ULF – utbildning, lärande, forskning
ULF – utbildning, lärande, forskning – handlar om att starta och genomföra forskningsprojekt i nära samarbete med skolan. Forskare tillsammans med förskollärare, lärare eller annan skolpersonal ska bedriva forskningsprojekt tillsammans.
Om ULF
ULF är en riksomspännande försöksverksamhet kring praktiknära skolforskning som genomförs på uppdrag av regeringen.
Syftet med ULF-projektet vid Högskolan i Halmstad är att initiera och genomföra forskningsprojekt i nära samarbete med skolor och anställda inom skolan i regionen.
En bärande idé är att utveckla modeller och strukturer för att både involvera yrkesverksamma lärare och lärarstudenter i forskningen (praktiknära) och att sprida resultatet av forskning till de verksamheter den berör (praktikutvecklande). Detta ligger i linje med redan etablerad forskning vid Högskolan i Halmstad, som i flera år bedrivit just praktiknära forskning inom skolans område.
Inom ULF kommer flera olika delprojekt att bedrivas parallellt. Forskare på Högskolan i Halmstad ska inom ULF arbeta tillsammans med lärare inom ett intresseområde som identifierats av verksamhet och skolhuvudmän. Forskning bedrivs med andra ord med utgångspunkt i ett faktiskt verksamhetsbehov och forskningen ska bygga på frågeställningar som har formulerats i dialog med lärare eller annan verksam personal inom skolan. På så vis får:
- verksamheten inspel till sitt pågående utvecklingsarbete,
- beprövad erfarenhet och vetenskapliga perspektiv mötas, och
- lärosätet stärker kvalitén på det praktiknära fokus som eftersträvas i utbildning och forskning.
Genom att bygga praktiknära forskning i nära samarbete med skolhuvudmännen kan gapet mellan teori och praktik överbryggas. På så sätt kan forskningen bidra till att utveckla skolans och lärarutbildningens praktik.
Bakgrund
ULF-satsningens bakomliggande huvudfokus, det vill säga att sprida framgångsrika modeller för samverkansdriven och praktikutvecklande forskning, innebär att kommunikation är centralt i projekten.
Högskolan i Halmstad är ett av 25 lärosäten som medverkar i försöksverksamheten och som alla tecknar regionala och lokala ULF-avtal om samverkan med skolhuvudmän eller kommuner. De 25 lärosätena är indelade i fyra noder där Högskolan i Halmstad tillhör Karlstad-noden tillsammans med Högskolan Väst, Karlstads universitet och Linköpings universitet.
Tre faser
Sammanfattningsvis inkluderar ULF:s Högskolan i Halmstad-modell tre huvudsakliga faser under åren 2022-2024. De är inte alls skilda från varandra, utan äger rum under en kontinuerlig uppbyggnad som sker under projektets gång.
- Behovsinventering och initiering av forskning
- Forsknings- och utvecklingsdialoger och idéspridning – dialogdagar
- Plattform för paketering, kommunikation och spridning av resultat
Om projektet
Projektperiod:
ULF är en nationell försöksverksamhet som genomförs på uppdrag av regeringen mellan år 2017 och 2021, och som nu förlängs till 2024 som en övergång till permanent verksamhet.
Finansiär:
Regeringen
Projektledare/forskare:
- Emma Edstrand
- Per Högström
- Katharina Jacobsson
- Jaana Nehez
Samverkanspartner
25 lärosäten som är indelade i fyra noder där Högskolan i Halmstad tillhör Karlstad-noden tillsammans med Högskolan Väst, Karlstads universitet och Linköpings universitet.
Samarbete
Frågor om ULF och idéer om samverkan från olika intressenter mottages med intresse:
- Är du lärare, rektor eller har en annan roll vid en skola i regionen (i vid bemärkelse) och är intresserad av ULF?
- Är du forskare inom Högskolan i Halmstad och intresserad av ULF?
Kontakta Claes Malmberg, projektledare för ULF vid Högskolan i Halmstad, via epost eller telefon, med en idé (se nedan) eller för att gemensamt diskutera en idé med oss.
Mer om ULF
Läs mer på ulfavtal.se Länk till annan webbplats.
ULF på Högskolan Väst Länk till annan webbplats.
ULF på Karlstad universitet Länk till annan webbplats.
ULF på Linköpings universitet Länk till annan webbplats.
Regeringsbeslut: Uppdrag om försöksverksamhet med praktiknära forskning Länk till annan webbplats.