Sök Stäng

Utformar AI-utbildning för praktisk användning i samhället

Under hösten 2022 startar ett nytt kandidatprogram med namnet ”Tillämpad artificiell intelligens (AI)” på Högskolan i Halmstad. Den är skräddarsydd för personer som i första hand inte har intresse för ingenjörsvetenskap men som vill kunna använda AI inom till exempel sjukvård eller energiinnovation. En av programmets skapare är Verónica Gaspes, universitetslektor i datavetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Ett datachip med texten AI. Foto/illustration

”En betydande del av programmet kommer att integreras med studentens intresseområde. Det är unikt, tycker jag. Målet är att åtminstone några av dessa studenter ska hitta kopplingar mellan AI och sitt eget område, som sjukvård eller företagsekonomi.”

Verónica Gaspes, universitetslektor i datavetenskap

En betydande del av programmet kommer att integreras med studentens intresseområde. Det är unikt, tycker jag. Målet är att åtminstone några av dessa studenter ska hitta kopplingar mellan AI och sitt eget område, som sjukvård eller företagsekonomi.
Verónica Gaspes, universitetslektor i datavetenskap vid Högskolan i Halmstad

– Det finns ett behov av att utbilda människor med bred bakgrund som vill förstå hur AI kan bidra inom deras områden. Vi bestämde från början att tekniska kurser ska presenteras parallellt med kurserna om etik, kommunikation och så vidare – så att studenterna inte vid något tillfälle överväldigas av vare sig det tekniska eller icke-tekniska innehållet, säger Verónica Gaspes.

I stället för att starta med grundläggande teknik eller matematik börjar det nya programmet med kurser inriktade på olika tillämpningsområden. Studenterna kommer direkt att börja öva på att arbeta med data, reflektera över vilka frågor som kan ställas med hjälp av stora datamängder och lära sig vilken partiskhet som kan uppstå vid maskininlärning. Traditionella AI-kunskaper som statistik, matematik och datavetenskap kommer att kombineras med etik, juridik och hållbarhet.

Fokus på praktiska problem

– En betydande del av programmet kommer att integreras med studentens intresseområde. Det är unikt, tycker jag. Målet är att åtminstone några av dessa studenter ska bli kopplingar mellan AI och sitt eget område, som sjukvård eller företagsekonomi, säger Verónica Gaspes.

De tre spåren som inledningsvis erbjuds är hållbar energiteknik, näringsliv och sjukvårdsinnovation och kurserna kommer till stor del att fokusera på praktiska problem som studenterna kan stöta på när de arbetar med AI i samhället.

En kvinna tittar in i kameran. Foto

Verónica Gaspes är universitetslektor i datavetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Om CAISR

Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system (CAISR) är ett forsknings- och utbildningscentrum för AI vid Högskolan i Halmstad. CAISR finansieras av Högskolan och KK-stiftelsen med stöd från och i samarbete med svensk industri.

Forskningsfokus vid CAISR är ”medvetna” intelligenta system, det vill säga datorbaserade system som kan vara medvetna om människor, om situation och till viss del om sig själva. Sådana system kan kombinera olika informationskällor för att få en helhetsbild samt övervaka sig själva. Ämnesexpertisen inom CAISR är på signalanalys, maskinlärning och mekatronik. Forskningen har även ett fokus på samverkande system, i linje med den övergripande forskningsinriktningen vid Akademin för informationsteknologi (ITE) på Högskolan i Halmstad.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt