Sök

Står bakom rapport från Göteborgs klimatråd

Sluta arbeta i stuprör, och mer pengar till långsiktiga investeringar för klimatomställningen. Det är några av rekommendationerna från de oberoende experterna i Göteborgs klimatråd, som nu har kommit med sin första rapport till Göteborgs Stad. Kommunen har små utsikter att nå sina klimatmål till år 2030, konstaterar rådet. Vice ordförande i rådet är Petra Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

"Kommunen arbetar idag för mycket i stuprör."

Petra Svensson, Högskolan i Halmstad

FN:s globala klimatförhandlingar pågår på COP28, men det faktiska klimatarbetet behöver ske på lokal nivå. Göteborgs klimatråd inrättades för att analysera hur klimatmålen i stadens miljö- och klimatprogram kan nås, samt för att föreslå åtgärder för minskad klimatpåverkan och därigenom hjälpa Göteborgs Stad att nå sina klimatmål.

Första årliga rapporten

Ledamöterna, alla verksamma forskare inom akademin, hade sitt första möte i augusti 2022. Nu kommer deras första årliga rapport, som fokuserar på hur Göteborgs Stad ska kunna minska utsläppen av växthusgaser i kommunen. Rapporten presenteras för miljö- och klimatnämnden den 19 december.

Målet är ett klimatavtryck nära noll år 2030, vilket innebär en årlig minskning med 10,3 procent. Mellan 2018 och 2021 har den årliga minskningen bara varit ett par procent vilket är en helt otillräcklig takt för att målet ska nås.

Rapporten konstaterar att hälften av utsläppen i Göteborg kommer från de två raffinaderierna. För att kommunens mål ska kunna nås måste raffinaderierna antingen byta till förnybara råvaror eller fånga in och lagra koldioxid. Båda åtgärderna kräver mycket stora investeringar.

Kvinna med svart kavaj. Foto.

Petra Svensson, docent vid Högskolan i Halmstad.

Göteborgs klimatråd pekar också ut avfallsförbränningen i Sävenäs och trafikens utsläpp som absolut nödvändiga att fokusera på för att utsläppsmålet ska kunna nås.

Rekommendationer och förslag

Klimatrådet rekommenderar Göteborgs Stad att utveckla en robust klimatstrategi som kan genomföras även om beslut i omvärlden pekar i andra riktningar. Detta arbete behöver ske i nära dialog med centrala aktörer i staden, såsom stadsledningskontoret, miljöförvaltningen, industrierna, Göteborg Energi, Framtiden AB samt med medborgarna.

Klimatrådet föreslår vidare att Göteborgs Stad förbättrar sina system för insamling av data och att kommunen utvecklar sina arbetsformer. Göteborgs Stad behöver i högre grad samordna arbetet mellan nämnder och kommunala bolag och öka samarbetet med privata företag, ideella organisationer och samhällsorganisationer.

– Kommunen arbetar idag för mycket i stuprör. Dessutom måste långsiktiga investeringar kunna ske utanför ordinarie budget, säger Petra Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och vice ordförande i klimatrådet.

Text: Göteborg Stad

Bild: Magnus Karlsson

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt