Sök

Fem frågor till studenten Dante Sköldén

Dante Sköldén, student på Hälsopedagogiskt program, drömmer om att jobba med personalhälsa. Han tog chansen att studera utomlands i USA – en erfarenhet han sent kommer att glömma.

Varför valde du att läsa Hälsopedagogiskt program?

– Jag har alltid velat jobba med människor för att hjälpa dem att förbättra sin hälsa. Jag är sedan tidigare utbildad inom kost och träning och har jobbat inom området, men kände att jag var mer intresserad av beteendevetenskap och den psykologiska delen av hälsan. Den här utbildningen kändes lockande eftersom den är bred, och ger kunskap inom många olika delar av området hälsa. Då jag inte visste exakt vad jag ville jobba med passade det mig att läsa en bred utbildning som kan leda till många olika jobbmöjligheter.

”Något som har bidragit väldigt mycket till min personliga utveckling är utlandsstudier.”

Dante Sköldén

Vad tycker du om din utbildning?

– Det finns både för- och nackdelar med att gå en bred utbildning. En fördel är att utbildningen som sagt ger många olika jobbmöjligheter och att man kan jobba inom flera områden kopplat till hälsa och pedagogik. Nackdelen är då givetvis att det kan vara svårt att göra ett val med så många möjligheter. Jag känner mig ändå trygg i att jag kommer att hitta ett yrke som passar mig.

Hur är det att läsa på högskola?

– Jag tycker det är väldigt kul att vara student! Jag får chansen att komma i kontakt med väldigt många människor i olika sammanhang. Jag har valt att kombinera studier med lite jobb, men även annat kul, som till exempel studentfester.

– Något som har bidragit väldigt mycket till min personliga utveckling är utlandsstudier. Jag studerade en termin på Minnesota State University i Mankato, i USA. Det var en väldigt lärorik upplevelse. Det bästa var alla häftiga människor jag fick träffa, men också att få uppleva en annan kultur, och hur eftergymnasiala studier fungerar i ett annat land. För mig var det periodvis tufft att åka i väg själv men jag ångrar ingenting. Jag fick med mig minnen för resten av livet.

Kille i kort blont hår och grå t-shirt sitter ner och ler mot kameran. Foto.

Dante Sköldén i Hälsolabbet, där teori möter färdighetsträning och simulering i verksamhetsbaserade miljöer. Hälsolabbet erbjuder rum, koncept och teknik för utformning och prövning av framtidens arbetssätt.

Vad tycker du om Halmstad som studentstad?

– Nollningen är utan tvekan en av Sveriges absolut bästa! På grund av pandemin fick jag inte uppleva studentlivet fullt ut när jag började plugga, så jag har inte tagit del av alla möjligheter som finns i studentstaden Halmstad. För dig som börjar nu kommer det däremot att finnas väldigt många roliga aktiviteter.

Har du något tips till blivande studenter?

– Delta i nollningen, var med på alla aktiviteter och evenemang som erbjuds, och plugga utomlands. Det är så du träffar fantastiska människor som också pluggar, och får vänner för livet. Enligt mig är människorna som jag träffar det viktigaste med studietiden. Studierna är så klart också viktiga, men med ett bra kontaktnät får du många möjligheter och erfarenheter som är bra att ha även efter din examen.

Dante Sköldén

Utbildning: Hälsopedagogiskt program.

Hemort: Nyköping, söder om Stockholm.

Intressen: Träning, musikproduktion, film och serier, datorspel, matlagning och att umgås med nära och kära.

Gör om tio år: Jag jobbar med personalhälsa, och då gärna som personalansvarig eller så har jag en chefsposition där jag kan jobba med att hjälpa andra människor.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt