Sök Stäng

Europeiska studenter samlas för att skapa grönområden i Halmstad

Häromveckan samarbetade studenter från Högskolan i Halmstad med studenter från partnerlärosäten i Paris, Salzburg och Valencia i ett gränsöverskridande initiativ med syfte att tackla regionala utmaningar i Sverige. Med finansieringsstöd från Europeiska kommissionen samlade kursen över 60 deltagare i Halmstad, där de utvecklade lösningar för tre stadsområden som i dag genomgår hållbara omställningar.

”Det är ett bra sätt att få nya perspektiv från olika länder och kulturer, lära sig från internationella experter och utveckla sin interkulturella kompetens.”

John Lindgren, projektledare

Vid Högskolan i Halmstad kan studenter på programmet Byggingenjör få internationell erfarenhet inte enbart genom utbyte utomlands under sitt tredje år, utan också på hemmaplan under sitt andra år genom att delta i ett Blended Intensive Programme (BIP).

– I den här kursen utvecklar studenterna sina färdigheter genom att utforma och planera byggprojekt med fokus på hållbarhet och cirkularitet, genom att minska avfall och att optimera resursanvändning för en mer hållbar framtid, säger John Lindgren, projektledare för årets BIP.

Från webbmöten till handling på plats

Årets kurs startade i april med två webbaserade sessioner som inkluderade en introduktion till tre stadsområden, en föreläsning om principer för hållbar och cirkulär stadsutveckling, samt grupparbete. Dessa digitala möten lade grunden för en workshop på plats i Halmstad senare i maj.

Deltagarna fick i uppgift att utveckla förslag för specifika stadsområden, och arbetade i grupper som blev tilldelade en av tre platser: ån Nissan, campusområdet i Halmstad eller Södra Åstranden i Falkenberg. Innan grupparbetet började fick alla deltagare möjlighet att besöka och utforska vart och ett av de tre områdena för inspiration.

En å delar en stad i två. Till vänster finns grönområden och bostäder och till höger finns övergivna platser och industribyggnader. AI-genererad bild.

Nissanområdet i dagsläget. Foto: AI-genererad av studenter.

En ny rekreationszon

Kursens sista dag innehöll presentationer på campus, där varje grupp delade sina insikter och designförslag. Studenterna Lea Schmidtke, från Salzburg University of Applied Sciences och Joakim Hillding, från Högskolan i Halmstad, fokuserade på sträckan längs Nissan som leder till havet – ett område som just nu domineras av industrilokaler och övergivna utrymmen.

– Vi fann en tydlig brist på bostäder och gröna ytor, säger Joakim Hillding.

Deras grupp föreslog att området kan göras om till en livlig rekreationszon med lekplatser, kolonilotter och skridskobanor på vintern – för att uppmuntra människor att spendera mer tid utomhus och umgås med varandra.

En å rinner till höger. Till vänster finns en park med människor. Foto.

Studentgruppen menar att grönområden, bostäder, företag och restauranger bör finnas på flodens båda sidor Nissan. Foto: AI-genererad av studenter.

Lea Schmidtke och Joakim Hillding beskriver veckan på plats som intensiv men givande.

– Halmstad är en härlig plats, och jag är imponerad av antalet studieplatser på campusområdet. Den bästa delen var dock att träffa nya människor, få höra olika perspektiv och utbyta idéer. Eftersom vi alla studerar olika utbildningar bidrog alla med något unikt, säger Lea Schmidtke. Joakim Hillding håller med:

– Vår styrka var vår mångfald – vi kommer från olika geografiska områden och har olika bakgrunder och kulturella erfarenheter.

Två personer som vilar på ett räcke och ler mot kameran. I bakgrunden finns en korridor och ett träd. Foto.

Lea Schmidtke och Joakim Hillding var del av en studentgrupp med representation från alla fyra universiteten.

Uppskattad vecka i Halmstad

Kursen har hållits två år i rad, med förra årets upplaga i Paris. Dess framgångsrika format har snabbt gjort den till ett populärt val bland studenter vid partnerlärosätena. John Lindgren ser kursen som en nyckelkomponent i programmet Byggingenjör:

– Det är ett bra sätt att få nya perspektiv från olika länder och kulturer, lära sig från internationella experter och utveckla sin interkulturella kompetens.

Kursen på plats har gjort ett bestående intryck på både studenter och lärare.

– Det har varit en riktigt bra vecka. Vi har redan börjat planera för nästa års kurs, som kommer att hållas av Valencia Polytechnic University, avslöjar John Lindgren.

Text och foto: Katarina Tran

Blended Intensive Programme (BIP)

Blended Intensive Programmes (BIP) är korta, innovativa kurser som kombinerar onlinesamarbete med en kort period av fysisk mobilitet. Studenter eller personal från olika länder arbetar i tvärvetenskapliga team för att ta itu med verkliga utmaningar, ofta kopplade till Förenta nationernas mål för hållbar utveckling eller andra samhällsutmaningar identifierade av regioner, städer eller företag.

Varje BIP inkluderar både virtuellt och platsbaserat lärande, och uppmuntrar teamarbete och internationellt utbyte. Program utvecklas av minst tre högre utbildningsinstitutioner från tre olika EU- eller associerade länder och är öppna för studenter från alla bakgrunder, studieinriktningar och nivåer.

Blended Intensive Programmes (endast på engelska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Deltagande partnerlärosäten

  • ESITC Paris
  • Halmstad University
  • Salzburg University of Applied Sciences
  • Valencia Polytechnic University

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt