Utvecklingsingenjörsprogrammet
Som utvecklingsingenjör kommer du att utforma och utveckla morgondagens hållbara företag, affärer, produkter och tjänster. Utvecklingsingenjörsprogrammet ger dig en bred bas med en unik helhetssyn på teknik, ekonomi och hållbarhet. Du får kompetens inom entreprenörskap såväl som produkt- och innovationsutveckling. Kanske bygger du upp ett eget företag baserat på ditt examensarbete? Utbildningen har ett mentorprogram där du får kontakt med en yrkesverksam ingenjör.

Om utbildningen
Vad läser du som utvecklingsingenjör?
Utvecklingsingenjörsprogrammet är en innovativ utbildning inom industriell ekonomi. Du får en bred bas med helhetssyn på teknik, ekonomi, samhällsfrågor och hållbarhet. På den grunden lägger du valfri spetskompetens eller ökad bredd.
Du studerar design, produktutveckling, projektledning, marknadsföring, immaterialrätt och avtalsrätt. Inom teknikområdet fokuserar du på maskin-, elektro-, och datateknik. Den här mixen förbereder dig för att bli projektledare inom industrin, med kompetens inom hela processen från utveckling, konstruktion och produktion till marknadsföring. Du lära dig även att starta och driva företag samt ordna finansiering.
Varje år brukar studenterna få upptill en miljon kronor i stipendier från bland annat Lektor Sten Fåhrés minnesfond.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT23. Common Core utgår ur utbudet från höstterminen 2024.
Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
År 1
- Produktutveckling och design – introduktion, 7,5 hp
- CAD och ingenjörsmetodik, 7,5 hp
- Tillämpad matematik I, 7,5 hp
- Tillämpad matematik II, 7,5 hp
- Tillämpad matematik III, 7,5 hp
- Mekanik och hållfasthetslära, 7,5 hp
- Tillämpad fysik, 7,5 hp
- Materiallära och maskinelement I, 7,5 hp
År 2
- Hållbar produktutveckling och projektledning, 15 hp
- Industriell ekonomi, 7,5 hp
- Datorteknik, 7,5 hp
- Affärsutveckling, 15 hp
- Industriell marknadsföring, 7,5 hp
- Elektroteknik, 7,5 hp
År 3
- Immaterial- och avtalsrätt, 7 hp
- Produktion och produktionsorganisation, 7,5 hp
- Examensarbete inom produktutveckling och innovationsledning inklusive vetenskaplig metod, 22,5 hp
- Valfria kurser, 15 hp
Valbara kurser:
- Två kurser à 4 hp vardera ur Högskolans Common Core-utbud
Programansvarig berättar
Samarbete med arbetslivet
Utbildningen är, enligt en nyligen genomförd utvärdering, internationellt ledande inom projektbaserat lärande i samverkan med företag. Du genomför flera terminslånga, verklighetsförankrade projekt med företag.
Utvecklingsingenjörsprogrammet har även utnämnts av Svenskt Näringsliv till Sveriges bästa program på att samverka med näringslivet och har fått utmärkelsen som Sveriges bästa entreprenörsprogram av Stiftelsen Entreprenörskap.
Du får många värdefulla erfarenheter genom att du samarbetar, planerar och genomför stora projekt tillsammans med företag. Utbildningen har ett mentorprogram där du får kontakt med en yrkesverksam ingenjör.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning tillsammans med engagerade lärare och studenter.
Du har tillgång till labbmiljöer som ingår i Rydberglaboratoriet. Det är ett tvärvetenskapligt labb med bas i tillämpad naturvetenskap och kopplingar till tekniska vetenskaper och matematik.
I vår digitala prototypverkstad Fab Lab arbetar du med allt från 3D-skrivare, 3D-skanningsutrustning och laserskärare till datorstyrda brodyrmaskiner.
”Jag får använda min egen kreativitet och tillämpa det jag har läst i böcker i verkligheten. Jag får kombinera tekniken med business-tänk och det tycker jag är fascinerande.”
Samuel Nsonga Jr, student på Utvecklingsingenjörsprogrammet, 180 hp
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en högskoleingenjörsexamen i produktutveckling och innovationsledning.
Vad kan du jobba med?
Utvecklingsingenjörsprogrammets styrka är den breda kompetens och handlingskraft som utbildningen förmedlar. Det gör dig väl förberedd för arbetsuppgifter där du håller i många kontakter och leder arbetsprocesser inom industrin. I ämnet projektledning uppfyller utbildningen kraven för IPMA:s D-certifikat för projektledare.
Tidigare studenter arbetar som digital utvecklare på statlig myndighet, forskningsingenjör, konsult, produktutvecklare, produktionsingenjör, teknisk projektledare och projektingenjör. De arbetar också som business manager, CAD-ingenjör, konstruktör, kravingenjör, Planning and Financial Coordinator, produktionsingenjör, produktionstekniker, produktutvecklare, projektingenjör och produktionsteknisk konsult.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Masterprogram i industriell organisation och innovation, 120 hp.
Studera utomlands
Var tredje student hos oss väljer att läsa utomlands eller göra sitt examensarbete utomlands under vårterminen i årskurs 2. Ibland reser studenter till ett utvecklingsland med hjälp av Minor Field Studies-stipendier (MFS).
Högskolan i Halmstad har ett stort internationellt utbyte med lärosäten runt hela världen, till exempel i Europa, Australien, Nya Zeeland och USA. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Högskolan får också en internationell atmosfär tack vare att utländska studenter kommer till oss genom våra utbytesavtal.
Möt våra studenter och våra tidigare studenter

BeeFarm värnar om livsviktig och hotad ekosystemtjänst
Företaget BeeFarm arbetar för att främja pollineringen och bidra till större skördar. Bakom idén står Andreas Åkesson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Ny bärbar lösning hjälper stomianvändare att sova tryggare
Noa Koch och Sara Pettersson från Utvecklingsingenjörsprogrammet belönades med ett stipendium på 100 000 kronor från Lektor Sten Fåhrés minnesfond för sitt examensarbete.

Sju frågor till alumnen Simon Sandahl
Studierna har lett till en karriär som designingenjör, och som alumn har han även fått motta ett prestigefyllt hållbarhetspris för den masteruppsats som han gjorde på Högskolan.

Fem frågor till studenten Matilda Ahlgren
Ingenjörsstudenten Matilda Ahlgren trivs med sin utbildning. Det beror på två saker: hög kvalitet och god gemenskap.

Covid inspirerade till ny rehabiliteringsmetod för lungsjuka
Varje år delas 300 000 kronor i stipendier till studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet. Moa Kauppila och Emil Blom var två av de lyckliga deltagarna år 2022.
Covid inspirerade till ny rehabiliteringsmetod för lungsjuka

Examensarbete kammade hem
63 000 kronor
Utvecklingsingenjörsstudenterna belönades med totalt fyra stipendier för den smarta bottenplattan för rullstolar som ska underlätta passering av trottoarkanter och hinder.

Studenter prisas – för produkt som kan rädda liv
Examensarbetet, som ställdes ut på Utexpo, bestod av en prototyp på ett bröstkompressionssystem som ska hjälpa till med att utföra hjärt-lungräddning.

Alumner gästar podd
Emil Lundvall, Elin Olsson, Max Valentin och Daniel Eriksson, tidigare studenter från Utvecklingsingenjörsprogrammet, delar med sig av minnen om studietiden, examensmässan Utexpo och vad som hände efteråt.

Äventyr, vänskap och brinnande batterier
Studenterna i Halmstad University Solar Team deltog i Bridgestone World Solar Challenge – världens största tävling för soldrivna bilar.

Studenter samarbetar med Futufarm
I en sommarkurs på Fab Lab gjorde utvecklingsingenjörsstudenter ett projektarbete om hydroponisk odling tillsammans med företaget Futufarm.

Gummifabriken anställer ingenjörer från Högskolan
Halmstads Gummifabrik har inrättat en ettårig tjänst vikt för nyexaminerade studenter från Högskolans ingenjörsprogram, som kommer att tillsättas på nytt årligen.

Halmstad University Solar Team (HUST)
Studentprojektet där målet är att delta i en av världens största tävlingar för solenergidrivna bilar.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2023
BI: *
BII: *
HP: *
SA: *
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Programmet i media
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
10032
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
10032
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.