Sök

Helen Jonasson är alumn vid Civilekonomprogrammet

Hej Helen Jonasson, särskild rådgivare för stadsdirektören i Helsingborgs stad och alumn vid Civilekonomprogrammet, vad kul att du vill dela med dig om din utbildning!

Varför valde du att läsa Civilekonomprogrammet?

– Jag ville göra skillnad på många olika sätt, men jag visste inte hur. Jag valde därför att läsa programmet, eftersom jag ville ha en bred och stabil grund att stå på. Utbildningen berör många ämnen som är intressanta och som jag anser är bra att ha med sig i arbetslivet, och inte minst som grund till det jag vill göra framöver. Min valda inriktning, strategisk ledning, förberedde mig väl för strategiskt beslutsfattande och ledarskap i ledande befattningar.

Mörkhårig kvinna i vit skjorta står med armarna i kors och ler mot kameran. Hon står utomhus i en trappa. Foto.

Helen Jonasson har handplockats till listan Unga ledare 2023 och fick ta emot Kompassrosen av Kung Carl XVI Gustaf år 2022.

Hur var det att studera på programmet?

– Varje år hade sin charm. De första tre terminerna var spännande för att det var en ny kurs och ett nytt ämne hela tiden. Det fick tiden att gå ganska fort. Därefter var det dags att välja inriktning, vilket var superspännande för att jag äntligen skulle få läsa det jag verkligen hade längtat efter. Att välja strategisk ledning var naturligt för mig eftersom jag redan hade en ledarroll. Under det sista året fick jag möjlighet att ytterligare grotta ner mig i ämnet.

– Personligen tycker jag att det var relativt enkelt att plugga och att det var lagom tempo, vilket gjorde att jag kunde arbeta vid sidan av och samtidigt samla på mig erfarenheter. Jag lyckades att kombinera studier och arbetsliv väl.

Du grundade nätverket Ladies of Tomorrow. Berätta mer!

– Ladies of Tomorrow grundades under min studietid, den 8 mars 2022, och är ett nätverk för unga drivna kvinnor som vill utbyta erfarenheter samt stötta varandra i karriären. Kvinnorna som deltar ska antingen börja studera, studerar eller är i början av karriären. Sedan starten har cirka 100 kvinnor varit med på de olika nätverksträffarna, vars innehåll består av bland annat föreläsningar och tillfällen för att lära känna andra drivna kvinnor. Mitt mål med nätverket är att det ska vara ett forum för kvinnor att samlas i, och på olika sätt hjälpa varandra att nå nya höjder. Därför kommer det under den närmaste tiden ske lite förändringar så att vi kan bli fler Ladies of Tomorrow – ett större och starkare nätverk.

”Mitt nästa steg i karriären vill jag ska bli en roll där jag får vara del av en ledningsgrupp.”

Helen Jonasson, alumn

Vad hände efter din examen och vad gör du nu?

– Jag valde som sagt att arbeta parallellt med min utbildning för att samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt. Det har varit till min fördel efter examen då jag inte har lika lång startsträcka till chefsroller och andra ledande befattningar, eftersom jag redan har en del erfarenhet i bagaget. Direkt efter examen jobbade jag som Recovery Manager på Ikea.

– I dag arbetar jag som särskild rådgivare åt stadsdirektören i Helsingborgs stad. Mitt uppdrag går ut på att säkra framtidens chefskap i staden och offentlig sektor genom att attrahera och rekrytera unga talanger till den offentliga sektorn. Vi kommer att starta upp ett nätverk med tillhörande introduktionsprogram för unga akademiker som vill bli chefer i offentlig sektor. Mitt nästa steg i karriären vill jag ska bli en roll där jag får vara del av en ledningsgrupp.

Har du tips till blivande studenter?

– Fundera på vad du vill att utbildningen ska leda till efter att du har tagit examen. Utbildningen ger mycket information och kunskap, men det är efteråt, på arbetsplatsen, som informationen ska användas och leda till erfarenheter. Om du har möjlighet är mitt allra bästa tips att arbeta vid sidan av studierna för att komplettera det du läser och på så sätt ”binda ihop säcken”. Mitt bästa pluggtips är att plugga övningstentor. Sist men inte minst – glöm inte bort att ha roligt för efter studierna börjar allvaret!  

Text: Katarina Tran
Foto: Privat

Unga ledare 2023

Helen Jonasson är en av 16 personer på den prestigefulla listan Unga ledare 2023 hos branschtidningen Chef. De som hamnar på listan är inte framtidens ledare. På listan finns personer i åldern 18–35 år som redan är i sin fulla kraft, i olika formella eller informella ledarroller. De visar alla prov på ledartalang, ett affärsmässigt resultat och/eller idémässigt engagemang. Alla gör skillnad på riktigt.

Årets Unga ledare 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap

År 2022 fick Helen Jonasson ta emot Kompassrosen av Kungen för sitt arbete med ungdomssatsningar i miljonprogramsområden. Stipendiet uppgår till 50 000 kronor och ska användas till personlig ledarskapsutveckling.

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap var en gåva till kungen på 60-årsdagen på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare under 25 år som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft.

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap tilldelar Helen Jonasson stipendium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt