Sök

”Tänk om – tillsammans i krig och i fred” – Högskolan värd för vandringsutställning

Tänk om kriget faktiskt kommer till vårt land. ”Tänk om – tillsammans i krig och i fred” är en utställning om vikten av att vara förberedd. Den ska turnera på universitet och högskolor landet runt och först ut att vara värd för utställningen är Högskolan i Halmstad med, start på måndag.

Gul bild med texten Tänk om

På utställningen får besökaren genom rörelse, ljud och annan teknik uppleva känslan av att ett krig pågår.

På 1960-talet, under kalla kriget, var Sveriges beredskap som störst och hoten mot Sverige var verkliga. Tanken på krig i Sverige har sedan dess varit främmande för de flesta:

”I dag måste vi alla återigen förbereda oss på att kriget kan bli verklighet. Vi är alla en del av Sveriges försvar och tillsammans ska vi värna vårt land. Det är dags att tänka om.” Det skriver Försvarsmakten, Statens försvarshistoriska museer (SFHM) och Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), som har tagit fram vandringsutställningen, i ett pressmeddelande.

På utställningen får besökaren genom rörelse, ljud och annan teknik uppleva känslan av att ett krig pågår. Man får också chansen att lära sig mer om Sveriges livsviktiga försvarshistoria och vad man kan göra i dag för att engagera sig i totalförsvaret, det militära eller det civila.

Syftet med utställningen, skriver organisationerna, är att öka försvarsviljan och höja medvetenheten bland unga vuxna om vikten av att vara beredd. ”Vi vill samtidigt bidra till en större kunskap om vår gemensamma historia och de värden vi vill försvara.”, enligt pressmeddelandet.

Plats och öppettider

Utställningen visas på vardagar i och utanför Högskolebiblioteket under perioden 25 september till 5 oktober (måndagar klockan 10–18, övriga dagar klockan 10–16 och torsdagen den 5 oktober visas utställningen enbart under förmiddagen).

Invigning

Utställningen på Högskolan i Halmstad invigs på måndag, den 25 september klockan 14.30.

Invigningstalare

Anders Nelson, tillförordnad prorektor vid Högskolan i Halmstad medsärskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering

Jan Ohlson, ställföreträdande förbandschef vid Luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad

Christian Lundin, beredskapsdirektör, Länsstyrelsen Halland

Linnea Håkansson, ordförande i Halmstad studentkår

Mer om utställningen

Utställningen reser genom Sverige under 2023 och 2024.

Läs mer om utställningen hos Försvarsmakten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt