Sök

Så förebygger vi suicid tillsammans

I fredags, den 10 september, var det den suicidpreventiva dagen. Då sände Högskolan i Halmstad tillsammans med Region Halland ett webbinarium för att diskutera det förebyggande arbetet i Halland – vad vi kan göra och hur vi kan arbeta tillsammans.

Fyra kvinnor och en man sitter i fåtöljer på en scen och pratar med varandra.

Webbinariet sändes i Mediestudion som är en del av Hälsolabbet på Högskolan i Halmstad.

Erik Bergqvist presenterade forskning om vilka vårdkontakter personer haft innan dödsfall i suicid, och Carina Thorstensson, (H)järnkollsambassadör, delade med sig av sin egen historia av utmattningsdepression och betydelsefulla möten med vården och människor i sin närhet. Panelen diskuterade vikten av att se hela människan, inte bara den specifika sjukdomen eller symptomen. Även hur media framställer de här komplexa problemen togs upp samt hur enkla orsak-verkan-samband, som media ofta använder sig av, inte går så bra ihop med olika perspektiv på att vara människa. Olika myter om suicidalitet lyftes fram, liksom vikten av ett aktivt suicidpreventivt arbete.

Under webbinariet deltog Charlotte Sommar, psykolog och regional samordnare för suicidprevention, Erik Bergqvist, doktorand och STI-läkare vid psykiatriska kliniken i Varberg, Carina Thorstensson, (H)järnkollsambassadör, Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad och Malin Hallén, universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt