Verkligheten som klassrum – energiingenjörer på studieresa
Hur ser hållbar energiteknik ut i praktiken? Det fick studenter på programmet Ingenjör i hållbar energi vid Högskolan i Halmstad utforska under en tvådagars studieresa med besök hos några av Sveriges mest innovativa energi- och forskningsaktörer.

”Få lärandeformer kan mäta sig med den verkliga upplevelser av fysiska miljöer – och där kommer studiebesök in.”
Helge Averfalk, programansvarig
För fjärde året i rad arrangerades programresan, med målet att knyta ihop teori och praktik och ge en tydligare bild av hur framtidens energilösningar faktiskt fungerar i samhället. Under resan i början av maj besökte studenterna sex olika verksamheter i södra Sverige – alla med koppling till energiomställning, hållbar teknik och samhällsutveckling.
– Att uppleva infrastrukturen i verkligheten, utanför läroboken, ger ett djupare intryck, säger Helge Averfalk, programansvarig för Ingenjör i hållbar energi, och fortsätter:
– Trots att många organisationer är positiva till att ta emot studenter är det inte alltid enkelt att arrangera studiebesök. Därför tar energikollegiet vid Högskolan i Halmstad initiativet till att planera den här typen av resa – ett smörgåsbord av upplevelser för studenterna att ta del av.
Från jetmotorer till fjärrvärmesystem
Studieresans första dag inleddes på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed, där studenterna fick ta del av pågående forskning kring fossilfria flygbränslen. En jetmotor riggad för experimentella bränsleblandningar visades upp och deltagarna fick en föreläsning om flygbränslen.
Därefter gick färden vidare till Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö, där E.ON visade sina värmepumpar som använder ammoniak som köldmedium för att ta tillvara värme i fjärrvärmenätet. Dagen avslutades i Klagshamn, där Vattenfall höll en föreläsning om havsbaserad vindkraft – med utsikt över vindkraftsparken Lillgrund i Öresund.
– Studier på ett ingenjörsprogram bedrivs ofta med hjälp av litteratur, penna, papper och miniräknare. Föreläsningar och övningar är vanliga inslag, men de håller studenten nära det traditionella lärandematerialet. Mer dynamiska moment, som laborationer, bidrar förvisso till ökad variation. Men få lärandeformer kan mäta sig med den verkliga upplevelser av fysiska miljöer – och där kommer studiebesök in, säger Helge Averfalk.

Forskning i världsklass
Studieresans andra dag ägnades åt några av Sveriges främsta forskningsmiljöer. Vid European Spallation Source (ESS) i Lund fick studenterna en inblick i världens mest kraftfulla neutronkälla och dess tillämpningar inom bland annat materialutveckling. Besöket följdes av en rundtur på MAX IV-laboratoriet – hem för världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning.
Resan avslutades i Lundastadsdelen Brunnshög, där energibolaget Kraftringen visade sitt lågtempererade fjärrvärmesystem och guidade studenterna genom det energieffektiva demonstrationshuset Xplorion.
– Det blev två riktigt bra dagar med intressanta besök och engagerade studenter. Många tyckte att det var värdefullt att se hur det som vi pratar om i undervisningen faktiskt ser ut i verkligheten, säger Helge Averfalk.
Text: Lovisa Essunger
Bild: Privat