Sök

Gränsernas Europa: Ett panelsamtal med Alice Petrén

Gränser har stått i fokus under flera av de senaste årens europeiska kriser och händelser. Alice Petrén, som under många år var Sveriges Radios migrations- och Sydeuropakorrespondent, delar med sig av sina erfarenheter av gränsområden – med särskilt fokus på Frontex.

De senaste årens kriser och händelser inom Europa har skapat ännu tydligare gränser. Under flyktingkrisen 2015 centrerades mycket av mediernas rapportering kring olika landsgränser. Under covid-19-pandemin stängdes gränser. Kriget i Ukraina och flyktingströmmen över gränserna mot Polen, Ungern och andra grannländer blev snabbt en av de stora frågorna.

Inom Europa är Frontex den gemensamma myndigheten som sköter samarbetet mellan europeiska länder när det gäller bevakning av EU:s yttre gränser. Kritik har riktats mot Frontex för att myndigheten verkar för ett ”Fästning Europa”, ett Europa som stänger ute människor och vänder sig inåt. Andra ser att ett bättre samarbete är nödvändigt för att kunna upprätthålla säkerhet och den inre ekonomiska marknaden. För många svenskar är myndigheten dock helt okänd.

Alice Petrén var under många år Sveriges Radios migrations- och Sydeuropakorrespondent. I ett panelsamtal delar hon med sig av sina erfarenheter av gränsområden och vad det innebär att korsa gränser, med särskilt fokus på Frontex.

Medverkar gör också Sara Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, som forskar om gränsregioner och gränser. Hon ger en överblick av forskningsläget. Fler medverkande tillkommer.


Porträttbild på kvinna som tittar in i kameran.

Alice Petrén. Bild: Sveriges radio

Mer information

Tid: 6 december 2022, klockan 15.30–17.00

Plats: Högskolan i Halmstad, alternativt digitalt via länk

Anmälan krävs: Anmälan görs i formuläret nedan (öppnar inom kort)

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt

  • event@hh.se

Vill du ha nyheter från Ideas?