Sök Stäng

Stor skillnad i hälsoinnovation tack vare Bennetprofessorerna

Företagsledaren Carl Bennet har, via sitt bolag Carl Bennet AB, de senaste åtta åren stöttat Högskolan i Halmstad med medel för Bennetprofessors­programmet. Carl Bennet och Bennetprofessorerna träffades nyligen under ett seminarium på Högskolan i Halmstad med temat vad professurerna har betytt för Högskolans forskning. Under seminariet avslöjade Carl Bennet att han vill fortsätta att samarbeta med och stödja Högskolan i Halmstad.

”Vi är väldigt tacksamma för samarbetet med dig och ditt företag. Som du har sett i dag har mycket god forskning kommit som resultat av ditt stöd.”

Susanna Öhman, rektor vid Högskolan i Halmstad

1 kvinna och 3 män i rad

Carl Bennet, huvudägare till bland annat det medicintekniska företaget Getinge har under åtta år stöttat Högskolan i Halmstad genom Bennetprofessorsprogrammet. Genom programmet har fyra välmeriterade professorer rekryterats inom hälsoinnovation, ett av Högskolans två fokusområden. På bilden: Carl Bennet (tredje från vänster) samt Bennetprofessorerna Julie Reed, Per Nilsen och James Barlow. Misha Pavel, professor vid Khoury College of Computer Sciences och Bouvé College of Health Sciences vid Northeastern University i USA som var Bennetprofessor under åren 2015–2017, deltog inte vid seminariet.

Under åtta år har Carl Bennet bidragit med åtta miljoner kronor till forskning vid Högskolan i Halmstad.

– Programmet med Bennetprofessorer i sin nuvarande form avslutades den sista december 2022. Resultatet är mycket bra och vi vill berätta om detta i dag, inledde Thorsteinn Rögnvaldsson, vicerektor med ansvar för forskning och forskarutbildning vid Högskolan i Halmstad seminariet.

Under seminariet beskrevs vägen fram till forskningsprogrammet Informationsdriven vård och hur det har byggts upp inom fokusområdet Hälsoinnovation.

– Nyckelordet är samverkan, konstaterade Mattias Ohlsson, professor i informationsteknologi med inriktning maskininlärning och datamining.

Vikten av samverkan med företag, Region Halland med flera regioner och kommuner samt med andra lärosäten var en röd tråd i all de presentationer som gavs.

Hälsoinnovation i fokus

Tre av de fyra Bennetprofessorerna var på plats och berättade om sin forskning, vad som har lockat med att arbeta vid Högskolan i Halmstad och tankar inför framtiden. James Barlow är professor i teknik- och innovationsledning vid Imperial College Business School i Storbritannien och gästprofessor vid Högskolan. Han var Bennetprofessor 2018–2021. Julie Reed är gästprofessor i implementeringsvetenskap och var Bennetprofessor 2022. Per Nilsen som är professor i implementeringsvetenskap vid Högskolan i Halmstad var Bennetprofessor 2021–2022.

Julie Reed pratade bland annat om att överbrygga gapet mellan forskningen och vardagen inom sjukvården – om allt som kan ske i ”mellanrummet” – för att forskningen ska handla om rätt saker och komma till användning. Hon avslutade med att ställa den retoriska frågan: Varför Högskolan i Halmstad och Region Halland? Hon svarade att hälsoinnovation och utveckling där är i fokus, vilket det inte är på andra lärosäten.

– Det finns en motivation och ambition att vara annorlunda och påverka. Då hålls man inte ”gisslan” av att behålla allt som det är nu, status quo, utan utveckling kan ske i mellanrummet, i möten mellan forskning och praktik, sade Julie Reed.

På frågan varför Högskolan i Halmstad är intressant de kommande åren, svarade Per Nilsen bland annat:

– AI-implementering inom hälso- och sjukvård ökar, men många utmaningar återstår och Högskolan ligger i framkant för att förstå problem och leverera lösningar. Högskolan har många nära samarbeten, och samverkan är något som forskningsfinansiärer trycker alltmer på. Högskolan har också förstått att man behöver fokusera och prioritera för att lyckas nå en nationell position.

Region Halland, lyfts i många sammanhang fram som föregångare inom informationsdriven vård och har nära samarbete med Högskolan i Halmstad. Magnus Clarin, forsknings- och utbildningschef på Region Halland, deltog på seminariet.

– Vår ambition är att skapa en organisation som är datadriven och med bättre värde för patienten i slutänden, sade Magnus Clarin.

Gå vidare tillsammans

Avslutade seminariet gjorde Carl Bennet själv. Precis dessförinnan hade Susanna Öhman, rektor vid Högskolan i Halmstad, konstaterat att inte alla lärosäten har vänner som Carl Bennet.

– Vi är väldigt tacksamma för samarbetet med dig och ditt företag. Som du har sett i dag har mycket god forskning kommit som resultat av ditt stöd, sade Susanna Öhman.

Carl Bennet berättade att Högskolan i Halmstad är väldigt speciellt för honom. Den har varit en väg in i akademin för honom och har bidragit med kunskap och respekt.

– Vi ska naturligtvis prata om hur vi ska gå vidare tillsammans, sade Carl Bennet och fortsatte:

– Jag hör mycket gott om Högskolan i Halmstad. Världen runt om oss blir inte bättre än hur vi arbetar för den och i den. Högskolan och Regionen är starka. Men Sverige måste bygga mer för att kunna konkurrera och utveckla samhället. Jag vill gärna vara med och bidra till en liten del av det, avslutade Carl Bennet.

Text: Kristina Rörström
Bild: Ida Fridvall

gruppbild på herrar och damer

Under Bennetseminariet, som summerade de åtta årens utveckling och resultat inom programmet, samlades Thorsteinn Rögnvaldsson, vicerektor, Per Nilsen, professor, Petra Svedberg, professor, Mattias Ohlsson, professor, Julie Reed, professor, Magnus Holmén, professor, Carl Bennet, företagsledare (Getinge AB m.fl.), Susanna Öhman, rektor, Jens Nygren, professor, Magnus Clarin, forsknings- och utbildningschef (Region Halland), James Barlow, professor, och Harald Castler, ordförande i högskolestyrelsen.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt