Sök

Slutar som rektor men uppmanas fortsätta analysera högskolesektorn

I dag gör Stephen Hwang sin sista arbetsdag som rektor för Högskolan i Halmstad. Vid hans avtackning i veckan var det många som ville tacka för fina och viktiga insatser genom åren och önska lycka till i nya livet som pensionär, även om flera ”uppvaktare” var tveksamma till om han verkligen tänker sluta jobba.

”Du lämnar ett lärosäte i mycket gott skick. Vi har ett enkelt framgångsrecept som du har hållit fast vid och förfinat: attraktiva, samhällsrelevanta utbildningar, växande forskning och väldefinierade fokusområden.”

Harald Castler, ordförande i högskolestyrelsen

En leende man håller upp en tröja som et står Halmstad University innovative since 83 på. Foto

”Jag vill tacka er alla för att ni kom i dag! Det har varit sex fantastiska och roliga år att få jobba som rektor, både internt med alla medarbetare och i regionen och nationellt. Jag hoppas att få träffa er i andra sammanhang framöver, även om det blir på ett annat sätt”, sade Stephen Hwang i sitt tacktal.

Nästan på dagen sex år efter att Stephen Hwang tillträdde som rektor ordnades i onsdags en avtackning för honom på Högskolan. Många – både medarbetare, studenter, samverkanspartner och rektorskolleger från hela landet – kom för att tacka för gott samarbete och överlämna presenter och blommor.

I förgrunden står två män mittemot varandra. I bakgrunden syns många människor, en del står, en del sitter vid bord. Foto

Många medarbetare på Högskolan tog tillfället i akt att tacka sin avgående rektor och önska honom lycka till i framtiden, med det som han nu tar sig för. Aktiv pensionärstillvaro med en del djupdykningar i siffror och viktiga frågor för högskolesektorn är en rimlig gissning, enligt många ”uppvaktare” vid rektorsavtackningen.

Stort intresse för siffror och statistik

På plats fanns också Maria Nilsson som är statssekreterare hos utbildningsminister Mats Persson.

– Detta är din andra rektorsperiod. Du var tidigare rektor för Linnéuniversitetet och jag har förstått att du har gjort omfattande utvecklingsarbete på båda lärosätena. Jag har också förstått att du ägnar en stor del av din fritid, inte minst på sommaren, åt siffror och analyser och att du i augusti brukar informera dina rektorskolleger på andra lärosäten att ”de här frågorna borde vi lärosäten titta lite extra på, jag har lite statistik här …”. Jag hoppas få möjlighet att ta del av denna kunskap framöver. Stort tack för din gärning för högre utbildning, sade Maria Nilsson.

En leende kvinna i kavaj talar i mikrofon och tittar på en man som står med ryggen mot kameran. Foto

Statssekreterare Maria Nilsson var en av många som vittnade om betydelsen av Stephen Hwangs intresse för och kunskaper om statistik och analyser för Högskolesveriges utveckling.

Att Stephen Hwang, som inte enbart är rektor utan också professor i teoretisk fysik, gillar siffror och statistik går inte att ta miste på. Talare efter talare vittnade om de många problemformuleringar och analyser kopplat till högskolesektorn som Stephen Hwang har gjort och som på flera olika områden har lett till utveckling och förnyelse, inte minst kvalitetssäkring av utbildning och forskning.

– Du är en kritisk vän och det är genom dem som vi utvecklas. Om vi inte utmanas och ifrågasätts sker ingen utveckling, konstaterade Annika Pontén, tillförordnad generaldirektör vid Universitetskanslersämbetet.

Rektorer från hela Högskolesverige på plats i Halmstad

Rektorsavtackningen sammanföll med Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) årliga förbundssamling, som i år ägde rum på Högskolan i Halmstad. Därför var det kanske ovanligt många representanter för Högskolesverige som fanns på plats och ville avtacka en rektorskollega och önska lycka till framöver.

– Hoppas att du fortsätter att jobba för sektorn med siffror och statistik, sade Anders Söderholm, rektor vid KTH, en av många lärosätesrektorer som var på plats vid rektorsavtackningen i onsdags.

Många hoppas, liksom statssekreteraren, på att Stephen Hwang fortsätter att jobba för Sveriges lärosäten och deras utveckling, även om flera också påminde om att det finns annat i livet än att jobba.

I förgrunden står två män står mittemot varandra och den ena håller upp en kasse som det står Allt kommer att bli bra på. I bakgrunden sitter flera personer vid bord. Foto

”Tack för allt som du har gjort för sektorn och lycka till med vad än du tar dig för”, sade Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet och tillika ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), i sitt tal till Stephen Hwang.

Förebild och inspiratör för studenterna

Hanne Göransson var kårordförande när Stephen Hwang började som rektor och Johanna Sjögren Eliasson är nuvarande kårordförande. De konstaterade båda att han som rektor har varit ett bra stöd och gjort mycket för studenterna och studentkåren, där han numera är hedersmedlem.

– Dialogen har varit konstruktiv, även om vi inte alltid har hållit med varandra, sade Hanne Göransson och Johanna Sjögren Eliasson berättade att Stephen Hwang har inspirerat henne till att vilja fortsätta inom akademin.

Tre personer, två kvinnor och en man, står bredvid varandra och tittar leende in i kameran. Foto

Fem kårordförande har Stephen Hwang lärt känna under sin tid som rektor vid Högskolan. Tre av dem fanns på plats för tacka honom för gott samarbete, Hanne Göransson, Timmie Hansson och Johanna Sjögren Eliasson som är nuvarande kårordförande.

Rektorernas Hall of Fame

Stephan Müchler är vd för Sydsvenska Handelskammaren och betonade högskolornas betydelse för kompetensförsörjning och berömde det goda samarbetet med Högskolan i Halmstad och rektor Stephen Hwang.

– Hade du varit hockeyspelare hade vi hissat upp din kavaj i rektorernas Hall of Fame med nummer 56 på ryggen, sade Stephan Müchler och syftade på Stephen Hwangs födelseår 1956.

Selma Sedelius, Högskolans kommunikationschef, påminde om några av de utvecklingsfrågor som Stephen Hwang har drivit som rektor:

– Du har alltid varit noga med att det ska vara bra för studenterna. Du har månat om både kärnan i verksamheten och ytan, hur det hänger ihop, det vill säga vårt varumärke. Snabbt efter att du hade tillträtt satte du i gång ett arbete som ledde fram till målbilder och strategier för åren fram till 2030. Vi har under dina år fått ett nytt kvalitetssystem, arbetstidsavtal och partnerskapsavtal bland annat.

En man i kavaj och slips talar i mikrofon. Foto.

Högskolestyrelsens ordförande Harald Castler.

Harald Castler blev ordförande i högskolestyrelsen strax efter att Stephen Hwang tillträdde som rektor 2017. Mycket har hänt under dessa år där allt inte låter sig sammanfattas i ett par minuters tal på en avtackning, men styrelseordförandens slutsats var glasklar:

– Du har varit väldigt bra på att leda det här lärosätet och lämnar det i mycket gott skick. Vi har ett enkelt framgångsrecept, som du har hållit fast vid och förfinat: attraktiva, samhällsrelevanta utbildningar, växande forskning, som vi också har en god strategi för och väldefinierade fokus­områden. Det är förvisso vemodigt att vi går skilda vägar men samtidigt känner jag mig som ordförande inte ett dugg orolig. Det är ju inte så att alla står handfallna här på måndag. Alla vet vad de ska göra även när du inte är här, du har byggt en god grund för vår högskolas fortsatta utveckling.

Text: Lena Lundén
Bild: Dan Bergmark och Ida Fridvall

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt