Sök Stäng

Nordisk konferens om senaste forskningen inom hållbar hälsa

Den 14–16 juni bjöd Högskolan i Halmstad in till den tionde upplagan av Nordic Health Promotion Research Conference. Konferensen samlade forskare från hela världen för att diskutera och dela kunskap om hälsofrämjande arbete och dess betydelse för människors hälsa och välbefinnande. Årets tema var inspirerat av FN:s mål för hållbar utveckling.

”Vår forskning måste förbli relevant. Vår aktivism och verklighetsförankring är det viktigaste vi har att bidra med.”

Evelyne de Leeuw, professor i urban hälsa och policy och en av konferensens huvudtalare

Nordic Health Promotion Research Conference är en viktig mötesplats för forskning inom hälsopromotion. Den tionde upplagan av konferensen arrangerades av Högskolan i Halmstad och omfattade ett brett utbud av föreläsningar, presentationer och rundabordssamtal som utforskade olika delar av hälsofrämjande arbete.  

Över 150 forskare från Sverige, övriga Norden och andra delar av världen deltog under den tre dagar långa konferensen, som öppnades av Anders Nelson, tillförordnad prorektor vid Högskolan i Halmstad och Eva-Carin Lindgren, professor i idrottsvetenskap vid Högskolan och ordförande i organisationskommittén. 

– Förberedelserna för konferensen började för två år sedan, och nu är vi äntligen här för att stärka vårt engagemang när det kommer till hälsopromotion, sade Eva-Carin Lindgren i sitt välkomsttal. 

Man i kostym pekar på en karta över Öresundsområdet. Foto.

Anders Nelson, tillförordnad prorektor, välkomnade deltagarna med en presentation om Halmstad och Högskolan.

Fokus på god hälsa och hållbarhet

Fokus under konferensen låg på god hälsa och välbefinnande, vilket inspirerades av mål 3 med samma namn i FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling. Forskarna talade på olika sätt om hur hälsofrämjande arbete kan bidra till målet, och vad som måste göras för att hälsopromotion ska kunna hjälpa människor både i dag och i framtiden.  

Konferensen bestod av tre delteman: jämlik hälsa och social rättvisa, e-hälsa och hur digitala verktyg kan användas hälsofrämjande, samt hur man kan arbeta med fysisk aktivitet och idrott för att hjälpa människor att bli friskare och mer hälsosamma. 

Under de tre dagarna hölls en stor mängd föreläsningar, bland annat om AI inom vården, mental hälsa, digital hälsocoachning, motivation för att träna och leva hållbart, hälsa bland ungdomar, äldre och immigranter, och att leva med kroniska sjukdomar och beroenden. Under fikapauserna kunde besökarna ta del av en stor posterutställning som presenterade aktuell forskning inom alla tre delteman. 

Folkmassa i en korridor kantad med postrar. Foto.

Posterutställningen var välbesökt.

Hälsa behöver sträcka sig bortom människan 

Konferensens två huvudtalare var Evelyne de Leeuw, professor i urban hälsa och policy vid University of New South Wales i Australien, och sir Michael Marmot, professor i epidemiologi vid University College London i Storbritannien. De båda talade om hälsopromotion ur ett globalt perspektiv. 

Sir Michael Marmot talade om utmaningen med en ojämlik värld, och vilka insatser som måste göras för att upprätthålla hållbarhet bortom Agenda 2030. I en tid där statistiken visar att klyftan mellan fattiga och rika ökar, och de fattiga får betala med sin hälsa, har sir Michael Marmot genom sin forskning tagit fram ett antal principer som kan motverka den här trenden. En handlar om en trygg barndom, en annan om utbildning. Att arbeta mot diskriminering är en tredje.

Sir Michael Marmots principer

  1. Ge varje barn den bästa starten i livet
  2. Gör det möjligt för alla människor att maximera sina förmågor och få kontroll över sina liv
  3. Skapa rättvisa anställningar och bra arbeten för alla
  4. Se till att alla får en hälsosam levnadsstandard
  5. Skapa och utveckla hälsosamma och hållbara platser och samfund
  6. Stärk rollen och effekten av prevention av ohälsa
  7. Arbeta mot rasism och diskriminering
  8. Sträva mot miljömässig hållbarhet och jämlik hälsa

– Världen kan ibland verka ganska deprimerande. Snabbmat är oftast den mat som är billigast per kalori. Socioekonomiskt utsatta områden har ofta mer luftföroreningar. När det i vintras blev energikris i Europa var det många som inte hade råd att värma upp sina hem. Men det finns ett antal så kallade Marmot-städer som följer Marmot-principerna, och där kan man se en förbättring vad gäller folkhälsan, berättade Sir Michael Marmot. 

Evelyne de Leeuw menade även hon att hälsopromotion måste sträcka sig bortom enbart människan och planeten, och att man måste se på tid som en avgörande aspekt när man arbetar hälsofrämjande. Temat för hennes föreläsning var hälsa utan gränser, och de utmaningar, risker och möjligheter som finns för nästa generations hälsofrämjande.

– Vi behöver involvera hela ekosystem i vår forskning, fortsätta att lära oss mer, och vår forskning måste förbli relevant. Vår aktivism och verklighetsförankring är det viktigaste vi har att bidra med, sade Evelyne de Leeuw. 

Kvinna i kavaj står framför en presentation där det står "Beyond humans, beyond the planet, beyond time". Foto.

Temat för professor Evelyne de Leeuws föreläsning var hälsa utan gränser.

Inre motivation och attraktiva arenor nyckeln till hållbar träning

Bland nordiska talare på konferensen fanns Nikos Ntoumanis, professor i motivationsvetenskap vid Syddansk universitet, vars föredrag handlade om motivation och strategier som underlättar hållbar träning och fysisk aktivitet. Med fokus på hur beteendevetenskap kan stötta forskare inom hälsopromotion betonade han behovet av högkvalitativ motivation för att människor ska kunna ändra beteenden och börja träna. 

Som exempel tog Nikos Ntoumanis upp en studie där en grupp stillasittande fotbollsfans fick möjlighet att träna på en fotbollsstadion och träffa sina idoler, vilket gav deltagarna inre motivation att fortsätta träna och nå en hälsosam vikt. 

– Motivation kommer inifrån. Om en persons psykologiska behov av autonomi, kompetens och tillhörighet tillgodoses är det mer sannolikt att motivationen att ändra livsstil uppstår, sade Nikos Ntoumanis.

”Förutsättningarna för att barn ska vara aktiva under fritiden är mer eller mindre desamma som för skärmanvändande – det är roligt och socialt. Skillnaden är att skärmen ger belöningar oavbrutet, samtidigt som det inte finns några fysiska hälsofördelar.”

Ellen Merethe Melingen Haug, universitetslektor i hälsa och hälsobeteenden

En man och två kvinnor sitter vid ett bord.

Terje Andreas Eikemo, Karoliina Kaasalainen och Henriette Langstrup var några av forskarna som deltog i panelsamtalet.

Kvinna i glasögon. Foto.

Eva-Carin Lindgren, professor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och ordförande i organisationskommittén, avslutade konferensen med att tacka alla som hade deltagit.

Publicerad

kontakt

Dela