Samverkan vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Akademins utbildning och forskning präglas av nytänkande och social samverkan på regional, nationell och internationell nivå.
Utbildning, forskning och samverkan kompletterar varandra och bidrar tillsammans till akademins långa och framgångsrika tradition av mångvetenskaplighet och samskapande. I samverkan med företag, offentlig sektor och icke vinstdrivande organisationer möter akademins utbildning och forskning aktuella samhällsutmaningar.
Exempel på forskning i samverkan
Exempel på utbildning i samverkan
VFT-medel
Validering för Tillämpning (VFT) är finansiering som tillhandahålls av Innovationskontoren via Vinnova för att stödja tillämpningen och nyttiggörandet av innovativa idéer. Medlen används för att verifiera och validera idéer och affärskoncept som har potential att leda till varor och tjänster som kan främja hållbar tillväxt, öka konkurrenskraften och skapa samhällsnytta.
Forskningsprojekt (FIH) som tilldelats VFT-medel
Demokratisering av Proteser (2024)
Det finns idag uppskattningsvis 60 miljoner amputerade i världen samt att det beräknas finnas ett stort mörkertal. I utvecklingsländer är det brist på billiga och enkla proteser vilket leder till sämre livskvalitet och självförtroende för den amputerade. Den stora utmaningen i protesen är hylsan då den är individuell eftersom alla amputationer är unika och den amputerade har därför en unik längd på stumpen. Det leder till att priset på hylsan är högt vilket gör att människor i ekonomiskt utsatta situationer inte har tillgång till proteser.
Detta projekt kan vara grunden för utveckling av ett enklare system som kan möjliggöra en ny typ av utprovnings- och tillverkningsprocess för proteser. Detta projekt bör vara särskilt lämpligt för implementering i utvecklingsländer.
Av: Martin Bergman, Lina Lundgren, Fawzi Halila, Joakim Wahlberg
Huvudskydd för konståkare (2024)
Ett koncept har tagits fram på en ny typ av huvudskydd med ett patenterat material som tidigare inte används i området. Det finns tillgång till materialet och kompetens inom området via partner som äger patentet.
Materialet som projektet bygger på är skyddat (ej av projektmedlemmarna) och har bevisats uppfylla kriterier för stötdämpning för hjälmar. Tillämpningen som avses här har inte tidigare testats.
Av: Martin Bergman, Lina Lundgren, Bengt-Göran Rosen, Henrik Sköldengren
Spridningsmodell för viltinventering (2023)
Det finns ett stort behov av metoder för att inventera klövvilt. Kronvilt Cervus elaphus är en art där behovet är särskilt stort. Ett problem vid inventering av kronvilt är att de i stor utsträckning är nattaktiva och därför svåra att observera. Det behövs därför metoder och hjälpmedel som fungerar i mörker. I Skåne har ljusförstärkare använts vid inventering av kronvilt sedan 1990-talet, men nu finns även värmekameror med en stor potential vid viltinventering på marknaden. Det är därför av stort intresse att undersöka och jämföra värmekameror och ljusförstärkare i praktisk viltinventering.
Målet är att kunna ge jägare, markägare och myndigheter rekommendationer för användning av ljusförstärkare respektive värmekamera vid inventering av kronvilt och övrigt klövvilt.
Av: Anders Jarnemo
Kontextvalidering av verktyg för monitorering av muskeltrötthet (2023)
Genom att använda sensorn Inno X kommer kunder att kunna ge sina användare insikter om hur deras produkter kan hjälpa till att optimera och effektivisera träningen. Med objektiv och realtidsdata kan användarna ta bättre beslut och undvika överbelastningsskador. Inno X öppnar upp för en ny nivå av precision och anpassning inom träningsvärlden.
Verktyget, som kallas Inno X, är en unik readiness-sensor som mäter muskelns faktiska status (readiness) i realtid. Inno X är avsedd att användas före och/eller efter träning/tävling och ger användaren objektiva data för att övervaka muskeltrötthet och fatta välgrundade beslut om träningsperiodisering. Genom att anpassa träningen efter muskelns "readiness" kan användaren optimera sin prestation och undvika skador orsakade av överbelastning.
Av: Lina Lundgren
CatFish (2022)
CatFish efektiviserar och förbättrar övervakning av vattenkvalitet genom att automatisera insamlingen av data. Vidare används ytdrönare och undervattensdrönare för att kontinuerligt ta vattenprover, vilket ger en mer komplett och noggrann bild av vattenkvaliteten. CatFish har även flertalet mätpunkter, såsom exempelvis pH-värde, grumlighet temperatur och fosfor och är vidare kapabel till att samla in vattenrpver från olika djup, dygnet runt. Detta möjliggör snabb respons på föroreningar och stödjer bättre miljöbeslut.
Av: Joakim Tell, Alireza Esmaeilzadeh
Studentprojekt (FIH) som tilldelats VFT-medel
FlexiCare (2024)
Projektet är ett resultat från ett examensarbete i Utvecklingsingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad. Projektmedlemmarna har utvecklat en transportabel andningsenhet som löser dagens problem gällande en omständig förflyttning av respiratorpatienter, samt den manuella hanteringen av Rubens blåsan. Den transportabla andningsenheten minskar arbetsbördan, sparar resurser i form av personal- & tidskrävande förflyttningar, reducerar misstag orsakade av den mänskliga faktorn som i sin tur ökar patientsäkerheten.
Av: Ellinor Nilsson, Sofie Krüger
GTechnologies (2024)
Projektet fokuserar på att förhindra akut låga blodsockervärden för barn med diabetes typ 1. Genom att effektivt automatiskt höja blodsockernivån till stabila nivåer innan det blir kritiskt lågt ökar det tryggheten och livskvaliteten för de som drabbas. Tillståndet vid akut låga blodsockervärden kallas hypoglykemi och är livshotande om det inte behandlas omedelbart och korrekt. Barn med diabetes typ 1 är extra känsliga för hypoglykemi då deras hjärna inte än är fullt utvecklad. Projektet fokuserar på en medicinteknisk innovation som kombinerar mjukvara och hårdvara för att effektivt förhindra tillståndet från att uppstå.
Av: Kalle Folkesson Ullenby, Matilda Ahlgren
Robot Platform – M.O.S.S (2024)
Projektet syftar till att lösa den nuvarande otillräckliga provtagningsfrekvensen inom våtmarksforskning genom att ge intressenter möjligheter till datainsamling och övervakning av våtmarkernas hälsa. Detta uppnås genom en autonom robotplattform utrustad med önskade sensorer som enkelt kan ta sig fram i det varierade terräng som finns i våtmarker genom att kombinera olika framdrivningsmetoder.
Av: Hannes Gyllhamn, Amanda Voss Åkerström
Ostomy Connect (2023)
Att få en stomi är konsekvensen av att ett eller flera organ i matsmältningssystemet behöver avlägsnas eller tas ur bruk, ofta på grund av cancer eller inflammatoriska tarmsjukdomar. Vid operation tas hela eller en del av organet ur bruk och det skapas en stomi, vilket är en kirurgiskt tillverkad öppning i bukväggen där tarmen sys fast. Ingreppet leder till att patienten får en stomipåse som appliceras runt tarmöppningen. Tömningen sker utan viljans kontroll vilket gör det svårt för stomipatienter att uppmärksamma när påsen är full och behöver tömmas, speciellt under nattetid. Produkten Ostomy Connect är en innovativ och universell lösning som med en alarmerande ljudsignal väcker användaren på natten vilket medför ökad livskvalitet för människor med stomi genom en tryggare sömn.
Av: Sara Pettersson, Noa Koch
Sumday (2023)
Sumday kommer att erbjuda en webbplattform som möjliggör för människor att systematiskt upptäcka, utveckla och kommersialisera det arbetsområde de är passionerade för. Sumday erbjuder en användarresa i fyra steg:
1. Upptäcka passionen
2. Lära och nätverka
3. Professionell exponering genom korttidsprojekt
4. Medling för heltidsanställning
Av: Ahsan Ahmed, Alex Balzer, M. Alexander Weixler
RePlastIt (2023)
Visionen är att implementera additiv produktion i ett globalt återvinningsinitiativ för att tillgodose mer avancerade produkter av återvunnet material utan att lägga till råmaterial. RePlastIt arbetar med processen från avfall till produkt där målgruppen är utvecklingsländer där återvinningen är bristande och där funktion är huvudfokus över estetik. För att främja återvinning och återbruk ska projektet RePlastIt utifrån polymerer kunna utvinna filament till en 3d-printer, alternativt 3d-printning direkt från granulat/shreds.
Av: Patricia Freigard
GipsOK (2023)
GipsOK erbjuder ett patenterbart lyftverktyg som är designat för att underlätta hantering av byggmaterial. Lyftverktyget är designat för att möjliggöra leverans av pallar med byggmaterial genom fönster på byggarbetsplatser – så att materialet som ska användas av byggarna blir positionerat på ett mer exakt stället där det sedan ska användas. Detta minimerar risk för skador på bade material och människa, samtidgt som det är ett mer tidseffektivt sätt att flytta material.
Av: Constantin Catalin Ciorascu, Håkan Bergsten
BeeFarm (2022)
BeeFarm är ett projekt med målet att resultera i en hållbarhetstjänst för hållbarhetsdrivna företag som kan skapa bättre förutsättningar för biodlare, bönder och samhället genom att öka pollinering i lantbruket. Idén är att hjälpa företag att bredda och kommunicera sitt hållbarhetsarbete genom att genomföra konkreta pollineringsförbättrande projekt i samarbete med biodlare och lantbrukare. Biodlare ges tillgång till bikupor som placeras ut vid lantbrukares rapsfält för att förbättra pollineringen och därigenom rapsskörden. Effekterna av projekten kommer mätas och sammanställas så att företagen kan använda det i sin hållbarhetsrapport och hållbarhetskommunikation.
Av: Andreas Åkesson, Ludwig Karlsson
MonthlyWear (2022)
Alla ska kunna leva ett fritt och aktivt liv. Detta kan dock vara en utmaning vid menstruation. MonthlyCup och dess grundare Lisa Perby ville - och har - mött denna utmaning genom att utveckla en serie produkter, framförallt menskoppen, gjord av högkvalitativt silikonmaterial godkänt för medicinskt ändamål. Menskoppen möjliggör utifrån design och material en aktiv livvstil även vid menstruation.
Av: Lisa Perby
TechnillionJobs (2021)
Technillion är en lösning som syftar till att matcha ihop nyutexaminerade ingengörer i Irak med företags behov av kompetens, både på en lokal och global nivå. Lösningen är designad genom en tjänst som utgörs av webbformulär samt en app. Technillion kan komma att erbjuda arbetssökande ingengörer större och bredare möjligheter till en global karriär – och företag en global rekryteringsbas av kompetens.
Av: Ziad Amer Al-Taie
Evaporativ rening av industriellt processvatten (2021)
I flera industriella verksamheter uppstår det processvatten som är besvärligt att rena vilket kräver kostsamma transporter till destruktionsanläggningar. I många fall består detta processvatten av mer än 90-95% vatten vilket gör att företag betalar stora belopp för att frakta och bränna mestadels vatten. Helios Innovations har nu lyckats att modifiera en teknik för att kunna rena industriellt processvatten för att försöka minska detta problem. Med tekniken skulle industrier kunna minska volymen av processvatten som skickas till destruktion med över 90% genom att avlägsna vattnet.
Av: Jonatan Persson
Blood Simpling (2021)
Blood Simpling är en innovation som underlättar att ta blodprover, såväl för patienten som för den medicinska professionen. Ett blodprov kräver ofta flertalet försök, vilket leder till obehag för patienten samt tidsspillan för professionen. Blood Simpling har vidare identifiertat ett antal nyckelfaktorer som är avgörande för lyckad provtagning. Utifrån dessa nyckelfaktorer har man konstruerat en anordning som hjälper till att optimera ett antal specifika förhållanden som är gynsamma för lyckad blodprovstagning.
Av: Lisa Eliasson, Frida Svensson
Ambulance Safety MADDE (2020)
Kristian Persson och Max Renberg har utvecklat ett nytt och mer funktionellt säkerhetsbälte för ambulanssjukvårdare. Det trepunktsbälte som idag används begränsar ambulanssjukvårdarnas rörelseförmåga, vilket i sin tur riskerar att hindra dem från att effektiv utföra sitt arbete. Inte sällan löser vårdarna detta problem genom att använda säkerhetsbältet felaktigt eller inte alls, vilket medför stora säkerhetsrisker. Kristian Perssons och Max Renbergs säkerhetsbälte tillåter däremot bättre mobilitet och därmed erbjuds möjlighet att effektivare och säkrare utföra ambulanssjukvårdarens uppgifter.
Av: Kristian Persson, Max Renberg
VELOX (2019)
Projektet bygger på att med hjälp av forskning utveckla en ny produkt på marknaden, med avsikt att skapa bättre kontroll över barns hälsa och ohälsa vid tillväxt. Tio års kartlagd forskning kring ämnet barnfetma har studerats av Gerd Almquist-Tangen, för att bygga en problemformulering: hur ska barnfetman på ett enklare sätt identifieras under tillväxtfasen hos de barn som riskerar att bli sjuka? Projektmålet är att utveckla en hälsoinnovation som varnar för barnfetma och de risker som kan uppstå under tillväxtfasen, som en förebyggande insats.
Av: Johanna Jonsson, Johanna Yunusova
D4ACTIVE (2019)
D4Active tillhandahåller ett helhetssystem och en paketlösning för diabetesvård bestående av endast tre nödvändiga delar; en central kommunikationsenhet i form av en interaktiv applikation, en delningsbar insulinpump respektive en sensor som kan mäta aktuella insulinnivåer. Projektet har utvecklats för att minska antalet enheter för diabetiker att bära med sig, vilket ökar rörligheten och möjligheten till ett mer aktivt vardagsliv. Systemet förväntas stärka diabetesvården och främja hälsa och aktiv livsstil för diabetiker.
Av: Sofia Possfelt, Alfred Bertilsson, Anna Fransson
Biochar Cook Stove (2017)
Lukong Pius Nyuykonge har utvecklat en spis som ger energi och varm mat samtidigt som den producerar biokol. vilket kan användas för att göda jord och rena vatten.
Med processen pyrolys kan man använda många olika material som bränsle. Detta innebär att spisen kan drivas på exempelvis restprodukter från jordbruk, alla sorters trä och bark, samt mycket annat. Spisen har också fördelen att den är hälsosammare ur aspekten att den inte ger upphov till lika mycket rökutveckling och utsläpp av partiklar som många andra metoder för matlagning som används i utvecklingsländer.
Av: Lukong Pius Nyuykonge
Samarbeta med akademins forskare
Vill du eller din organisation samverka med våra forskare? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.