DDI designstudior
Digital design och innovation är ett kandidatprogram inom informatik som lär framtidens designer att förstå människan och hennes relation till teknologi. Under utbildningen lär sig studenterna att designa innovativa digitala tjänster och produkter. En viktig del i utbildningen är det praktiska designarbetet i designstudiokurser.
Totalt fyra designstudiokurser ingår i utbildningen – alla med skarpa uppdrag mot externa beställare på teman som webb, mobil, hälsa/smarta samhällen och hållbarhet. Under de tre första kurserna arbetar studenterna på heltid i mindre projektgrupper med användarstudier, skisser, iterativ utvärdering samt prototypande. För den fjärde kursen definierar studenterna själva intresseområden utifrån ett kunskapsperspektiv, och kombinerar detta med behov från en extern beställare. Den kursen genomförs på kvartsfart under en hel termin.
Varje år genomförs drygt 40 unika projekt för externa beställare från näringsliv, offentlig sektor, och forskning. Här presenteras en summering av några av de projekt som har skapats av studenterna på Digital design och innovation.
Designstudio webb, våren 2021
Knippen av blommor
Knippen av blommor efterfrågade en hemsida där de ville fånga en rustik känsla och en känsla av hemtrevnad, när man navigerar in sig på hemsidan. Genom empirisk insamlad data formades en hemsida utifrån användarens tolkning på e-handel i dag och vad som fattas. Utmaningen blev att fånga känslan som man får i butik och översätta det till en hemsida.
Projektdeltagare: Henrik Bengtsson, Henrik Lai, Amelia Voksepp och My Arthurson.
Hylte Ryttarförening

Hylte Ryttarförenings webbsida beskrivs som eftersatt, svårarbetad, oprofessionell och oattraktiv med svårigheter för besökare att hitta information. Genom att bearbeta webbplatsens utseende samt struktur för navigation och information kan användare ta del av viktig information på en attraktiv, informativ samt professionell webbplats.
Projektdeltagare: Edvard Nylén, Amanuel Andu, Linnéa Johnson, Moa Lundgren och Nicholas Falkman Doxander.
Kariesinformation till barn

Vi har skapat ett digitalt visuellt hjälpmedel som i första hand ska lära barn om karies och ska användas av tandläkare på Specialisttandvården under undersökningar. Målgruppen är barn från 5 år och uppåt och hjälpmedlet ska också fungera för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Syftet med detta projekt var att skapa ett enkelt system för att på ett anpassningsbart sätt kunna lära ut om karies för barn.
Projektdeltagare: Emma Häggblad, Elena Cancro, Viktor Josefsson, Albert Tholin och Jesse Van Weiden.
HPI

Health Profile Institute hjälper Sveriges företagshälsor och andra aktörer att stärka organisationers arbetsmiljö och ge människor kunskap och motivation att förbättra sin hälsa. Uppdraget bestod av att designa om deras webbplattform för användare med fokus på användarvänlighet och tydlighet. Vår lösning förenklade navigationen och gav ett kronologiskt flöde.
Projektdeltagare: Albin Åshamn, Ebba Spjutö, Philip Johansson Subiabre, Sara Dahlander och Alexander Lundström.
PK Electronics

I projektet ingick att hjälpa PK Electronics att ta fram ett koncept, en grafisk manual och en prototyp till en webbplats. Företaget är verksamt inom elektronikdesign och bistår med den kunskap som behövs för att förverkliga en idé och kunna ta en produkten till marknaden.
Projektdeltagare: Maja Össtein, Frida Svantesson, Viktor Thorsén och Johannes Torstensson.
Mensskola

En informationssida om mens, riktad till flickor mellan 10 och 15 år.
Projektdeltagare: Albin Qvist, Alfvar Arvidsson, Amanda Johansson, Kevin Kongpachith och Thilda Idsäter.
Balance Golf

Balance Golf är ett golfträningskoncept som bygger på individanpassad träning och teknik.
Briefen tog upp hur webbsidan var dåligt anpassad efter sina målgrupper och hur den inte kommunicerade en helhet av konceptet.
Vårt uppdrag var att rikta deras nya webbsida tydligare mot deras målgrupper, göra den mer lättnavigerad och förtydliga konceptet med konkreta exempel ur träningsprocessen.
Projektdeltagare: Admir Hafizovic, Filip Wenander, Natalie Karlsen, Rebecka Göransson och Sebastian Persson.
Fiori Magazine

Fiori Magazine är Nordens största branschtidning för florister. Den nuvarande webbsidan ligger i dagsläget på Hemsida24, vilket är ett internetbaserat verktyg för att skapa hemsidor och e-butiker. Problemet som uttryckts i briefen är dock att det endast erbjuder begränsade funktioner som inte är tillgängliga för större förändring, samt att verktyget inte längre kommer att stödjas.
Projektdeltagare: Nicodemos Abraha ,Elliot Gustafsson, Isabel Larsson , Sara Johansson och Zakaria Mohamed Saleban.
Designstudio hållbarhet, våren 2021
Hubert.AI

Hubert.AI är en AI-konversationsagent som används tidigt i rekryteringsprocessen för att intervjua kandidater. Tidigare kunder har nämnt att deras tjänst inte var anpassad för dyslektiker och vår uppgift blev således att göra den mer socialt hållbar. Vår designlösning har bidragit till att användaren har mer kontroll på konversationen samt att användaren nu känner sig mindre stressad
Projektdeltagare: Tewolde Melles och Felix Messo.
Senioruniversitetet i Halmstad

Föreningen Senioruniversitetet har varit mer eller mindre inaktiv under de senaste året på grund av den rådande pandemin, vilket har lett till ensamhet bland seniorerna. Detta ville vi lösa genom att ta fram ett koncept för en digital mötesplats som kunde bli ett digitalt komplement till föreningens fysiska möten.
Projektdeltagare: Hannah Bartmar och Sara Borgersen.
Dalahyrcenter

Resultatet av studien blev en implementering av nya funktioner i bokningssystemet för att tydligt synliggöra hållbara alternativ för användare att välja. Designlösningen gör att användare medvetet kan få välja typ av transport samtidigt som miljövänligare alternativ tydliggörs för att minska det ekologiska fotavtrycket.
Projektdeltagare: Elias Larsson och Oliver Rosberg.
Hack Your Closet

Till projektet har tjänstedesign använts för att undersöka hur stylingen på Hack Your Closet kan underlättas med hjälp av AI. Genom en utforskande fas som gav oss lärdomar om samarbete mellan avdelningar inom företaget har vi tagit fram ett designkoncept som innefattar en förbättrad stilprofil, ett agentivt stylingverktyg, ett internt kommunikationssystem och en förbättrad lageröversikt.
Projektdeltagare: Erika Börjesson och Sofia Heikkilä Svensson.
Do you have any left?

We've used persuasive design to research sustainable use of triggers within e-grocery.
Projektdeltagare: Kayleigh Bishop Källberg och Zephyr Orlando Vasquez Crabtree.
GardenR

I denna designstudio har vi samarbetat med GardenR. Vi har tagit fram en personifierad odlingskalender som är tänkt att hjälpa användaren med sin odling.
Projektdeltagare: Emma Bengtsson och Elin Lundström.
Digitala knuffar i en digital mathandel

Ett projekt tillsammans med ICA Maxi med syfte att vägleda konsumenter till hållbara val med hjälp av digitala knuffar i ICA:s digitala mathandel. Fyra designlösningar presenteras i form av en popupruta innan handlandet påbörjas, markering av miljövänliga val när användaren ska välja mjölk, information av andras val när användaren ska välja kött och markering av miljövänliga val i kundkorgen.
Projektdeltagare: Ludvig Ståhl och Jakob Wisborg.
Hållbar energikonsumtion i fastighetsbranschen

FN har sedan 2015 jobbat med att driva hållbarhetsfrågor och samhället mot en mer hållbar framtid inom energikonsumtion. Detta har intresserat oss för hur energikonsumtion hanteras i dag och hur vi som digitala designers kan designa för en bättre och mer hållbar framtid.
Projektdeltagare: Daniel Chamoun och Hampus Fredriksson.
UFO – Buddyprogrammet

Projektet bygger på ett samarbete med studentföreningen UFO (University friendship organization) som är ett kårrorgan i Högskolan i Halmstads studentkår. Resultatet av samarbetet är ett koncept som ska stödja utbytesstudenter före samt under utlandsstudier. Det framtagna konceptet bygger på synliggörande och insamlande av information samt aktiviteter, vilka är värdefulla under utlandsstudier.
Projektdeltagare: Catrin Mattsson, Frida Palmqvist och Maria Sjöström.
W8 Hotel Design Group

Projektet handlar om hur W8 upplever problematik med en del samarbeten de har med större hotellkedjor. De gör inredningsförslag utefter hotellens hållbarhetspolicys men hotellen ser ofta förbi policyn och väljer ett billigare alternativ. Vi utvecklade en prototyp som tydligt förklarar relationen mellan pris och klimatpåverkan för att hotellen inte ska blunda för sina policys.
Projektdeltagare: Karl Larsson och Jesper Zander.
Jordklok

Projektet bygger på ett samarbete med nätbutiken Jordklok. Vår idé handlar om att sprida medvetenhet genom att erbjuda konsumenter tillgång till lätt och tydlig information om produkters hållbarhetsaspekter. Resultatet av designprojektet är flera designförslag på ökad kommunikation och tydligare upplägg av information gällande produkters hållbarhetsaspekter.
Projektdeltagare: Amela Mujasevic, Alexander Helmersson och Sabrin Said.
Dragkrok365:s privatuthyrning

Projektet bygger på ett samarbete med Dragkrok365. Resultatet är ett koncept för en uthyrningstjänst mellan privatpersoner. Lösningen bygger på att privatpersoner kan hyra eller hyra ut sina bilar med dragkrok till andra privatpersoner.
Projektdeltagare: Ronny Sabo och Jurgen Hasuka.
Co2-kalkylator

I kursen Designstudio – hållbarhet kontaktade vi företaget Heléns Rör där vi tilldelades ett uppdrag att skapa en Co2-kalkylator till företaget. Uppdraget omfattade att specificera en webbaserad Co2-kalkylator som räknar ut Co2-utsläpp på produktion och transport av Heléns Rörs produkter.
Projektdeltagare: Lisa Hedbys, Filip Kumlin och Tim Börjesson.
Blomstertjänst för seniorer

Mazzo är en blomsterförmedling som hade identifierat att en yngre generation använder deras tjänst och ville inkludera seniora användare på något sätt. För att stötta seniorers användning av en digital blomsterförmedling har vi optimerat Mazzos hemsida till Ipads med större texter och klick-funktioner samt en vägledningstjänst genom hela beställningsprocessen för att stötta social hållbarhet.
Projektdeltagare: Annie Blessenius och Jenny Eliasson.
Lagafors – rengöringsrobot

Rengöringsrobot inom livsmedelsindustrin som ska bidra till ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Gränssnittet är till för att styra roboten.
Projektdeltagare: Fredrik Trulsson och Ruben Nordell.
Klimatstudenterna

På beställning av studentföreningen Klimatstudenterna har vi tagit fram en prototyp. Prototypen sammanställer data om energiförbrukning, sätter upp nya mål och ger förslag på åtgärder kopplat till målen.
Projektdeltagare: Emanuel Dahlgren och Andreas Dahlman.
Golfbuddy

I samarbete med HG Golf har vi utvecklat en applikation vars syfte är att föra samman olika typer av spelare och möjliggöra inkludering av varierande målgrupper. Applikationen är avsedd att minska gapet mellan samhällsklasser samt generationer inom golf.
Projektdeltagare: Moa Gottschalk och Emilia Björk Roth.
Acceptus

Under detta designprojektet arbetade vi med konsultfirman Acceptus och undersökte hur seniora användare kan inkluderas bättre i digitala vårdtjänster. Under projektets gång blev det dock tydligt att förtroende var en viktig faktor och därför valde vi att ändra riktning för projektet.
Projektdeltagare: Erik Johansson och Alex Johnsson.
Designstudio smarta samhällen, våren 2021
HPI – Smart Societies

HPI:s tjänster hjälper Sveriges företagshälsor och andra aktörer att stärka organisationers arbetsmiljö och ge människor kunskap och motivation till att förbättra sin hälsa. Uppdraget bestod av att utforska nuvarande plattform, och ta fram ett koncept som öppnar upp möjligheten för arbetsgivare att logga in på plattformen och ta del av statistik från utförda tester av företagshälsa.
Projektdeltagare: Marko Cavric, Jack Gustafsson, Robin Wärff och Lana Al Haj Houssein.
Connect

Connect är en tjänst som ska hjälpa studenter att hitta vänner med gemensamma intressen. Tjänsten är utvecklad tillsammans med Studenthälsan på Högskolan i Halmstad för att hjälpa studenter som känner sig ensamma. Detta eftersom ensamhet i sin tur kan leda till ångest, oro, stress med mera.
Projektdeltagare: Elin Nilsson, Filip Gunnarsson, Robin Johansson och Sofia Strand.
Njord Medtech
I detta projektet undersöks hur ett digitalt verktyg kan underlätta beslutsfattandet för nya investeringar till sjukvården. Designlösningen innefattar en iteration av Atles produktsida baserat på processens insikter samt en ny funktion vilket genererar en PDF som framhäver Atles påverkan. PDF:n anpassas efter de uppgifter som användaren fyller i om sin avdelning.
Projektdeltagare: Isak Petersson, James Holmgren, Jenny Lindgren, Hampus Isebring och Lisa Karlsson.
Share Express

OSMaaS är ett forskningsprojekt som arbetar med framtidens mobilitet. Vår roll i projektet har varit att skapa ett diskussionsunderlag som tar helheten av en mobilitetstjänst i åtanke. Vi har valt att utreda frågor rörande trygghet, förtroende och seamless switching. Utifrån detta har vi utformat en komplett workshop att utföra med intressenter.
Projektdeltagare: Saga Isebring, Nicki Lindqvist, Christoffer Sahlin, Daniel Blücher och Melos Bunjaku.
OSMaaS – Carbon Credits & Transport

Projektgruppen har skapat en travel assistant samt en betalningsfunktion som ska kunna implementeras i samhället år 2040. Enligt en framtidsvision ska valutan i samhället vara Carbon Credits som är klimatkompenserad koldioxid. Projektet har gått ut på att undersöka hur användarna upplever trovärdighet samt vilka funktioner som behövs för att användaren ska kunna känna sig säker.
Projektdeltagare: Oscar Lagervall, Amanda Eriksson, Sebastian Lau, Sanna Nygren och Ali Hadi.
Via Viridi – verktyg för livscykelanalys

Vi har i samarbete med företaget Via Viridi skapat ett verktyg som underlättar och effektiviserar för företag att göra dataöverlämning i syfte att skapa livscykelanalyser. Vårt koncept bygger på tydlig kategorisering, anpassningsbarhet samt att få konstant hjälp genom processen.
Projektdeltagare: Johan Lorentz, Julia Forssén, Arvid Gulinoch Ida Melander.
Halland Supper

Uppdraget var att skapa en digital tjänst för kommunikation med kund före, under och efter besöket. De tre koncept som levererades har som syfte att skapa en känsla av tillit, spänning, natur och lyx samt öka kundens kunskap om hållbarhet för att främja en hållbar livsstil.
Projektdeltagare: Elin Johnsson Ahlén, Gudni Bjarnason, Linnéa Ivetorn, Kajsa Palmén och Sebastian Kjernholm.
Designstudio mobilitet, hösten 2020
HBK medlemsapplikation

Uppdraget var att skapa en lösning för HBK som vill digitalisera sitt medlemskap för att göra det mer attraktivt. Problemet består i att attrahera nya medlemmar, allra främst en yngre målgrupp. Vår lösning är en mobilapplikation för HBK:s medlemmar där målgruppen är barn i åldern 6–9 år. Appen ska locka dem att bli medlemmar, känna en gemenskap och inkludering i klubben.
Projektdeltagare: Saga Isebring, Sebastian Kjernholm, Hampus Isebring, Julia Forssén, Sanna Nygren och Lana Al Haj Houssein.
Remote Teams – Wizdo Bounce

Projektet bygger på ett samarbete med Företaget Wizdo. Resultatet är ett koncept för en app som ska underlätta distansarbete och återskapa den fysiska sociala miljön. Teamet skapade ett öppet rum för att minska gränserna mellan olika grupper och öka social kontakt och spontanitet. I appen kan användaren starta samtal, känna sig inbjuden och på ett enkelt sätt prata med kollegor.
Projektdeltagare: Daniel Blücher, Amanda Eriksson, Sofia Strand, Isak Petersson, Gudni Freyr Bjarnason och Emma Fagerholm.
Konferensstöd

Vår designlösning är en mobilapp som fungerar som ett komplement till en digital konferens. Artefakten är avsedd att hantera och skicka digitala visitkort, som på en konferens fungerar som ett verktyg för att nätverka och skapa kontakter.
Projektdeltagare: Nicki Lindqvist, Jenny Lindgren, Lisa Karlsson, Linnéa Ivetorn, Robin Johansson och Oscar Lagervall.
Pod as a Service

Vi fick i uppdrag att skapa ett koncept för ett bokningssystem för en pod, alltså ett autonomt fordon som ska delas av en grupp grannar. Lösningen bygger på att främja delning och ge användarna möjligheten till samåkning.
Projektdeltagare: Elin Johnsson Ahlén, Felicia Oredsson, Mateusz Gregus, James Holmgren, Arvid Gulin och Ali Hadi.
Attefallshus

Gruppen blev tilldelad briefen attefallshus där beställaren Halmstad kommun vill förbättra förutsättningarna på hemsidan angående informationen om vad som krävs för att bygga attefallshus. Vår lösning är en responsiv hemsida som strukturerar upp informationen på ett mer pedagogiskt sätt.
Projektdeltagare: Kajsa Palmén, Robin Wärff, Jack Gustafsson, Emil Karlsson, Ida Melander, Carl Lemón och Marko Cavric.
Vattenkollen

Projektet är en app för inköpslistor som ska öka användarens medvetenhet om sin vattenkonsumtion utifrån sin livsmedelskonsumtion.
Projektdeltagare: Christoffer Sahlin, Elin Nilsson, Filip Gunnarsson, Johan Lorentz, John Fembro, Melos Bunjaku och Sebastian Lau.