Sök

Viktoria Fischer är alumn vid programmet Ingenjör i hållbar energi

Hej Viktoria Fischer, energikonsult på Bengt Dahlgren och alumn vid programmet Ingenjör i hållbar energi, vad kul att du vill dela med dig om din utbildning!

Varför valde du att läsa Ingenjör i hållbar energi?

– Det finns två anledningar. Den första anledningen är att jag alltid, sedan jag var liten, har varit mån om att värna om miljön, men jag har inte känt någon speciell drivkraft till att arbeta enbart med miljöfrågor. Den andra anledningen är att jag blev intresserad av teknik när jag arbetade med maskiner inom industrin, men jag ville inte heller arbeta enbart med maskiner. När jag hittade utbildningen Ingenjör i hållbar energi – som innehöll både miljö och teknik – var det uppenbart att jag skulle börja läsa det programmet.

Hur var det att studera på programmet?

– Hela sammanhanget, att vara student och ha klasskompisar som är intresserade av samma ämnesområde, var väldigt roligt. Det var värdefullt att sitta i grupprum, diskutera sinsemellan och lära sig tillsammans. För mig var det en utvecklande tid eftersom jag lärde mig väldigt mycket hur jag själv fungerar och hur jag tar in information.

– Jag ville dessutom plugga i en mindre stad än min hemort Göteborg. Jag har alltid dragits till den mysiga atmosfären som en mindre stad har. Tack vare detta lärde jag känna andra studenter från olika delar av skolan, och inte bara från programmet. Fördelen med en mindre högskola är att alla studenter hänger på samma campus, går på samma uteställen i stan och stöter på varandra överallt.

”I energibranschen finns det mycket jobb men brist på ingenjörer i energi, samtidigt som efterfrågan på arbetskraft bara ökar.”

Viktoria Fischer, alumn

När tog du din examen och vad hände efteråt?

– Jag tog examen år 2017. Jag var aktiv med jobbsökande under mitt sista år, och tack vare det blev jag timanställd fram till examen och började jobba heltid en vecka efter examen. Jag har sedan dess jobbat inom samma område, men har bara bytt arbetsgivare.

Mörkblond kvinna i stickad tröja håller i ett räcke och ler mot kameran. Porträttfoto.

Viktoria Fischer, alumn vid programmet Ingenjör i hållbar energi.

Vad gör du nu?

– I dag är jag energikonsult på Bengt Dahlgren och arbetar med energikartläggningar och energideklarationer till företag och fastighetsägare. Jag hjälper företag genom att inventera deras energianvändning i hela verksamheten och ger förslag på hur de kan spara både energi och pengar utan att det påverkar verksamheten. Jag hjälper också fastighetsägare att besiktiga sina fastigheter, summerar energianvändningen och tar fram åtgärder på hur de kan optimera driften i fastigheterna.

– I energibranschen finns det mycket jobb men brist på ingenjörer i energi, samtidigt som efterfrågan på arbetskraft bara ökar. Går du den här utbildningen kommer du med stor sannolikhet att landa ett jobb efter examen och samtidigt bidra till en hållbar utveckling.

Hur har utbildningen hjälpt dig i jobbet?

– Utbildningen är ett kvitto på att jag har en förmåga att ta in och processa information och sålla det som är viktigt. Den förmågan använder du ständigt i arbetslivet också. Arbetslivet är en lärandeprocess – du kommer fortfarande att lära dig på jobbet, bara inte på samma sätt som i skolan. Studietiden har gett mig självförtroende och en tro på att jag kommer att lära mig allt nytt till slut.

Har du tips till blivande studenter?

– När du väljer ett program ska du i första hand välja något som du tycker är roligt och som du är intresserad av. Är du driven som person kommer du alltid att få jobb, men det är viktigt att du också tycker det är roligt för att ditt driv ska hålla i längden inom yrket. Jag rekommenderar dig också att tänka kritiskt och ställa många frågor för att få ut det mesta av din utbildning.

Text: Katarina Tran
Bild: Dan Bergmark

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt