Sök

40 år med förskollärare i Halmstad (minst)

Förskollärarutbildningen lade till stor del grunden för Högskolan i Halmstad. Häromdagen firades förskollärarutbildningens 40-årsjubileum med återblickar, framåtblickar, mingel och musik. På plats fanns studenter, lärare, personal, verksamma förskollärare och gästföreläsare.

Två män pratar inför publik. Foto.

Björn Sterner och Lennart Andreasson var med från starten och grundade bland annat förskollärarutbildningen. De menade att det var mycket hårt arbete och även tillfälligheter som gjorde att utbildningen hamnade i Halmstad från början. De berättade också att söktrycket var enormt.

"Utbildningen var kreativ och på den vägen har det fortsatt."

– Det känns kul att förskollärarutbildningen lade grunden för Högskolan i Halmstad, sade Karin Davidsson, programansvarig för utbildningen tillsammans med Carina Stenberg, biträdande programansvarig.

Redan 1973 startade en förskollärarutbildning i Halmstad. Halmstad var försöksort för den nya utbildningen, som innebar att barnskötare skulle utbildas till förskollärare. Den nya och näst intill revolutionerande högskoleutbildning för förskollärare utgjorde början till det som skulle bli en självständig högskola i Halmstad tio år senare. Innovationen låg i det helt nya sättet att se på barn, barnomsorg och utbildning av dem som skulle sköta omsorgen om barnen, enligt skriften Perspektiv på innovation vid Högskolan i Halmstad.

– Det har varit spännande att få följa utvecklingen av förskollärarutbildningen i Halmstad, sade Carina Stenberg.

Utbildningen var innovativ redan från början.

– Den var kreativ och på den vägen har det fortsatt. Vi är ensamma i landet om den estetiska profilen. Vi får också höra av studenterna att de sökte sig till Högskolan i Halmstad för att det är hög kvalitet på utbildningen, sade Karin Davidsson.

Inbjuden föreläsare till jubileet, och som pratade om vikten av förskolläraryrket, var Tomas Kaya, förskolpedagog som kämpar för att stärka förskolans uppdrag bland annat genom föreläsningar och närvaro på sociala medier.

– Det var studenterna som önskade att han skulle komma, berättade Karin Davidsson.

Firandet avslutades med mingel, sorl och fika till jazziga toner från en orkester, bestående av lärare och forskare vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle.

– Vi har ju den kompetensen, konstaterade Karin Davidsson.

Text: Kristina Rörström
Bild: Helena Bengtsson

En man pratar engagerat inför publik. Foto.

Tomas Kaya var inbjuden inspirationsföreläsare. Han vill vara barnens röst och trygga boj. Han berättade bland annat att han som barn hade en förskollärare som betydde otroligt mycket för honom.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt