Sök

Masterprogram i strategiskt entreprenörskap för internationell tillväxt avvecklas

Högskolan i Halmstads masterprogram i strategiskt entreprenörskap för internationell tillväxt kommer att avvecklas från hösten 2024. Det beslutet har rektor fattat då programmet inte uppfyller lärosätets uppställda kvalitetskrav.

”Den akademiska världen är sådan att en ändrad riktning inom utbildning inte nödvändigtvis behöver vara något dåligt.”

Catherine Legrand, akademichef

Våren 2023 utvärderades Högskolan i Halmstads masterprogram i strategiskt entreprenörskap för internationell tillväxt och fick då omdömet ifrågasatt kvalitet. När en utbildning får omdömet ifrågasatt kvalitet gäller att berörd akademi inom tre månader ska ha analyserat och lämnat förslag på huruvida utbildningen ska utvecklas eller avvecklas. Akademin för företagande, hållbarhet och innovation (FIH), som är ansvarig för masterprogrammet, bedömde i höstas att bristerna och utvecklingsområdena var så pass omfattande att man föreslog forsknings- och utbildningsnämnden (FUN) om utökad tid för analys och åtgärdsplan samt att man föreslog rektor att pausa antagningen till hösten 2024. I april inkom akademins analys och åtgärdsplan till FUN.

– Omfattningen av brister och utvecklingsområden var så pass omfattande att den inkomna analysen och åtgärdsförslagen inte bedömdes vara tillräckliga och möjliga att genomföra under 2024. Därför har forsknings- och utbildningsnämnden föreslagit rektor att programmet ska avvecklas från och med hösten 2024, säger Eva-Carin Lindgren, ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden vid Högskolan i Halmstad.

Tar vara på lärdomar

– FIH hade helst sett ett annat utfall, men vi respekterar beslutet, blickar framåt och stödjer avdelningen för ekonomi. Den akademiska världen är sådan att en ändrad riktning inom utbildning inte nödvändigtvis behöver vara något dåligt. Det är nu dags att ta vara på de lärdomar som dragits, och omsätta det i handling då det finns idéer och planer på att utveckla nya akademiska program, säger Catherine Legrand, akademichef vid FIH.

Efter utvärderingsresultatet har ett utvecklingsarbete gjorts och studenter som redan är antagna på programmet påverkas inte, utan kommer att kunna slutföra sin utbildning. Utfasningen av kurser inom programmet kommer att följa Högskolans ordinarie riktlinjer och rutiner.

Text: Lena Lundén

Utvärdering av utbildningsprogram

Som en del av Högskolans kvalitetsarbete utvärderas varje år ett antal utbildningsprogram enligt en sexårscykel. Utvärderingarna är ett stöd i Högskolans interna kvalitetsarbete och upplägget hjälper till att identifiera vilka insatser och vilken förstärkning som behövs för att göra Högskolans utbildningar ännu bättre.

Högskolans kvalitetsarbete

Extern utvärdering utbildning

 

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt