Sök

Massiv innovationskraft på årets Utexpo

För 41:a året i rad arrangerades i veckan examensmässan Utexpo på Högskolan i Halmstad. Avgångsstudenter från 15 program fick då chansen att visa vad de har lärt sig under sin studietid och visa upp sin innovationskraft för andra studenter, Högskolans personal, gymnasieelever, företag och allmänheten. För många studenter är målet med examensarbetet att skapa något som kan göra skillnad för världen. Och över dem som utmärkte sig mest regnade det hundratusentals kronor i form av stipendier.

”Njut av er förträfflighet. Det är okej att vara bra.”

Daniel Eriksson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet

Innan terminen lider mot sitt slut och det nalkas sommartid, är det hög tid för Högskolans årliga examensmässa Utexpo i hus S. Utexpo lockar besökare från när och fjärran, och för studenterna är dessa två dagar ett avslutande kapitel på utbildningen och samtidigt en start på något nytt. Inte sällan skapas här nya kontakter som leder till en första anställning. Som brukligt var innovationerna många när studenterna visade upp sina projekt. Årets mässa slog till och med rekord i antal examensarbeten.

– Det tyder på att de verkligen visar engagemang för sin framtid, säger Axel Adolfsson, student på Utvecklingsingenjörsprogrammet och ordförande i Utexporådet, den studentgrupp som varje år arrangerar mässan.

Fyra studenter poserar i t-shirt. Framför dem står ett bord fyllt med Utexpostatyetter. Foto.

Vid sin sida har Utexporådet ordförande Axel Adolfsson (tvåa från vänster) haft Alice Svensson, Tuva Ottosson och Carl Netterström, alla från Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Invigning med tal av rektor och alumn

I år klippte Högskolans rektor Susanna Öhman invigningsbandet på scenen. Först hyllade hon studenter, forskare och hela samhället med ett inspirerande tal som fångade besökarnas uppmärksamhet.

– Utexpo är en perfekt möjlighet för studenter att presentera sig, sina kompetenser, och hur de bidrar till en bättre och mer hållbar framtid, sade Susanna Öhman stolt.

Som traditionen bjuder intog också en alumn invigningsscenen – Daniel Eriksson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet. Han ställde ut sitt examensarbete, ett brädspel för att utveckla matematisk förståelse hos förskolebarn, på Utexpo våren efter millennieskiftet. Daniel Eriksson bjöd på mycket skratt när han inledningsvis erkände att han hade frågat ChatGPT, en chattrobot driven av artificiell intelligens, om hjälp att skriva ett tal.

En medelåldersman i kostym och hatt står på en scen med en mikrofon i handen. Studenter i bakgrunden lyssnar noga. Foto.

I dag är Daniel Eriksson bryggmästare och grundare av Halmstad Brygghus.

Daniel Eriksson såg mycket fram emot att besöka alla montrar för att ta del av uppfinningsrika projekt och lyssna på studenternas spännande berättelser om den resa som har lett dem till Utexpo.

– Som ni har slitit, svettats och stångats med er utbildning. Ni närmar er nu studiernas målraka, sade Daniel Eriksson i sitt tal och påminde studenterna om att också ha kul på Utexpo:

– Njut av er förträfflighet. Det är okej att vara bra.

Studentprojektet HUST, Halmstad University Solar Team, har byggt en ny racingbil helt driven av solenergi, som HUST-teamet passade på att visa upp för första gången på Utexpo. I höst ska teamet delta i världens största tävling för soldrivna bilar, och kommer att köra 300 mil från norra till södra Australien.

En lokal fylld med människor. Vissa står vid montrar och pratar och andra tittar på en racingbil. Foto.

Solbilen heter Sven, efter maskiningenjören, uppfinnaren och industrimannen Sven Wingquist, vars kullagerkonstruktioner var banbrytande i början på förra seklet. Bilen Sven är 5 meter lång och 1,35 meter bred.

Uppfinningsrikedom lönar sig

Vid Utexpo prisas årligen framstående studenter för sina insatser vid en stipendieceremoni. Den här gången delades drygt 290 000 kronor ut till examensarbeten inom flera ämnesområden. Förutom stipendier från Lektor Fåhrés minnesfond belönades studenterna också med stipendier från av en rad olika företag som Högskolan samverkar med, bland annat Getinge Sterilization och Stena Recycling. I Getinge Sterilizations stipendium är på 100 000 kronor och delades i år ut för andra gången och gick till fyra berömvärda examensarbeten inom hälsoinnovation, som alla fick 25 000 kronor vardera. Stena Recyclings stipendium om 20 000 kronor premierar projekt inom cirkulär ekonomi. Årets stipendiemottagare är Iris Nyholm och Clara Olérs Ekman, från Civilingenjör i maskinteknik, hållbar design och innovation. Deras projekt fokuserar på en ankel-fot-ortos tillverkad i kolfiberarmerad epoxi.

Andra stipendiegivare under ceremonin var från Halmstads energi och miljö AB, Orange Cyberdefense, Chalmerska Ingenjörsföreningen, Byggföretagen, HMS Industrial Networks AB, SeeU AB, Leap for Life/Hälsoteknikalliansen och nykomlingen Quokka AB.

Två unga män hukar sig framför sin monter där de har sin prototyp, och ler mot kameran. Båda är klädda i svarta kläder. Foto.

Lukas Skarhammar och Alex Elfstrand, båda från Utvecklingsingenjörsprogrammet, tilldelades stipendier från både Leap for Life och Chalmerska Ingenjörsföreningen Hallandsavdelningen.

Om Utexpo

Utexpo är en examensmässa och samtidigt en plattform där avgångsstudenterna får ge uttryck för sin innovationsförmåga och visa vad de har lärt sig under sin studietid – ett avstamp för nya idéer för en hållbar framtid. Det är en fantastisk årlig tradition sedan 1982, och som givetvis återkommer sommaren 2024.

Text: Katarina Tran
Foto: Dan Bergmark och Albin Edin

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt