Sök

Fem frågor till studenten Alexander Muayad

Att studera till civilekonom har inte alltid varit självklart för Alexander Muayad, men det är ett val som han inte ångrar i dag. I framtiden drömmer han om att arbeta på Finansinspektionen eller att bli CFO på ett företag.

Varför valde du att läsa Civilekonomprogrammet?

– Jag ville ha en utbildning som var intressant, men som ändå skulle ge mig bra meriter till ett arbete efter examen. För mig är det viktigt att ha ett arbete som både är varierande och som jag kan tjäna bra på. Efter mycket betänketid blev Civilekonomprogrammet mitt val, och det är ett val som jag står fast vid än i dag.

”Det är den typ av utbildning som, på ett bra sätt, förändrar din syn på världen efter att du har läst den.”

Alexander Muayad

Vad tycker du om din utbildning?

– Jag tycker att min utbildning är givande och mer intressant än vad jag förväntade mig att den skulle vara. Det jag har studerat hittills har varit spännande och roligt att läsa. Det är en mångsidig utbildning som ger dig förståelse för det komplexa mönster som vi i dag kallar ekonomi. Det är den typ av utbildning som, på ett bra sätt, förändrar din syn på världen efter att du har läst den.

Hur är det att läsa på högskola?

– Det är mycket mer frihet under ansvar än i grundskolan. De flesta föreläsningarna är frivilliga och jag ansvarar själv för att läsa mina böcker och att lösa mina uppgifter. Det är skönare eftersom jag oftast vet vad jag behöver träna på. Om du håller dina rutiner och avsätter tid till att studera ordentligt så kommer du att lösa allt.

Vad tycker du om Halmstad som studentstad?

– Jag tycker att Halmstad är en mer ansvarsfull studentstad än andra städer som jag har studerat i. Det är en medelstor stad där det finns många olika aktiviteter att delta i. Stadsbussar går jämt i Halmstad så du kan enkelt ta dig runt i staden, men att cykla tycker jag är allra smidigast. På sommaren besöker jag gärna Tylösand, och för dig som är friluftsmänniska finns det en del naturreservat i närheten som du kan utforska.

Kille i svart hår, glasögon och kavaj ler mot kameran. Foto.

Alexander Muayad tycker att Halmstad är en ansvarsfull studentstad.

Har du något tips till blivande studenter?

– Oavsett vem du är eller vad du studerar så rekommenderar jag alltid tre saker till mina vänner, och till nya studenter som jag stöter på. Ett, ta aldrig på dig för många uppdrag. Vi har många föreningar i Halmstad som alla är fantastiska på sina vis, men när du är ny som student på Högskolan är det lätt hänt att du tar dig an många uppdrag inom flera föreningar och sedan glömmer bort att avsätta tid för plugg. Kom ihåg, plugget kommer först.

– Två, att oroa dig innebär att du lider två gånger. Många får panik när de börjar en ny kurs eller ännu värre, blir underkänd på sin första tenta. Det är okej att bli lite nere, men att bli förkrossad och oroa dig extremt mycket över vad du ska göra och hur du ska lösa det så snart som möjligt är onödigt. Svaret är enkelt – lär dig av dina misstag och klara tentan nästa gång! Ett bra tips är att gå med i studiegrupper, samverkansinlärningspass och räknestugor. Det kan vara bra att ha någon att bolla med, och studiegrupper är ett bra sätt att lära känna dina skolkamrater medan ni hjälper varandra att plugga.

– Tre, passa på att utforska både staden och Högskolan. Halmstad har många intressanta aspekter som många missar, så som aktiviteter, fina små fik och evenemang. Detsamma gäller Högskolan. Här finns många intressanta föreningar som har roliga aktiviteter. Högskolan har många spännande projekt och lärorika föreläsningar som kan vara användbara både under och efter din studietid. Känner du dig osäker så ta med en vän och testa nya saker tillsammans!

Alexander Muayad

Utbildning: Civilekonomprogrammet.

Hemort: Oskarström, en liten by utanför Halmstad.

Intressen: Klättring, gymnastik och volleyboll. När jag inte tränar gillar jag att läsa, spela musik och fika med mina vänner.

Gör om tio år: Om tio år har jag förhoppningsvis redan varit en auktoriserad revisor ett tag. Jag har kanske till och med börjat arbeta på Finansinspektionen eller som CFO på ett företag.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt