Gästforskare vid Akademin för hälsa och välfärd
Vid Akademin för hälsa och välfärd finns ett antal gästprofessorer och -forskare. Deras roll är att förstärka forskningen, bidra med nya perspektiv och verka för ökat samarbete med andra nationella och internationella lärosäten.

Per Nilsens forskning handlar om implementeringsvetenskap, ett tvärvetenskapligt fält som studerar nyttiggörande av forskning i hälso- och sjukvården och andra sektorer av samhället. Implementeringsvetenskapen har utvecklats snabbt under 2000-talet, och strävar efter att förstå hur forskning och evidensbaserade metoder kan omsättas i rutinmässig praxis. Forskningen har stor relevans för att förstå de utmaningar som finns angående implementering och användning av artificiell intelligens i vården.
Per Nilsen medverkade i en satsning som Linköpings universitet och Region Östergötland inledde 2010 för att stödja implementering i vården och fånga upp och beforska angelägna implementeringsfrågor. Ett ambitiöst forskningsprogram byggdes upp inom området, med doktorander och samarbeten kring implementeringsprojekt samt årliga kurser på Master- och doktorandnivå, det senare med studenter från hela Sverige, Norden och Europa.
Per Nilsens forskningsintressen omfattar även organisatoriska frågor, arbetsmiljöfrågor, kultur, ledarskap och arbetsplatslärande. Han har också studerat flera folkhälsofrågor som skadeprevention, alkoholprevention och fysisk aktivitet. Att skriva är en passion. Han har utvecklat och leder doktorandkursen The Art and Science of Scientific Writing, som förmedlar principer för vetenskapligt skrivande och innehåller praktisk träningsmoment.
Per Nilsens forskningsintressen kan spåras till hans varierade bakgrund, inklusive studier i beteendeekonomi, med examen från Handelshögskolan och i systemutveckling vid Linköpings universitet. Innan han blev forskare 2003, arbetade han i 15 år som organisationskonsult i kompetensfrågor och som författare till internationellt utgivna böcker om artister som David Bowie, Iggy Pop och Prince.

Julie Reed har etablerat sig som ledande inom implementerings- och förbättringsvetenskap. De senaste åren har Julie Reed lett ett forskningsprogram som försöker förstå hur komplexa hälso- och sjukvårdssystem kan förbättras. Hennes forskning inser att förändring är svår att uppnå och att det kräver beteendeförändring av många olika människor som behöver arbeta tillsammans för att uppnå kollektiv påverkan. Julie Reeds intressen ligger i att utveckla och använda strukturerade tillvägagångssätt för att samarbeta och underlätta förbättringar inom hälso- och sjukvård.
Julie Reed var avgörande för att etablera Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care (CLAHRC) i nordvästra London med professor Derek Bell (20 miljoner pund, 2008–2019), finansierat av det brittiska National Institute for Health Research. CLAHRC-programmet syftade till att omsätta evidens i praktiken för patientnytta av akademiker som arbetar i partnerskap med geografiskt definierade sjukvårdssystem tillsammans med patienter och samhällsmedlemmar. CLAHRC NWL-partnerskapet samlade över 50 organisationer, både lärosäten, National Health Service, näringslivet, idéburna organisationer och samhällsorganisationer, som arbetade direkt med över 2000 individer och täckte en befolkning på 2 miljoner människor.
Innan hon arbetade inom National Health Service och hälsovårdsforskning utbildade sig Julie Reed till kemist och biokemist. Hennes doktorsexamen (2006) är inom omrdået intelligent design och utveckling av nya cancerterapier. Julie Reed hämtar lärande och vetenskaplig praxis från dessa discipliner för att underbygga hennes inställning till sjukvårdsforskning och förbättringar.

Margit Neher har varit knuten till Högskolansimplementeringsforskning sedan år 2021.
Margit Neher har studerat implementering inom hälso- och sjukvården med forskningsprojekt som berör både den medicinska och den psykologiska kunskapsdisciplinen. Avhandlingen på Linköping Universitet (2016) inkluderade studier med fokus på individuella och kollektiva lärandeprocesser i samband med evidensbaserad praktik.
Margits Nehers nuvarande forskning handlar om följsamhet till evidensbaserade praktiker och implementering av teknik som digital vård och artificiell intelligens i hälso- och sjukvård.
Intressefokuset är att förstå och beskriva implementering i form av lärandeprocesser som leder till förändring hos individer, grupper och organisationer. Att förstå och beskriva implementeringsprocessens utfall för personal och för patienter, klienter och brukare är ett annat viktigt fokus.
Margit Neher undervisar i implementeringsvetenskap inom grundutbildning, på avancerad nivå, och på doktorandnivå i både Sverige och utomlands.

Carl Macrae är professor i organisationsbeteende och psykologi vid Center for Health Innovation, Leadership and Learning vid Nottingham University Business School
Carl Macrae är psykolog och specialiserad på ledning, styrning, reglering och förbättring av säkerhet och resiliens i komplexa sociotekniska system. Hans arbete fokuserar främst på sjukvård och transporter, med ett särskilt intresse för styrning av artificiell intelligens och autonoma system. Carl Macraes forskning använder en rad etnografiska och kvalitativa metoder för att förstå de sociotekniska källorna till risk, säkerhet, tillförlitlighet och resiliens i kritiska system; och de sociala, kulturella och organisatoriska processer som är involverade i att hantera risker och genomföra förbättringar.
Carl Macrae ger regelbundet råd till tillsynsmyndigheter och beslutsfattare i utmanande säkerhets- och riskfrågor. Han är National Professional Advisor for Patient Safety vid Englands hälso- och vårdtillsynsmyndighet, Care Quality Commission (CQC). Tidigare ledde hans arbete till en parlamentarisk utredning och efterföljande etablering av Englands nationella, lärande-fokuserade säkerhetsutredningsorgan för hälso- och sjukvård, Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB).
uppdaterad
Kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela