Sök Stäng

Konst till vilken nytta – om estetikens roll i lärande och utbildning

Konsten rör sig i gränslandet mellan det välbekanta och det nyskapande, mellan underhållning och provokation. I detta panelsamtal utforskar vi konstens roll i utbildning och lärande. Ska konst och skapande användas som verktyg för att förmedla kunskap och utveckla förmågor – eller har de estetiska processerna ett egenvärde som förtjänar större plats i undervisningen?

Med exempel från spel, bild, film, dans och musik diskuterar vi konstens dubbelhet, dess nytta och nödvändighet, samt hur vi kan tänka kring dess betydelse i en orolig tid.

Två personer målar. Foto

Medverkande

Jonas Linderoth. Foto

Jonas Linderoth

Jonas är professor i ämnena Pedagogik och MEB (medier, estetik och berättande) och har i sin forskning ställt frågor om datorspelens relation till lärande och kognition. Han är utsedd till distinguished scholar av forskningsorganisationen DiGRA (Digital Games Research Association). Jonas är för närvarande verksam vid Göteborgs universitet och tillträder som gästprofessor vid Högskolan i Halmstad i september 2025.

Märtha Pastorek Gripson. Foto

Märtha Pastorek Gripson

Märtha är fil.dr i estetiska uttrycksformer och universitetslektor i estetik och innovation med inriktning mot förskolepedagogiskt arbete vid Högskolan i Halmstad. Med ett förflutet som danslärare och skolledare inom olika skolformer har hennes forskningsintresse kommit att röra sig såväl på en strukturell som klassrumsnära nivå. Hennes forskning har fokus på genus, estetik, dans, styrdokument och förskollärarutbildning. Hon är också medlem i det nystartade nätverket för Kulturskolerelaterad forskning.

Björn Sjödén. Foto

Björn Sjödén

Björn är fil.dr i kognitionsvetenskap och universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han har också en fil.kand. i filmvetenskap, en grundutbildning i psykoterapi och ett intresse för kreativt skrivande. Björns forskning fokuserar på hur analoga och digitala verktyg kan kombineras för att förbättra undervisning och lärande. Ett aktuellt projekt handlar om relationen mellan datorspelande och akademiskt lärande.

Marie Gerhardsdotter Bloemer. Foto

Marie Gerhardsdotter Bloemer

Marie är verksam konstnär och ateljérista. Hon är utbildad vid Reggio Emilia-institutet i Stockholm och har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med barns estetiska språk. I sin roll som ateljérista inom förskola och skola har hon arbetat som både estetisk pedagog och verksamhetsutvecklare. Med stort engagemang har hon drivit arbetet med att främja barns skapande, utforskande och experimenterande inom en rad olika uttrycksformer – såsom bild, form, dans, musik och olika material. Hennes arbete syftar till att bredda barns lärande och kunskapande genom estetiska processer.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt