Sök

Studenter i internationell drönartävling

I maj 2018 deltog sex studenter från tre olika ingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad i en internationell drönartävling i Arizona, USA. Drönaren var ett resultat av studenternas examensarbeten. Tävlingen slutade med en prestigefull andraplats och en särskilt utmärkelse för bästa drönardesign.

Studenterna Patrick Karlsson, Emil Johansson, Marcus Rodén, Jakob Carlsén, Anders Bogga och Emil Andersson konstruerade en avancerad självflygande drönare som automatiskt kunde hämta en annan drönare. Tävlingen pågick under flera månader med olika delmoment. Studenterna från Halmstad var det enda lag utanför USA som lyckades kvalificera sig till finalen i Arizona. Den gick ut på att söka av ett specifikt område för att identifiera en annan drönare, plocka upp den och flyga den till en avlämningsplats. Projektet gjordes inom ramen för studenternas examensarbeten.

På plats under finalen i Arizona fanns även lag från tre amerikanska universitet: Embry-Riddle Aeronautical University – som vann tävlingen – samt Vanderbilt University och University of Pennsylvania.

Halmstadstudenterna fick under tävlingen utmärkelse för bästa design av sin drönare med motiveringen: ”Högskolan i Halmstad var mycket nära att avsluta uppdraget autonomt, och med tanke på deras komplexa och sofistikerade drönardesign, så var deras andraplats en mycket välförtjänt prestation” .

”Resan bestod av tuffa, men väldigt roliga dagar. Det var fantastiskt kul att vara där och träffa studenter från andra universitet och se hur de hade konstruerat sina drönare”

Marcus Rodén, elektroingenjör och en av studenterna från Högskolans lag

Tre olika ingenjörsprogram

Drönarprojektet var en del av studenternas examensarbete. Sommar 2018 tog de examen från tre olika högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad. Patrick Karlsson och Emil Johansson är numera färdiga dataingenjörer, Marcus Rodén och Jakob Carlsén är elektroingenjörer och Anders Bogga samt Emil Andersson är mekatronikingenjörer. Studenternas tre olika kompetensområden krävdes för att skapa drönaren. Datakillarna hade ansvar för att drönaren ska kunna söka, hitta och landa genom analys av bilder från drönarens kamera. Mekatronikstudenterna stod för design och konstruktion av drönaren och dess gripklo, medan sensorer och navigation har utvecklats av de två elektroingenjörerna.

Ett foto på sex yngre män som står på två rader.

På över raden från vänster står Emil Andersson, Emil Johansson, Marcus Rodén och Jakob Carlsén. På nedre raden sitter Patrick Karlsson och Anders Bogga.

”Från att aldrig tidigare jobbat med drönare så har de på kort tid lyckats utveckla en självflygande drönare som är avancerad inom alla tre områden – elektroteknik, mekatronik och datateknik.”

Wojciech Mostowski, handledare

uppdaterad

Kontakt

Dela