablerad kontakt med över 30 företag, vilket har sänkt tröskeln för oss studenter att nå ut till arbetslivet, säger Alma Cederquist.

Alma Cederquist presenterade sitt projekt med en kort film. Hon fick uppdraget att kartlägga processer på två olika enheter inom koncernen AGES, som verkar inom tillverkningsindustrin. För Alma Cederquist har samarbetet varit en riktig fullträff.

– Efter examen vill jag flytta tillbaka till Värnamo och jobba inom tillverkningsindustrin där. Den här praktiken har gett mig så mycket mer än kunskap om affärssystem och processer. Den har gett mig en bättre bild av hur en tillverkande industri fungerar och de roller som finns, säger Alma Cederquist.

Brunhårig tjej i långt, lockigt hår och grön klänning presenterar sin praktik med en powerpoint i bakgrunden. Publiken sitter i en sal och lyssnar. Foto.

Alma Cederquist presenterade sin praktik på Arena affärssystem 2023.

En guide till arbetsmarknaden

Som nyutexaminerad student är det inte alltid lätt att orientera sig på arbetsmarknaden. Ett syfte med Arena affärssystem är därför att underlätta kontaktskapandet. Studenterna får stoltsera med vad de har skapat i arbetslivet och visa hur man är som person för inbjudna möjliga arbetsgivare.

– Här får jag verkligen visa vad jag går för. Det här kan inte företagen se på min Linkedin-profil eller ett cv. På en sådan här arena kan jag välja en arbetsgivare som jag tror på, och de kan anställa mig på rätt premisser, säger Alma Cederquist.

Årets Arena affärssystem blev en succé, och Lars-Göran Persson hoppas även i år på att många avgångsstudenter kommer att gå till ett jobb måndagen efter examen tack vare evenemanget.

– Vi fick mycket positiv respons från partner, besökare och studenter, vilket gör att vi tar med oss en härlig känsla när vi fortsätter att utveckla konceptet framöver, avslutar Lars-Göran Persson.

Text och bild: Katarina Tran

Fotnot. Från och med hösten heter programmet Digital verksamhetsutveckling.

Deltagande partners på Arena affärssystem 2023

 • Accigo
 • Ensolution
 • Everest
 • HemoCue
 • Jeeves
 • LittleFish
 • Pector
 • PS Provider
 • r360
 • ERP and friends
 • Softronic
 • Two
 • ZeeU

Publicerad

kontakt

 • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt