Sök

Elitidrottsstudenter vid Högskolan i Halmstad presterar bättre än genomsnittet

Fyra år har gått sedan Högskolan i Halmstad blev ett riksidrottsuniversitet (RIU) med möjlighet att stödja elitidrottare, som både vill utöva sin idrott och studera, och på så vis satsa på dubbla karriärer. Antal RIU-studenter har ökat för varje år och de presterar på en hög nivå, både i sina studier och i sina idrotter.

"Undersökningen visar att Högskolan i Halmstads stöd kring dubbla karriärer fungerar. Vi som arbetar med dubbla karriärer skapar och utvecklar stödet tillsammans med programansvariga och examinatorer, och i bra dialog med studenterna"

Urban Johnson, projektledare för Riksidrottsuniversitetet

– Att studera och samtidigt satsa på sin idrott är som att ha två heltidsjobb. Det krävs mycket planering av individen för att det ska fungera. Därför har vi utvecklat ett stödsystem som gör att vi kan anpassa studiegången för att underlätta för dubbla karriärer, säger Urban Johnson, professor och projektledare för Riksidrottsuniversitetet.

Stödsystemet baseras på forskning från Högskolan i Halmstad och varje år görs undersökningen RIU-/EVL-barometern bland elitidrottsstudenter. Den senaste undersökningen från 2021 visar att elitidrottande studenter vid Högskolan i Halmstad presterar på hög nivå i sina studier och tar fler högskolepoäng än den genomsnittliga studenten nationellt.

– Undersökningen visar att Högskolan i Halmstads stöd kring dubbla karriärer fungerar. Vi som arbetar med dubbla karriärer skapar och utvecklar stödet tillsammans med programansvariga och examinatorer, och i bra dialog med studenterna, säger Urban Johnson.

Det är inte enbart i sina studier som studenterna presterar på hög nivå. Flera av dem har också tagit medaljer i sina idrotter under åren:

– Vi har studenter som har vunnit SM inom både bordtennis och volleyboll det senaste året. Det är såklart extra roligt när de presterar på topp även i sina idrotter.

Kvinna klädd i idrottskläder och pingisrack på sin vänstra sida och i en svart blus på sin högra. Fotomontage.

Erika Fronth är en av våra framgångsrika elitidrottsstudenter som i år tagit SM-guld i damdubbel, SM-brons i mixed dubbel samt SM-silver för lag i bordtennis.

Goda möjligheter till jobb efter idrottskarriären

Den idrott som flest elitidrottare vid Högskolan i Halmstad utövar är volleyboll. Det är emellertid stor spridning bland idrotter, där många är lite mindre. Idrotterna som studenterna representerar är para-golf, ridsport, bordtennis, innebandy, bandy, handboll, kanot, fotboll, skateboard, motocross, basket och vattenskidor. Studenterna finns inom olika utbildningsområden på Högskolan, och läser både program och fristående kurser. Främst finns elitidrottarna inom idrottsprogrammen, och även ekonomprogrammen är populära.

Flera av studenterna som har satsat på sin idrott under studierna har fått jobb inom idrotten efteråt. Det finns bland annat ett par förbundskaptener och någon utbildningsansvariga i idrottsförbund.

– Det finns många möjligheter till jobb inom idrotten och idrottsförbunden. Att ha varit en elitsatsande idrottare som också har satsat på en utbildning ses som en bra merit. Du har en god insyn i idrottens verksamhet samtidigt som du har en grundkunskap från en högskoleutbildning, säger Urban Johnson.

Starkt samarbete med Malmö universitet

Högskolan i Halmstad är ett riksidrottsuniversitet i samarbete med Malmö universitet. Samverkan mellan de båda lärosätena är stark när det gäller stöd till elitidrottande studenter.

– Genom samarbetet skapar vi en yta för studenterna att röra sig på i södra Sverige. Exempelvis är våra studenter välkomna till campus i Malmö, och vice versa, och har vi gemensamma aktiviteter får studenterna välja vilket lärosäte de vill delta på. Ett annat exempel är att Malmö universitet hjälpte till att ordna en praktikplats åt en student som läser specialistsjuksköterskeutbildningen hos oss, berättar Urban Johnson.

Text: Hilda Liberg
Bild: Dan Bergmark

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt