Sök

Kompletterande pedagogisk utbildning var en riktig jackpot för Dana Varga

Att hitta ett nytt sätt att arbeta med sina intressen kan vara en fantastisk upptäckt. Så var det för Dana Varga som mitt i livet skolade om sig. Efter bara 1,5 år var hon utbildad ämneslärare och hade anställning klar redan innan examen.

Glad över att vara gymnasielärare

Dana Varga hade forskat och arbetat som civilingenjör inom telekom-industrin under många år, så visst var det lite av en omställning att sätta sig i skolbänken igen. Men det gick snabbt över. Hon kom snabbt in i studierna och i dag är hon väldigt glad över att arbeta som gymnasielärare.

– Att utbilda mig till ämneslärare har verkligen varit en jackpot. För mig är undervisandet ett spännande sätt att hålla mig ung, genom att jag får diskutera och samarbeta med unga hjärnor. Och känslan när en elev utbrister ”nu förstår jag äntligen det här” eller ”vilken rolig lektion” – det är en enorm bekräftelse! Det får mig att sväva tio centimeter ovanför marken, berättar Dana Varga.

Kvinna med axellångt vitt hår och svart väst står framför ett fönsterparti med blå karmar.

Dana Varga var forskare och ingenjör inom telekomindustrin, i dag undervisar hon i matematik och fysik på gymnasiet. Bild: Ida Fridvall

Dana Varga

Utbildning: Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) – ämneslärare gymnasieskolan

Tidigare utbildning: Civilingenjörsexamen inom teknisk fysik från KTH, teknologie licentiat från KTH.

Yrkesbakgrund: Forskare och ingenjör inomtelekomindustrin.

En spännande tid

Hon tillhörde den första kullen studenter som läste kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Högskolan i Halmstad. Det var en spännande och utvecklande tid som hon ser tillbaka på med värme.

Mixen av teori och praktik är en av utbildningens stora fördelar enligt Dana Varga. Seminarierna är pedagogiska och anpassade efter yrkets utmaningar och redan från första terminen har man praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning. Hon tycker att teorin och praktiken ger bra förberedelse inför yrkeslivet. Den trygghet som studenterna får genom bra stöd är också viktig.

– Lärarna på utbildningen var erfarna, engagerade och fanns alltid tillhands. Under den verksamhetsförlagda delen av utbildning har man, förutom stödet från Högskolan, också en handledare på skolan där man praktiserar, berättar Dana Varga.

”För mig är undervisandet ett spännande sätt att hålla mig ung, genom att jag får diskutera och samarbeta med unga hjärnor. Och känslan när en elev utbrister ’nu förstår jag äntligen det här’ eller ’vilken rolig lektion’ – det är en enorm bekräftelse!”

Dana Varga

Intressanta diskussioner

Det är ofta stor bredd bland studenterna som läser KPU, sett både till ålder och yrkesbakgrund. Så var det även i Danas klass och hon minns att det blev många intressanta diskussioner och samarbeten.

Dana Varga har också varit tillbaka på Högskolan efter examen för att prata med andra som funderar på att söka utbildningen.

– Den kompletterande pedagogiska utbildningen är en bra väg till läraryrket och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Är man nyfiken på att arbeta med människor, ledarskap och gruppdynamik och samtidigt få använda sina kunskaper, då tycker jag definitivt att man ska söka, säger Dana Varga.

uppdaterad

Kontakt

Dela