Sök

Avslutningsvecka fylld med glädje och framåtanda

Förra veckan var det Högskolan i Halmstads avslutningsvecka med examensmässan Utexpo, stipendieutdelningar och den stora avslutningshögtiden på Halmstad arena.

Glada studenter som jublar. Foto.

Onsdag den 5 juni inleddes Högskolans stora avslutningsvecka med examensmässan Utexpo, då studenter visade upp sina examensprojekt. Högskolehallen fylldes snabbt med nyfikna besökare som ville vara med när årets avgångsstudenter bjöd på innovationer, framåtanda och många glada skratt.

Mässan invigdes med ett tal av Högskolans rektor Stephen Hwang, följt av stipendieutdelning.

­– Det här är ett av de tillfällen när det är lite extra roligt att arbeta som rektor för ett lärosäte, när vi får en möjlighet att uppmärksamma duktiga studenter, sade Stephen Hwang.

­I år kunde besökarna ta del av många spännande och nytänkande projekt. Maskiningenjörerna Hannah Carlbom och Emma Reinholdsson fick ta emot flera olika stipendier för sitt projekt Skyltdockor på moderna människors vis. Filip Göransson, som har läst programmet Civilingenjör i datateknik, och Johannes Hellgren, mekatronikingenjör, fick ta emot ett nyinrättat stipendium som är en del av samverkansavtal som Högskolan i Halmstad och Stena Recycling hade undertecknat tidigare under onsdagen.

Förutom stipendierna som delades ut under Utexpo, delades även stipendier ut ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond, från Vårdförbundet, till ”Georgis minne” samt inom ämnet informatik.

”Vilka fantastiska studenter vi har! Ni är alla vinnare som sitter här i dag. Ni har nått det mål som för några år kändes långt borta.”

Stephen Hwang, rektor

Glädjefylld avslutningsceremoni

I fredags, den 7 juni, var det dags för Högskolans avslutningshögtid på Halmstad arena – den andra i ordningen. Avslutningshögtiden anordnades för första gången i juni förra året och nu var det äntligen dags för en repris på succén. Avslutningshögtiden är ett tillfälle för Högskolan att visa studenterna uppskattning och för studenterna att känna stolthet över sina prestationer och sitt engagemang under studietiden. Omkring 3 000 studenter och anhöriga samlades för att fira på arenan. Efter mingel i solskenet gjorde studenterna entré till tonerna av Linnea Henrikssons låt ”Halmstad”.

Man håller tal. Foto.

Rektor Stephen Hwang höll tal.

Rektor Stephen Hwang hyllade studenterna i sitt tal:

– Vilka fantastiska studenter vi har! Ni är alla vinnare som sitter här i dag. Ni har nått det mål som för några år kändes långt borta.

Rektorn berömde också de internationella studenternas mod.

– Ni har haft modet att resa hela vägen till Sverige, på jakt efter era drömmar – en utbildning och en examen, som första steget på den karriär ni vill ha. Nu är ni färdiga med era studier, som för er har varit ännu svårare genom alla kulturella skillnader som livet utomlands innebär.

Internationella erfarenheter

Studenterna Zanele Lurafu och Ellen Karlsson höll tal tillsammans, båda har erfarenhet av ett liv utomlands. Zanele Lurafu kommer ursprungligen från Sydafrika och kom till Sverige och Halmstad för att studera på masterprogrammet Strategic Entrepreneurship for International Growth. Ellen Karlsson har studerat på Hälsopedagogprogrammet och gjort en utbytestermin i Kansas, USA.

– Det var blandade känslor av spänning och nervositet efter att ha flyttat till ett helt nytt land. Vad jag inte visste då, var att detta var starten på något som skulle förändra mitt liv för alltid, berättar Zanele Lurafu.

– Den resan som jag har gjort har gett mig verktyg som gör att jag kommer att fortsätta att ta mig an utmaningar för att skapa den karriär och framtid som jag strävar efter, förklarar Ellen Karlsson.

Två studenter håller tal. Foto.

Ellen Karlsson och Zanele Lurafu.

Engagerade studenter uppmärksammades

Förutom alla talare bjöds även på musikunderhållning av a cappellagruppen Voizone och Old Timers. Några studenter uppmärksammades lite extra för sitt engagemang under studietiden. Prorektor Pernilla Nilsson delade ut utmärkelsen Årets student, en vid varje akademi. De som fick utmärkelsen var Emma Flodin från programmet Samhällsförändring och social hållbarhet, Lucas Ebers från programmet Elektroingenjör, Jennie Vestberg från Internationella marknadsföringsprogrammet och Maja Waldau från programmet Samhällsanalys och kommunikation.

Årets alumn blev Åsa Ekman, tidigare student på programmet Sociologi och socialt utvecklingsarbete som i dag arbetar som barnrättskonsult. Det är andra gången som utmärkelsen Årets alumn delas ut. Utmärkelsen är ett uttryck för de ambitioner som Högskolan har när det gäller att samverka med tidigare studenter för ömsesidig utveckling.

Även Halmstads kommun fanns representerad under avslutningen i form av kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman.

– Alla studenters betydelse för Halmstad som stad måste lyftas fram. Det ger liv och rörelse när staden fylls på av nya förväntansfulla studenter, det skapar samarbeten med innovationer inom olika områden, företag bildas och människor från olika länder möts.

Glada studenter hoppar i konfettiregn. Foto.

En konfettibomb fick sätta punkt – både för högtiden i arenan och studenternas slit med studierna på Högskolan.

Studentkårens ordförande avslutade

Innan studenterna dansade ut ur arenan och fortsatte firandet avslutade studentkårens ordförande Marielle Bock högtiden med sitt tal:

– Ni har pluggat här i ett par år, skrivit tentor och omtentor och slutligen examensarbeten. Det har varit tufft, kan jag tänka mig. Men studentlivet är så mycket mer – pluggkvällar, grupparbeten, tentor och uppsatser, men också fester, fika, skratt, gråt och allt däremellan. Det är en tid för utveckling, både i yrket men också som individ. Det är tack vare er som studentlivet är vad det är.

Grattis och lycka till, alla studenter som nu har avslutat sina studier på Högskolan i Halmstad!

Text: Rebecca Staver
Bilder: Anders Andersson

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt