Sök Stäng

Studentduo prisas för prototyp för diabetessjuka barn

Som liten var Matilda Ahlgren ett av de 1 000 barn som varje år insjuknar i diabetes typ 1 i Sverige, den mest förekommande, allvarliga sjukdomen som drabbar barn. I början av sommaren presenterade hon tillsammans med Kalle Folkesson sitt examensarbete vid Högskolan i Halmstad – en medicinteknisk innovation som förhindrar akuta låga blodsockervärden hos diabetessjuka barn. Deras idé belönades med flera stipendier, bland annat ett på 100 000 kronor ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond.

”Forskning visar att barn är extra känsliga för hypoglykemi då hjärnan inte är färdigutvecklad.”

Kalle Folkesson, tidigare student på Utvecklingsingenjörsprogrammet

Diabetes typ 1 är en sjukdom som kan drabba vem som helst när som helst i livet, oavsett kost eller livsstil. De som lider av sjukdomen har en bukspottkörtel som inte längre producerar insulin, ett viktigt hormon som behövs för att blodsockret ska kunna tas upp av kroppens celler och ge dem energi. I sitt examensarbete har Matilda Ahlgren och Kalle Folkesson utvecklat ett medicintekniskt koncept som förhindrar akuta låga blodsockervärden, så kallad hypoglykemi, hos barn med diabetes typ 1.

– Trots utvecklingen av insulin och tekniska hjälpmedel finns det i dag ingen befintlig produkt på marknaden som effektivt förhindrar hypoglykemi, säger Matilda Ahlgren, som tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet i maj, och berättar att det var detta faktum som födde idén till projektet.

Hypoglykemi – ett livshotande tillstånd

Personer med typ 1-diabetes står ofta inför hypoglykemi, ett tillstånd med akut lågt blodsocker som kan variera i svårighetsgrad hos vuxna. Symtomen kan sträcka sig från trötthet och darrningar till kramp, och i värsta fall dödsfall. Matilda Ahlgren och Kalle Folkesson valde att inrikta sig särskilt på hypoglykemi hos barn. Hos barn är symptomen ofta mer svårfångade eftersom de har svårt att kommunicera hur de känner att deras kropp reagerar vid lågt blodsockervärde.

– Forskning visar att barn är extra känsliga för hypoglykemi då hjärnan inte är färdigutvecklad. Det ökar risken för bestående kognitiv nedsättning vid upprepade episoder av tillståndet, säger Kalle Folkesson, som också har läst Utvecklingsingenjörsprogrammet och har gjort sitt examensarbete tillsammans med Matilda Ahlgren.

– Anhöriga lever ofta med en konstant rädsla för dessa episoder, vilket skapar både obehag för barnet och stress hos dem som vårdar dem, säger Matilda Ahlgren.

Två finklädda studenter i hatt ler mot kameran och håller upp varsin statyett och diplom. Utomhus. Foto.

Kalle Folkesson och Matilda Ahlgren på examensdagen.

Upptäcker låga blodsockervärden i förtid

Matilda Ahlgren diagnosticerades själv för diabetes typ 1 för 13 år sedan och delar med sig av hur hon, trots att hon håller noggrann kontroll på sitt blodsocker och sköter sin behandling väl, ändå upplever frekventa episoder av hypoglykemi. Det innebär att hon konstant måste vara uppmärksam på tidiga symptom för att förhindra att tillståndet blir livshotande.

– Att hantera sjukdomen kräver dagliga insulininjektioner för att hålla blodsockernivåerna i schack – en process som är både komplex och tidskrävande och som fortsätter livet ut, säger Matilda Ahlgren.

Med studentduons nya innovation kan de låga blodsockervärdena upptäckas innan det leder till hypoglykemi. På grund av immaterialrättsliga skäl kan Matilda Ahlgren och Kalle Folkesson inte avslöja detaljer om hur deras prototyp fungerar. Under utvecklingen av prototypen har erfarenheter från anhöriga och användare varit en värdefull tillgång för att säkerställa användarvänligheten. För att få medicinsk expertis har de samarbetat med sjukvårdspersonal. De har också samarbetat med forskare och världsledande företag inom området för att få djupare insikter i hur likartade innovationer tar form från idéer till verklighet.

– Det är ett omfattande projekt som har krävt nära dialog med sakkunniga och experter inom medicinteknik, säger Kalle Folkesson.

”För oss är det här mer än ett examensarbete.”

Matilda Ahlgren, tidigare student på Utvecklingsingenjörsprogrammet

Flera stipendier ska finansiera vidareutveckling

I slutet av vårterminen varje år tilldelas de mest framstående studenterna på Högskolan i Halmstads Utvecklingsingenjörsprogram stipendier till ett sammanlagt värde på över 300 000 kronor. Detta tack vare en donation av den framlidne lektorn, Sten Fåhré. Matilda Ahlgren och Kalle Folkessons projekt GTechnologies blev årets mottagare av det största stipendiet på 100 000 kronor för bästa examensarbete, och ytterligare ett stipendium på 10 000 kronor för bästa projektkoncept. Under samma vecka presenterade de sitt examensarbete på Utexpo, Högskolans examensmässa, och blev även där belönade med två andra stipendier.

– För oss är det här mer än ett examensarbete, så det känns otroligt ärofyllt att ta emot fyra stipendier. Stipendierna har inte bara en stor betydelse för vårt arbete utan också för att öka medvetenheten om sjukdomen och sprida kunskap, säger Matilda Ahlgren.

Stipendiepengarna planerar Matilda Ahlgren och Kalle Folkesson att investera. Kalle Folkesson berättar:

– Vårt mål är att vidareutveckla konceptet och pengarna kommer att möjliggöra för detta.

Den 31 maj markerade slutet av studietiden. Därefter väntade arbetslivet för de båda, som nu inte längre är studenter utan alumner. Matilda Ahlgren påbörjade en traineetjänst på Stena Stål medan Kalle Folkesson antog rollen som supply planner på HMS Networks. När de tittar i backspegeln på sin utbildning – som har utmanat dem inom både affärsutveckling och ingenjörskap och som har gett dem starka band till näringslivet – känner de bara trygghet och glädje.

– Vi har trivts otroligt bra på programmet, främst tack vare den stark gemenskapen och den höga utbildningskvaliteten, avslutar Matilda Ahlgren och Kalle Folkesson.

Utmärkelser till GTechnologies

  • Bästa examensarbete vid Utvecklingsingenjörsprogrammet, stipendium på 100 000 kronor
  • Bästa projektkoncept vid Utvecklingsingenjörsprogrammet, stipendium på 10 000 kronor
  • Quokkas stipendium på 10 000 kronor
  • Leap for lifes stipendium på 7 500 kronor

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt