Halmstads AI- och robotiklabb (HAIR)
HAIR-labbet är en del av Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad. Miljön är ämnad för forskning, med ett stort fokus på robotik, artificiell intelligens och smarta system. Labbet stödjer också utbildning och samverkan när dessa aktiviteter går i linje med och stöttar det primära forskningsuppdraget. Labbet är en kreativ arena för forskning men även tester, utveckling, lärande och upptäckande i samverkan med industrin och offentliga aktörer.
Vad är HAIR-labbet?
HAIR-labbet är en tvärvetenskaplig miljö där teknik, AI och samhällsutmaningar möts. Labbets främsta mål är att utveckla intelligenta robotiksystem som på ett meningsfullt sätt kan interagera med människor och omvärlden.
Miljön används av forskare, studenter och externa samverkanspartner för aktiviteter som prototypskapande, experimentella studier och tvärvetenskapliga workshoppar.
De främsta fokusområdena inkluderar:
- AI-drivna säkerhetssystem inom autonoma fordon som verkar under svåra väderförhållanden, inklusive sensorfusion, perception, detektering, klassificering, spårning och semantisk segmentering med sensorer såsom kameror och laserradar.
- Studier av interaktion mellan människor och robotar – även med emotionellt medvetna och sociala robotar – för användning inom utbildning, konst, vård och krishantering, för att skapa insikter inom mänskligt välmående och etik.
Några pågående projekt:
Kompetenser och utrustning
HAIR-labbet är utrustat med en rad olika typer av robotar och verktyg, inklusive humanoida robotar, robotarmar, mobila robotar, sensorer och simuleringsplattformar.
Utrustningen möjliggör:
- Prototypskapande och testande av hjälpmedelsrobotik och autonoma system inom områden som säkerhet, mobilitet och hälsa.
- Tvärvetenskapliga projekt som kombinerar teknik, kreativitet, känslor, beteendeigenkänning, fysisk interaktion och sociala behov.
Hur labbet används
- Forskningssamverkan med nationella och internationella partner.
- Undervisning inom utbildning och praktisk kompetensutveckling.
- Bachelor- och masteruppsatser samt studentledd innovation.
- Testmöjligheter för robotik, AI och prototyper inom autonoma system.
Samverka med oss
Vi samverkar gärna med företag, kommuner och organisationer.
Tillsammans kan vi:
- Utforska nya möjligheter för robotik i samhället.
- Lansera forsknings- och utvecklingsprojekt med chansen att involvera studenter.
- Testa nya tekniker och tjänster med riktiga robotar.
- Hålla i träningssessioner och innovativa workshoppar.
Tillsammans kan vi forma framtiden för intelligenta system – kontakta oss!