Sök

Halmstad University Solar Team (HUST)

Som student på Högskolan i Halmstad får du möjlighet att göra många olika spännande saker. Just nu arbetar till exempel en grupp studenter med att bygga en racingbil som drivs helt av solenergi. Det är andra gången projektet hålls, och målet är att delta i en av världens största tävlingar för solenergidrivna bilar.

En svart och blå racerbil.

Bilen är byggd i kolfiber och drivs helt av solenergi.

Samarbetet som ska ta dem 300 mil – på solenergi

Målet med projektet är att delta i Bridgestone World Solar Challenge, som är världens största tävling för soldrivna bilar. I loppet, som hålls vartannat år, ska studenterna köra 300 mil, från Darwin till Adelaide, och förhoppningsvis komma först över mållinjen.

Första gången ett lag från Högskolan i Halmstad deltog var 2019. Då bestod gruppen som arbetade med solbilen av studenter från Utvecklingsingenjörsprogrammet. Nu har projektet öppnats upp för studenter från alla Högskolans program.

"Hoppas på det bästa, räkna med det värsta."

Joakim Tell, universitetslektor i industriell organisation och mentor i HUST

HUST på evenemang

2023

31 mars–1 april: Solmässan, Göteborg
20–27 oktober: Bridgestone World Solar Challenge, Australien

"Att få möjligheten att – med olika studenter från olika program – jobba mot ett gemensamt mål är otroligt roligt att få vara en del av. Det vi kan åstadkomma tillsammans är fantastiskt, och det vi gör kan förändra framtiden. Att vara med på en sådan förändringsresa tror jag varje ingenjör drömmer om."

Mohamad Kokh, ordförande 2021–2023

Gruppbild på unga människor i inomhusmiljö. Foto.

Fotograf: Rebecca Engdahl

uppdaterad

Kontakt

Dela