Hälsopedagogiskt program
Som hälsopedagog leder du arbete för att främja människors hälsa och välbefinnande. På Hälsopedagogiskt program studerar du hälsa utifrån både individ-, grupp-, organisations- och samhällsperspektiv. Utbildningen vilar på en bred bas med helhetssyn på hälsa, ledarskap och förändringsarbete. Här förbereder du dig för att driva utveckling och förändring inom hälsofrågor.

”Jag valde det här programmet för att det är en bred utbildning där man lär sig allt inom hälsa på samhällsnivå och pedagogik – hur man lär ut sin kunskap och hur den ska förmedlas.”
Rebecca Andersson, läser Hälsopedagogiskt program, 180 hp
Om utbildningen
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning tillsammans med engagerade lärare och studenter. Du har tillgång till Hälsolabbet, ett labb med attraktiva studiemiljöer och beteendevetenskaplig labbverksamhet som ska underlätta kreativt och innovativt lärande.
Kurser och kompetenser i fokus
Första året på Hälsopedagogiskt program ger dig en introduktion till hälsovetenskap. Du utvecklar kunskaper och färdigheter i tillämpat hälsoarbete. Du lär dig vetenskapliga hälsopedagogiska teorier som är viktiga för människors hälsa, livsstil och levnadsvanor. Du studerar hälsopedagogiska strategier och hur vi kan arbeta hälsofrämjande i olika sociala sammanhang, utifrån en helhetssyn på hälsa i livets alla åldrar.
Under det andra året gör du analyser av hälsopedagogiskt arbete. Du läser om ledarskap i organisationer och hur olika verksamheter genomför utbildningar och lärandeprocesser.
Specialisera dig med valbara kurser
Under sista året väljer du ett område som du fördjupar och specialiserar dig inom. Under termin fem läser du valfria kurser för att utforma en egen hälsopedagogisk kompetensprofil. Under sjätte och sista terminen skriver du ditt examensarbete.
Samverkan med arbetslivet
Under hela utbildningen har du kontakt med arbetslivet så att du direkt kan använda dina nya kunskaper i praktiken. Under åtta veckor är du på en arbetsplats och lär dig att planera, genomföra och utvärdera hälsopedagogiska projekt. De här fältstudierna ger dig chansen att förena vetenskaplig, hälsopedagogisk teori och aktuell forskning med praktisk tillämpning i en verksamhet.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT22.
* ingår i huvudområdet pedagogik
År 1
- Introduktion till hälsovetenskap, 15 hp
- Tillämpat hälsoarbete, 15 hp
- Introduktion till pedagogik, 15 hp *
- Etiskt och kritiskt förhållningssätt till hälsopedagogiskt arbete, 15 hp *
År 2
- Pedagogiskt ledarskap och organisation, 15 hp *
- Utbildning och lärande i verksamheter, 15 hp *
- Hälsopedagogiskt projekt och utvärdering, 15 hp
- Hälsopedagogik i praktiken, 15 hp
År 3
- Valfria kurser alternativt studier utomlands (sammanlagt 30 hp)
- Vetenskaplig metod inom hälsopedagogik, 15 hp *
- Examensarbete inom hälsopedagogik, 15 hp *
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i pedagogik.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i nordisk välfärd, 60 hp, Masterprogram i hälsa och livsstil, 120 hp, och till kurser i pedagogik på avancerad nivå.
Arbetsliv
Det finns många möjliga arbetsuppgifter för en hälsopedagog. Många studenter får jobb inom hälsoområdet direkt efter examen. Utbildningen förbereder dig för att självständigt kunna planera, genomföra och utvärdera hälsopedagogiska projekt.
Du kan arbeta med att leda strategiskt hälsoarbete inom kommun, region och näringsliv, antingen som anställd eller som egen företagare. Du kan också jobba med utvecklings- och förändringsarbete eller som hälsoutvecklare inom företagshälsovården. En kandidatexamen i pedagogik är alltid attraktiv på arbetsmarknaden. Tidigare studenter arbetar till exempel som aktivitetsledare för seniorer, hälsopedagog inom skola, psykiatri eller företagshälsovård, hälsocoach, enhetschef, verksamhetsutvecklare och arbetsmarknadscoach.
Studera utomlands
I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På Hälsopedagogiskt program kan du exempelvis läsa hela eller en del av termin 5 utomlands och du kan även skriva ditt examensarbete utomlands.
Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt. Tidigare studenter från Hälsopedagogiskt program har valt att studera till exempel USA, Singapore och Storbritannien.
Läs mer om att studera utomlands Länk till annan webbplats.
Högskolan får också en internationell atmosfär tack vare att internationella studenter kommer till oss genom våra utbytesavtal. Det finns möjlighet att bli mentor för en internationell student för dig som stannar i Halmstad och vill uppleva ännu mer av högskolans internationella atmosfär.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2021
BI: *
BII: *
HP: *
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
12800
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.