Professionell idrottskarriär och arbetsliv
Du som är elitsatsande idrottare eller har ambitionen att verka inom idrott behöver både ha möjlighet att träna och ha kunskaper om hur människor får ut det mesta av sin potential. Professionell idrottskarriär och arbetsliv förbereder dig för ett framtida yrkesliv samtidigt som du kan satsa helhjärtat på att lyckas med din nuvarande idrottskarriär.
Om utbildningen
Vad läser du inom programmet?
Det ställs höga kunskapskrav på dig som vill satsa på en elitidrottskarriär, antingen som aktiv idrottare eller som ledare. Du behöver ha goda kunskaper inom flera områden, som till exempel effektiva träningsmetoder, träningsplanering, metoder för återhämtning, stresshantering i samband med tävling och vad som är viktigt under en skadeperiod. De kunskaperna har du också nytta av om du är intresserad av tränaruppdrag, av strategiska eller operativa ledaruppdrag eller av flera andra yrken som har fokus på människor.
På utbildningen Professionell idrottskarriär och arbetsliv utvecklar du kunskaper inom idrottsrelaterade områden som idrottspsykologi, idrottsbiomekanik och idrottsfysiologi. Du tillämpar kunskaperna på ditt eget idrottsutövande och i samverkan med andra idrottare ger du dig själv förutsättningar för en långsiktigt hälsosam och hållbar karriär.
Utbildningen ger dig förutsättningar att skapa en annan karriär, parallellt med och efter din idrottskarriär. Många idrottsrelaterade kunskaper kan du överföra till andra områden i yrkeslivet, till exempel från kurser som handlar om utveckling av individer, grupper och organisationer. Du får grundläggande kunskaper inom ekonomi, juridik och strategisk kommunikation, som du har nytta av både i det professionella idrottsutövandet och i arbetslivet.
Lärarna på utbildningen är HBTQ-diplomerade.
Hur ser programmets upplägg ut?
Vi vill att du ska ha goda möjligheter att träna, tävla, eller coacha vid sidan av studierna. Därför har vi valt att lägga tre års studier över en fyraårsperiod. Vi skapar ett ännu mer flexibelt upplägg genom att erbjuda studier helt på distans, så att du kan tillgodogöra dig utbildningen oavsett vart du befinner dig i världen.
Under utbildningen läser du tillsammans med aktiva utövare och ledare från olika idrotter. Det skapar en unik lärmiljö där du utbyter värdefulla akademiska och idrottsliga erfarenheter med andra studenter.
Från och med hösten 2023 tillhandahåller vi utbildningsplatser på distans upptill den ordinarie verksamheten i Halmstad. Det är alltså möjligt att läsa utbildningen både från Campus i Halmstad, och på distans, alternativt använda sig av båda studieformerna för att utbildningen ska bli så flexibel som möjligt.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
* ingår i huvudområdet idrottsvetenskap
År 1
- Karriärutveckling inom elitidrott, 15 hp*
- Anatomi och biomekanik inom idrott, 7,5 hp
- Fysiologi och nutrition inom idrott, 15 hp
- Träningsplanering inom idrott – från teori till praktik, 7,5 hp
År 2
- Idrottspsykologi inriktning prestation, 7,5 hp*
- Hållbar och hälsosam idrottskarriär, 15 hp*
- Företagsekonomiska grunder, 7,5 hp
- Forskningsmetodik – idrottsvetenskap I, 7,5 hp
- Juridisk grundkurs i idrottsjuridik, 7,5 hp
År 3
- Ledarskap och arbetsorganisation inom idrott och arbetsliv, 7,5 hp*
- Projektledning och grupputveckling inom idrott och arbetsliv, 7,5 hp*
- Att förstå och arbeta med mångfald, 7,5 hp*
- Strategisk kommunikation, 7,5 hp
- Vetenskapsteori – idrottsvetenskap, 15 hp*
År 4
- Forskningsmetodik – idrottsvetenskap II, 7,5 hp *
- Examensarbete – idrottsvetenskap, 15 hp*
- Utveckling av individ inom idrott och arbetsliv, 7,5 hp*
- Verksamhetsförlagda studier, 7,5 hp
- Idrottarens karriär i en mångkulturell värld, 7,5 hp*
Programansvarig berättar
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning tillsammans med engagerade lärare och studenter.
Under utbildningen kan du träna i närområdet – Högskolan i Halmstad har moderna träningslokaler på sitt campus. Du har tillgång till Hälsolabbet, ett labb som är utvecklat för att underlätta kreativt och innovativt lärande. Hälsolabbet har attraktiva studiemiljöer och beteendevetenskaplig labbverksamhet. Du som är aktiv inom golf, bordtennis eller tyngdlyftning har också tillgång till de elitmiljöer som förbunden har upprättat i Halmstad tillsammans med Högskolan och Halmstads kommun.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i idrottsvetenskap.
Vad kan du jobba med?
Professionell idrottskarriär och arbetsliv ger dig goda förutsättningar att vara verksam som professionell idrottsutövare medan du studerar. Dessutom är idrottsbranschen en stor industri med många spännande arbetsuppgifter också efter att du har avslutat dina studier och din elitkarriär. Inriktningen på både idrott och arbetsliv och de grundläggande kunskaper som du får inom media- och kommunikationsvetenskap, juridik och psykologi öppnar karriärmöjligheter för dig också utanför idrottsbranschen. Utbildningens unika inriktning på idrott och arbetsliv ger dig förutsättningar att arbeta med att utveckla såväl dig själv som andra individer, grupper och organisationer, både inom och utanför idrotten.
Tidigare studenter arbetar som idrottsansvarig för golfklubb, produktspecialist, fystränare, säljchef, utbildningsansvarig, egen företagare, universitetslärare, entreprenörscoach och PGA-tränare.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i nordisk välfärd, 60 hp, Masterprogram i hälsa och livsstil samt kursen Att arbeta som idrottspsykologisk rådgivare, 30 hp.
Studera utomlands
I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv kan du kan du läsa kurser motsvarande delar av programmet eller skriva ditt examensarbete utomlands.
Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt.
Läs mer om att studera utomlands Länk till annan webbplats.
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Möt våra studenter och våra tidigare studenter
Elice och William berättar om elitidrottsmiljön i golf
Elice Fredriksson och William Leu kombinerar studier med idrott. I den här filmen berättar de hur dagarna för en RIU-student i elitidrottsmiljön ser ut.
Plugga och elitsatsa på golf i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Elin är ryttare och student
Elin Mattsson elitsatsar på dressyr, en gren inom ridsport, och läser Professionell idrottskarriär och arbetsliv. Hon drömmer om att antingen ha en egen verksamhet eller att bli coach eller tränare med egna hästar.
Elice Fredriksson får stipendium av Svenska Golfförbundet
Golfspelaren och studenten Elice Fredriksson har tilldelats Göran Zachrisson-stipendiet. Stipendiet ger henne möjligheten att testa sina färdigheter mot naturens och konkurrenters krafter i en tävling på de brittiska öarna.
Victor Svensson är student och ishockeyspelare
Victor Svensson är elitidrottare i Tyskland och pluggar Professionell idrottskarriär och arbetsliv på Högskolan i Halmstad. Eftersom Högskolan i Halmstad är ett Riksidrottsuniversitet möjliggör det för flexibla studier.
Alumn startar jämställd golftävling
Världens första jämställda golftävling spelas på Tylösand i Halmstad i sommar och en av initiativtagarna är Henrik Hilford Brander, alumn från Högskolan i Halmstad.
Alumn från Högskolan initiativtagare till världens första jämställda golftävling
Rasmus Lia är student och golfspelare
Rasmus Lia är professionell golfspelare och pluggar Professionell idrottskarriär och arbetsliv. Eftersom Högskolan i Halmstad är ett Riksidrottsuniversitet möjliggör det för flexibla studier.
Följ programmet på Instagram
Programansvariga och studenter på Professionell idrottskarriär och arbetsliv visar vad som händer i programmet.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2024
BI: 13,40
BII: *
HP: *
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
12904
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet samt 400 poäng i ämnet specialidrott, varav minst 100 poäng idrottsspecialisering, från ett Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU) eller motsvarande.
Urvalsregler:
Till utbildningen Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 hp tillämpas ett alternativt urval till en tredjedel av platserna. Övriga platser fördelas jämnt mellan betyg och högskoleprov. Det alternativa urvalet baseras på idrottsmeriter, som ska kunna styrkas med dokumentation, och plan för fortsatt idrottsutövande på professionell nivå. För att kunna vara med i denna urvalsgrupp måste den sökande skicka in ett personligt brev senast 15/4. Instruktioner för det personliga brevet finns på programmets hemsida på hh.se (du kan även kontakta studierektor eller studievägledare). Där finns även information om vart brevet ska skickas.
Mer information om urvalsregler.Obligatoriska sammankomster:
0
Undervisningstid:
Blandade tider
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.