Sök Stäng

Studenters visioner ska sätta Prins Bertils stig på världskartan

En skejtpark, en kärlekspir och en höghöjdsbana är några av många kreativa förslag som kan lyfta Prins Bertils stig i Halmstad, menar studenterna på Högskolan i Halmstads sommardesignkurs. De fick i uppdrag av Destination Halmstad att utveckla Prins Bertils stig till ett attraktivt utflyktsmål som ska locka besökare från hela världen.

Fem studenter poserar bakom ett bord och ler mot kameran. På bordet har de ställt fram prototyper som de har skapat. Foto.

Studenterna Mathias Nyman, Simon Persson, Petter Ragnarsson, Daniella Jakobsson och Phelicia Holmsten har skapat flera prototyper på kursen Fab Lab sommardesignprojekt.

”Kursen är till för alla som är nyfikna och vill lära sig. Design finns i oss alla, oavsett vilken utbildningsbakgrund man har.”

Mathias Nyman, kursdeltagare

Varje sommar arrangeras en designkurs i Högskolans Fab Lab – ett av Nordens mest välutrustade labb och digitala makerspace. Under tio veckor samlas studenter från hela Sverige för att lära sig hur produktutvecklingsprocessen går till. Kursen genomförs i nära samarbete med en lokal intressent och fokuserar på samhällsutmaningar kopplade till framtidens smarta städer. Destination Halmstad, som arbetar med att utveckla Halmstad som besöks-, mötes- och evenemangsdestination, stod för 2024 års utmaning.

– Vi vill utveckla Prins Bertils stig till en exportmogen produkt och stärka vår och Visit Hallands vision om att bli norra Europas bästa kustdestination, säger Johan Persson Klapping, destinationsutvecklare med fokus på natur, kust och hav på Destination Halmstad.

Johan Persson Klapping berättar att de redan år 2021 genomförde en förstudie för ett sådant projekt. De identifierade då sex hubbar längs leden Prins Bertils stig: Halmstads slott, Västra stranden, Simstadion Brottet, Grötvik, Tylösand och Möllegård.

– Hubbarna utvecklas och är starka var för sig, och knyts samman av leden och blir då ännu starkare, säger Johan Persson Klapping.

Från aktivitetsapp till höghöjdsbana

En av studentgrupperna på sommardesignkursen, bestående av Simon Persson, Daniella Jakobsson, Phelicia Holmsten, Petter Ragnarsson och Mathias Nyman, fokuserade i sitt arbete på tre av fyra hubbar: Västra stranden, Simstadion Brottet, Möllegård – och på stigen. Med förundersökningen som utgångspunkt utvecklade de produkter för att locka besökare året runt. Arbetet resulterade i tre fysiska och en digital prototyp.

– Västra stranden saknar bekvämligheter och aktiviteter, så vi har tagit fram förslag på tre grillplatser som vi vill ska placeras på en äng. Grillplatserna, som är döpta till Nord, Syd och Väst, kombinerar vindskydd och grillmöjligheter. Konceptet kallar vi Tre hjärtan grillplats, förklarar Simon Persson.

Tre prototyper på grillplatser. Foto.

Grillplatserna Nord, Syd och Väst.

För Simstadion Brottet har gruppen designat en betongplatå avsedd för matvagnar, uppvärmda träbänkar och tak som skyddar från sol, vind och regn. I Möllegård, omgiven av ett naturreservat, föreslår studenterna en fyra meter hög höghöjdsbana – kallad Trädtoppen. Tanken är att besökare ska kunna gå ovanpå och under banan, som i förslaget har bänkar vid utkiksplatser med vyer över både skog och betesmarker. Inspirationen har delvis kommit från den skånska turistattraktionen Nimis, som lockar många besökare varje år trots minimal marknadsföring.

– Vi vill skapa något som är så häftigt och unikt att turister väljer att komma hit bara för att uppleva det. Likt Nimis vill vi att besökarna själva står för exponeringen, säger Mathias Nyman, och presenterar gruppens sista lösning, den för stigen:

– Vi har också utvecklat appen PB Challenge för att skapa engagemang hos besökarna. I appen kan erbjudanden och rabatter på närliggande kaféer och restauranger finnas, men huvudfokus ligger på fysiska utmaningar som motiverar besökare att utforska hela stigen. En av utmaningarna kan exempelvis vara att ta sig mellan två hubbar på snabbast tid för att hamna på en topplista.

Designkurs för alla bakgrunder

Designkursen är uppbyggd på samma sätt varje år – fyra veckor med föreläsningar och datainsamling, följt av sex veckor med fokus på design, med en ny uppdragsgivare varje gång. Tidigare år har företag som bastutillverkaren Tylö och återvinningsjätten Stena Recycling stått för uppdragen.

– Kursen är till för alla som är nyfikna och vill lära sig. Design finns i oss alla, oavsett vilken utbildningsbakgrund man har, säger Mathias Nyman, som studerar programmet Byggingenjör.

Simon Persson, som före sommaren avslutade Tekniskt basår för att börja på Utvecklingsingenjörsprogrammet, berättar om mångfalden bland gruppens bakgrunder:

– Phelicia pluggar juridik vid Stockholms universitet och Daniella pluggar till grundskollärare här på Högskolan i Halmstad. Resten av oss har teknisk bakgrund.

”Tänk att vi får CSN för detta”

Gruppen förklarar att gruppdynamiken har varit stark, och studenternas blandade kompetenser visade sig komplettera varandra väl genom hela produktutvecklingsprocessen – från idégenerering till slutlig rapport. Den största utmaningen var byråkratin, då gruppen behövde kontakta både Länsstyrelsen och Halmstads kommun för att följa de nödvändiga kraven. Att beräkna budgeten var också en tidskrävande process. Trots utmaningarna är gruppen nöjd med kursen.

– Att arbeta med höghöjdsbanan var definitivt det roligaste! Tänk att vi får CSN för att göra detta, säger Simon Persson.

Prototyp av en höghöjdsbana omringad av skog. Foto.

Höghöjdsbanan Trädtoppen.

Uppdragsgivaren är mycket imponerad av studenternas förslag, och skulle gärna vilja se att majoriteten förverkligas.

– Jag kommer med glädje att visa förslagen i de olika arbetsgrupperna där vi jobbar med Prins Bertils stig. Jag tänker att förslagen kommer att ge inspiration och bidra till nytänkande. Och vem vet, kanske står någon av produkterna, eller något liknande, längs stigen om några år, avslutar Johan Persson Klapping.

Text och bild: Katarina Tran

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt