Sök

Högskolan delade ut priser för innovation och ekonomi på gala för Halmstads näringsliv

I fredags uppmärksammades företag och entreprenörer under festliga former vid Näringslivsgalan i Halmstad. Högskolan i Halmstad delade traditionsenligt ut Årets innovationspris, som gick till Patrick Simpson och Martin Hallberg på Lansen Systems AB. Högskolan delade även ut Årets ekonomipris som tilldelades företaget AJ Produkter.

Två leende män står lutade över ett bord och tittar in kameran. Foto

Årets innovationspristagare är Patrick Simpson och Martin Hallberg på Lansen Systems AB.

Årets innovationspris delades ut av Högskolans rektor Stephen Hwang. Lansen Systems AB är ett företag som startade som ett examensarbete i datorsystemteknik vid Högskolan i Halmstad. I dag säljer företaget trådlösa sensorer och repeaters, baserade på öppna standarder, över i stort sett hela Europa.

Motivering Årets innovationspris

Med uthållighet och stark vilja har de över tid erövrat Europa. Det började som ett examensjobb i datorsystemteknik vid Högskolan i Halmstad och är i dag ett företag som är störst i Europa inom ett av sina produktområden, men samtidigt relativt okänt på hemmaplan.

Deras trådlösa sensorer och repeaters baserade på öppna standarder hittar vi till exempel i många av Halmstads lägenheter, i skolor i Stockholm och över gator i Köpenhamn. Företaget har försäljning i de flesta länder i Europa.

Årets innovationspristagare är Patrick Simpson och Martin Hallberg på Lansen Systems AB.

Syftet med innovationspriset är att uppmärksamma och stärka innovationsföretag som är sprungna ur utbildning och forskning. Företaget ska ha sin huvudsakliga verksamhet i Halmstad med närliggande region och presentera en innovativ lösning på ett stort behov.

Vinnaren av Årets ekonomipris utsedd av studenter

Högskolan delar också ut Årets ekonomipris, som uppmuntrar och uppmärksammar framgångsrika företag med god ekonomi och ett balanserat och långsiktigt perspektiv på såväl verksamhetens som omgivande samhälles bestånd och flöden av resurser. Företaget ska ha en positiv ekonomisk utveckling och stor framtidspotential. I urvalsprocessen granskar ekonomistudenter vid Högskolan ett antal företag utifrån framför allt ekonomsik hållbarhet. Priset delades ut av Jonas Gabrielsson, professor i företagsekonomi, tillsammans med några av de studenter som har varit med och utsett vinnaren.

Motivering för Årets ekonomipris

Årets ekonomipris år 2022 går till ett familjeföretag som har bidragit till en bättre arbetsmiljö för medarbetare och kunder i mer än 45 års tid. Genom värdeord som ”smarta”, ”kunniga” och ”lyhörda” har företagets ledning skapat en integrerande och öppen företagskultur som över tid har utvecklats till ett miljardbolag med närvaro i 20 länder.

Lönsam tillväxt kombineras med målinriktat hållbarhetsarbete för att minska energianvändning, utsläpp och avfall, vilket bidrar till företagets utveckling av miljösäkra produkter med hög kvalitet

Årets ekonomipris 2022 tilldelas AJ Produkter.

Årets unga entreprenör till studentföretag

Priset Årets unga entreprenör, som också delades ut under kvällen, gick till Andreas Åkesson och hans företag BeeFarm. BeeFarm är även namnet på Andreas Åkessons examensarbete på Utvecklingsingenjörsprogrammet, där han tog examen i våras, för att sedan ta sitt arbete vidare och starta företag.

Text: Lena Lundén
Bild: Dan Bergmark

Publicerad

kontakt

Dela